• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Maailman opettajajärjestö koolla Bangkokissa – OAJ:n edustajat puhuvat opettajan pedagogisen vapauden puolesta

23.07.2019 - 09.26 Uutinen
Kuvituskuva
Christer Holmlund, Anitta Pakanen, Jenni Arnkil, Petri Kääriäinen, Anders Rusk ja Olli Luukkainen edustavat OAJ:tä opettajien maailmankongressissa.

Jokaisella maailman lapsella tulee olla oikeus päästä kouluun, ja kansalaisilla on oltava mahdollisuus myös elinikäiseen oppimiseen. 1 400 opetusalan edustajaa on tämän viikon koolla Maailman opettajajärjestön Education Internationalin kongressissa Bangkokissa Thaimaassa.

Kongressin avauspuheenvuorossa Education Internationalin puheenjohtaja Susan Hopgood Australiasta nosti esiin opetusalan tulevaisuuteen vaikuttavia asioita. Hopgood korosti jokaisen lapsen oikeutta päästä kouluun ja saada laadukasta julkista koulutusta.

– Ilmastonmuutoshaasteeseen on myös opetusalan vastattava, samoin jokaisen opettajaliiton sekä kattojärjestönä Education Internationalin. Demokratian edistämisessä opettajajärjestöjen rooli on myös tärkeä. Lisäksi opetusalan on huomioitava teknologian tuomat muutokset, Hopgood sanoi.

Hopgood tähdentää myös nuorten opettajien tukemista opetustyössä. Hän haluaa nuoret opettajat mukaan ammattijärjestötoimintaan ja kaikille kansalaisille mahdollisuuden elinikäiseen oppimiseen.

Opettajat merkittäviä yhteiskunnassa

Ensimmäisenä varsinaisena kongressipäivänä puheenjohtaja Hopgood sekä EI:n pääsihteeri David Edwards Yhdysvalloista valittiin yksimielisesti jatkokaudelle. Päätöslauselmista hyväksyttiin ne, jotka käsittelivät suoraan kongressin kattoteemaa Educators and their Unions taking the Lead.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

EI_2.jpg

Bangkokissa on koolla 1 400 opetusalan edustajaa 151 maasta.

Kongressin osallistujat saivat kuulla myös Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2014 saanutta intialaista Kailash Satyarthia, joka korosti opettajien ja opettajajärjestöjen merkitystä yhteiskunnallisen muutoksen tekijöinä ja lasten oikeuksien puolustajina.

OAJ puolustaa tyttöjen oikeuksia

Kongressiviikon aikana käsitellään päätöslauselmat muun muassa demokratian vahvistamisesta sekä tyttöjen ja naisten oikeuksista. Näiden tukemiseksi OAJ pitää puheenvuorot.

– OAJ haluaa kaikissa yhteyksissä korostaa demokratian ja oikeusvaltion merkitystä yhteiskunnan kehittämisen perustana. Haluamme lisäksi myös täällä Maailman kokouksessa korostaa kaikilla tasoilla tehtävää määrätietoista työtä tyttöjen koulutukseen osallistumisen lisäämiseksi. Pelkkä osallistuminen ei kuitenkaan riitä, vaan koulutuksen on oltava laadukasta ja tuottaa uutta osaamista, puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.

Luukkainen kertoo OAJ:n korostavan myös opettajan pedagogista vapautta.

– Kaikkialla maailmassa opettajan ammatti ei ole yhtä suosittu ja vapaa kuin Suomessa. Siksi korostamme myös kansainvälisissä yhteyksissä opettajan pedagogista vapautta, Luukkainen toteaa.

OAJ:n tiiviit kansainväliset yhteydet ulottuvat koko maailman tasolle. Järjestön kansainvälisen toiminnan lähtökohtana on opettajien edunvalvonta, opettajien aseman parantaminen ja koulutuksen kehittäminen.

1 400 opetusalan edustajaa koolla

Bangkokin kongressissa on koolla 1 400 opetusalan edustajaa 151 maasta ja 293 ammattijärjestöstä. Kongressi jatkuu perjantaihin 26.7. saakka. Vaalivaliokunnan puheenjohtajana toimii OAJ:n kansainvälisten asioiden koordinaattori Anders Rusk.

– Naisten ja alle 35-vuotiaiden nuorten edustajien määrä konferenssissa on lisääntynyt määrätietoisen työn ansiosta, Suomen delegaatiossa mukana oleva järjestöpäällikkö Jenni Arnkil iloitsee.

Kongressi on EI:n ylin päättävä elin. Joka 4. vuosi järjestettävässä kongressi päättää järjestön suurista linjoista, kuten ohjelmasta, talousarviosta ja henkilövalinnoista. EI on perustettu vuonna 1993, OAJ on yksi perustajajäsenistä.

Suomen delegaatiossa ovat mukana puheenjohtaja Olli Luukkainen, kansainvälisten asioiden koordinaattori Anders Rusk, ensimmäinen varapuheenjohtaja Petri Kääriäinen, toinen varapuheenjohtaja Anitta Pakanen, järjestöpäällikkö Jenni Arnkil ja FSL:n puheenjohtaja Christer Holmlund.

Teksti: Maija-Leena Nissilä
Kuvat: Jenni Arnkil

Lue Lisää:

OAJ:n kansainvälinen strategia

OAJ lisää kansainvälistä solidaarisuustyötä – nämä 6 periaatetta ohjaavat toimintaa

Koulutuksen oma päivä