• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Hakemassa jopo-, valmo- tai resurssiopettajan työtä? Näillä vinkeillä saat selkoa palkkaasi!

10.12.2019 - 15.37 Uutinen
Kuvituskuva

Kun haet jopoksi, valmoksi tai resurssiopettajaksi, varmista jo hakuvaiheessa, mistä tehtävästä onkaan kyse. Näin varmistat, mitä palkkaa tulet saamaan. Kyseisten opettajien palkka nimittäin määrittyy sen mukaan, tehdäänkö työtä luokanopettajana, aineenopettajana vai erityisopettajana. Miksi näin on, ja mitä tämä käytännössä oikein tarkoittaa? OAJ:n työmarkkina-asiamies vastaa.

Mikä yhdistää joustavan perusopetuksen ja valmistavan opetuksen opettajaa sekä resurssiopettajaa, joita tässä jutussa kutsutaan jvr-opettajiksi lukemisen helpottamiseksi?

Se, että jvr-tehtävät ovat erityisen tärkeitä erilaisten oppijoiden opetuksen toteuttamisessa, mutta myös se, että kelpoisuusasetus ja virka- ja työehtosopimus eivät tunne kyseisiä nimikkeitä.

Tämä voi aiheuttaa sekavuutta työnhaussa, sillä kunnat ja yksityiset koulutuksen järjestäjät pystyvät itse päättämään, millaisella kelpoisuudella palkkaavat opettajan kyseistä työtä tekemään.

– Työnhaussa on syytä olla tarkkana. Kukaan ei halua tilanteeseen, jossa palkka on eri kuin oli ajatellut, OAJ:n työmarkkina-asiamies Anneli Vainik korostaa.

Luokan-, aineen- vai erityisopettajana tehtävään?

Jvr-opettajien palkka ja opetusvelvollisuus, siis työaika, määräytyvät sen mukaan, työskenteleekö tehtävässä luokanopettajana, aineenopettajana vai erityisopettajana.

Jos esimerkiksi jopo-opettajaa haetaan alakouluun erityisluokanopettajan kelpoisuudella, palkka määräytyy sen mukaan, onko henkilö kelpoinen tehtävään vai ei. Aineenopettaja tai luokanopettaja saavat tästä työstä epäpätevän erityisluokanopettajan palkan.

– Kunnan pitää jo hakuilmoituksessa määritellä, mitä perusopetuksen kelpoisuutta tehtävässä edellytetään, jotta hakija tietää, mihin työhön hän on hakemassa, Vainik sanoo.

Jos kelpoisuustieto kuitenkin jostain syystä puuttuu hakuilmoituksesta, kannattaa hakijan soittaa työnantajalle ja kysyä suoraan, mistä tehtävästä on kyse.

– Luottamusmiesten on syytä olla etunenässä vaatimassa, että hakuilmoitukset ovat kunnossa, Vainik neuvoo.

Tuntiopettajien kannattaa tarkistaa virkamääräys ja palkka luottamusmiehen kanssa.

Yhtenäiskoulussa erityistarkkuutta

Yhtenäiskouluissa jvr-työtä hakiessa vaaditaan erityistarkkuutta.

Yhtenäiskoulussa luokanopettajat, aineenopettaja ja erityisopettajat saattavat työskennellä sekä ala- että yläkoulussa. Palkka määräytyy kuitenkin yhä samalla tavalla tehtävänimikkeen mukaan. Tehtävänimikkeen tulee näkyä viimeistään virkamääräyksessä.

– Palkkaus kannattaa tarkistaa etukäteen ja pyytää tarvittaessa oma luottamusmies mukaan keskusteluun, Vainik vinkkaa.

Tarkkana myös, kun vaihdat tehtävää samalla työnantajalla

Samat Vainikin vinkit tarkkana olemisesta pätevät myös, jos opettaja siirtyy samalla työnantajalla jvr-opettajaksi. Tällöin palkka määräytyy oman virkanimikkeen mukaan.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos luokanopettaja lähtee esimerkiksi yläkouluun resurssiopettajaksi, palkka ei automaattisesti nouse aineenopettajan palkkaan.

– Jos näissä on epäselvyyttä, kannattaa tosiaan aina varmistaa omalta luottamusmieheltä ennen kuin laittaa nimeä alle.

 

Työelämäopas vastaa moneen kysymykseen

  • OAJ:n verkkosivujen työelämäoppaasta löydät lisätietoa siitä, millaisia asioita on syytä huomioida, kun uusi palvelussuhde on alkamassa.
  • OAJ:n työelämäoppaasta löydät myös runsaasti lisää vastauksia palkkaukseen liittyviin kysymyksiin.  

 

Teksti: Salla Hongisto
Kuva: Leena Koskela