• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Espoo tarttui OAJ:n haasteeseen – ”työhyvinvointi tehdään yhdessä”

20.08.2019 - 17.31 Uutinen
Kuvituskuva
Kaisu Toivonen korostaa, että työhyvinvointi tehdään yhdessä.

Espoon opetustoimenjohtaja Kaisu Toivonen otti vastaan OAJ:n työhyvinvointihaasteen. Espoossa on tehty jo paljon jaksamisen eteen, ja uutta on luvassa. Kouluissa pohditaan parhaillaan pieniä ja isoja tekoja, jotka parantaisivat oman työyhteisön työhyvinvointia.

Kun koulussa on hyvinvoivat opettajat, oppilaat viihtyvät ja oppivat, ja koulu kukoistaa.

OAJ tapasi perinteisissä lukuvuoden avajaisissa yhteistyökumppaneitaan Akavatalon Valopihalla. Samalla starttasi OAJ:n Työhyvinvoinnin lukuvuosi 2019-2020, jonka aikana ammattijärjestö haastaa koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan työnantajia tekemään tekoja työhyvinvoinnin parantamiseksi.

Mallia näytti Espoon opetustoimenjohtaja Kaisu Toivonen, jolle Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Pia Pakarinen välitti OAJ:n työhyvinvointihaasteen heinäkuussa.

– Työhyvinvointi on meille Espoossa tärkeää ja kuten OAJ:n haasteessakin todetaan, työhyvinvointi tehdään yhdessä, Toivonen sanoi.

Espoon opetustoimessa henkilöstön kanssa tehdään yhteistyötä esimerkiksi koulukäynneillä ja yhteisissä projekteissa, joissa kehitetään koulujen toimintakulttuuria ja vähennetään työkuormaa sujuvoittamalla arkea.

– Meillä on haluttu kehittää opettajien osaamista, joka vahvistaa työn hallinnan tunnetta, ammattitaitoa ja samalla opettajien hyvinvointia. Yhtenä tavoitteena on, että kaikki espoolaisopettajat ovat työssään OPS-kärkiosaajia, Toivonen totesi.

Espoolaiskouluille terveelliset tilat

Työhyvinvoinnin lukuvuoden vaihtuvissa kuukausiteemoissa käsitellään muun muassa työaikaa, johtamista, turvallisuutta ja sisäilmaa. Lukuvuoden teemasivuille tuotetaan jatkuvasti uutta materiaalia opettajien ja esimiesten jaksamisen tueksi. Sivulta löytyy myös hyvinvointia tukevia jäsenetuja.

Espoossa on meneillään Koulut kuntoon -hanke, jossa tavoitteena ovat terveelliset ja turvalliset tilat sekä henkilökunnalle että oppilaille ja opiskelijoille.

– Esimerkiksi alkavana lukuvuonna yksi lukio ja kuusi koulua aloittivat vasta remontoiduissa tai juuri valmistuneissa tiloissa. Hanke jatkuu ja parhaillaan rakennetaan uusia koulutiloja, Toivonen kertoi.

Espoon suomenkielisessä opetuksessa virtaviivaistetaan oppilaaksi oton prosesseja ja vahvistetaan rehtoreiden keskinäistä tiimityötä.

– Tänä vuonna kannustamme opettajia kiinnittämään huomiota omaan hyvinvointiin sekä työssä että vapaa-ajalla. Espoon ruotsinkielisissä sivistyspalveluissa käynnistyy syyskuussa kampanja, jolla innostetaan työtekijöitä liikkumaan.

Kaisu Toivonen haastaa mukaan Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilän.

Tartu työhyvinvointihaasteeseen täällä.

Teksti: Tiina Tikkanen
Kuva: Jarkko Mikkonen

Jaa

Työhyvinvoinnin lukuvuosi

OAJ tarjoaa työkaluja työssäjaksamiseen läpi lukuvuoden. Koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden ongelmiin vastataan kuukausittain vaihtuvin teemoin. Tutustu vinkkeihin ja hyvinvointietuihin!

Työhyvinvointivuosi