• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Askarruttaako vuosityöaika? Kysy OAJ:ltä!

13.03.2019 - 14.40 Uutinen
Kuvituskuva

Ammatillisen koulutuksen uusi vuosityöaikamalli ja perusopetuksen työaikakokeilu ovat puhuttaneet paljon. OAJ rohkaisee jäseniään osallistumaan keskusteluun.

Ammatilliset oppilaitokset ovat vähitellen siirtymässä vuosityöaikaan. Perusopetuksessa vuosityöaikaa taas on kokeiltu reilun puolen vuoden ajan.

Sekä perusopetuksen kokeilun etenemisestä että ammatillisen puolen uudesta työaikamallista viestitään nyt aiempaa enemmän OAJ:n viestintäkanavissa.

Jäseniä kannustetaan keskusteluun

OAJ haluaa kuulla, mikä vuosityöajassa tai vuosityöaikakokeilussa tökkii, ihmetyttää tai ihastuttaa. Siksi järjestö on avannut kaksi sähköpostiosoitetta, johon jokainen voi lähettää omia kysymyksiään, kehitysideoitaan tai huolenaiheitaan.

– Vastaamme näihin kysymyksiin viestintäkanavillamme. Valitettavasti emme voi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti, mutta saamme viestien kautta tietoa, millaista vuosityöaikaan tai -kokeiluun liittyvää tietoa jäsenemme kaipaavat. Haemme näihin kysymyksiin vastauksia yhdessä asiantuntijoidemme kanssa, OAJ:n viestintäjohtaja Hanna Ottman kertoo.

Omaa nykyistä palvelussuhdettaan koskeviin kysymyksiinsä jäsenet saavat parhaiten vastauksen tietoturvallisilla yhteydenottolomakkeilla tai puhelimitse.

Somekeskustelusta laajempaan viestintään

Aiemmin OAJ ylläpiti Facebook-ryhmää, jossa OAJ:n asiantuntijat vastasivat jäsenten kysymyksiin. OAJ sulki ryhmän alkuvuodesta.

– Keskustelu lähti vilkkaasti käyntiin. Ryhmässä aiempien keskustelujen hakeminen on hankalaa, joten tieto hukkui ja samat keskustelunaiheet toistuvat yhä uudestaan. Lisäksi perusopetuksen vuosityöaikakokeilu ja ammatillisen koulutuksen vuosityöaika menivät sekaisin, OAJ:n verkkoviestintäpäällikkö Heikki Pölönen sanoo.

OAJ on päättänyt keskittää viestinnän verkkosivuilleen ja Opettaja-lehteen.

– Kaikki eivät myöskään ole sosiaalisessa mediassa, joten on tärkeää, että tieto on kaikkien saavutettavissa eikä vain suljetussa sosiaalisen median ryhmässä, Pölönen jatkaa.

Moniääniselle keskustelulle on tilausta

OAJ on tyytyväinen, että opettajien edunvalvonnasta puhutaan laajasti.

– Opettajat ovat kiinnostuneet edunvalvonnastaan ja keskustelevat aktiivisesti sosiaalisessa mediassa, mikä on todella hieno juttu. Moniääniselle keskustelulle on tarvetta, sillä opettajakunta ei ole yksiääninen, Ottman painottaa.

Kokeilusta viestitään myös kentällä

Omien viestintäkanaviensa lisäksi OAJ viestii perusopetuksen vuosityökokeilusta myös kentällä. OAJ:llä on useita paikallisia tilaisuuksia ja jäseniltoja, joihin paikalliset toimijat voivat pyytää mukaan myös OAJ:n toimiston asiantuntijoita.

Jokainen jäsen voi tulla osallistua keskusteluihin oman yhdistyksensä tilaisuuksissa. Jäsenet saavat lisätietoja alueensa jäsenilloista omista yhdistyksistään.

Teksti: Sara Juntunen
Kuva: Leena Koskela