• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Helsinki nostaa palkkoja – varhaiskasvatuksen opettajille lisää rahaa

13.12.2019 - 14.42 Uutinen
Kuvituskuva

Helsingin varhaiskasvatuksen opettajat ja varhaiskasvatuksen erityisopettajat saavat toisenkin palkankorotuksen. Kuukausipalkka nousee aiemmin sovitun 175 euron lisäksi 46 euroa. Pääluottamusmies Merja Winterin mielestä Helsingin päätös on hyvä startti palkkaohjelmalle.

Helsingin kaupungin nelivuotisstrategia sisältää myös varhaiskasvatuksen opettajien ja erityisopettajien palkkakehityssuunnitelman. Siinä kaupunki on tehnyt pitkän tähtäimen suunnitelman siitä, kuinka paljon se kohdentaa omaa rahaa näille työntekijäryhmille sopimuskorotusten lisäksi.

Helsinki on korottanut varhaiskasvatuksen opettajien ja varhaiskasvatuksen erityisopettajien palkkoja järjestelyerällä 175 euroa. Tämän päälle kaupungissa on tehty päätös lisäkorotuksesta, joka nostaa palkkoja ensi vuoden alusta 46 eurolla. Nyt korotus on siis yhteensä 221 euroa.

— Hyvällä tiellä ollaan, kaupungin pääluottamusmies Merja Winter sanoo.

Pula opettajista on kriittinen

Palkankorotuksilla halutaan helpotusta varhaiskasvatuksen henkilöstövajeeseen, joka Helsingissä on jo kriittinen. Kaupungin pormestari Jan Vapaavuori on perustanut erillisen Task Force -ryhmän ratkomaan akuuttia kriisiä, joka on erityisen vaikea ruotsinkielisellä puolella.

— Henkilöstön saatavuus on jo niin haasteellista, ettemme pysty täyttämään kaikkia lain velvoitteita kielellisten oikeuksien näkökulmasta. Tammikuussa 2020 noin puolelle ruotsinkieliseen varhaiskasvatukseen hakeutuvista perheistä on tarjottava varhaiskasvatuspaikkaa suomenkielisestä päiväkodista. Tilanne hankaloittaa perheiden arkea ja näemme selvän riskin, että ongelma tulee jatkossa vielä laajenemaan, Vapaavuori toteaa kaupungin tiedotteessa.

Helsingissä on avoinna yli 220 varhaiskasvatuksen opettajan tehtävää, mutta hakijoita on vähän. Vapaavuori vetoaa valtioon, jotta Helsingin yliopistoon saataisiin lisää aloituspaikkoja varhaiskasvatuksen opettajakoulutukseen.

Takana sitkeää vaikuttamistyötä

Winter kertoo, että OAJ:n luottamusmiehet ovat tehneet vaikuttamistyötä ja pohjustaneet varhaiskasvatuksen opettajien palkankorotuksia yhteistyössä työnantajan kanssa pitkään.  

— Meillä on yhteinen ymmärrys siitä, että alaa on saatava houkuttelevammaksi. Pula pätevistä varhaiskasvatuksen opettajista ja erityisopettajista on ollut näkyvissä jo vuosia. Lisäksi tehtävän vaativuus on noussut, hän sanoo.

OVTESin täytyy toteutua

Varhaiskasvatuksen opettajien siirto opettajien virka- ja työehtosopimukseen OVTESiin on Winterin mukaan edelleen ykköstavoite kevään työehtosopimusneuvotteluissa

— OVTESia odotetaan ja sen täytyy toteutua. Sen sisällä tarvitaan palkkaohjelma, jossa varhaiskasvatuksen opettajien, erityisopettajien ja päiväkotien johtajien tehtäväkohtainen palkka nostetaan tehtävien vaatimalle tasolle, Winter sanoo.

Teksti: Riitta Korkeakivi
Kuva: Leena Koskela

Juttua muokattu 14.12. klo 13.45: Korjattu tieto, että järjestelyeräkorotukset ovat tulleet voimaan aiemmin, ja vuoden alusta tulee voimaan lisäkorotus.

 

Varhaiskasvatuksen opettaja: liittosi on OAJ

OAJ ajaa varhaiskasvatuksen opettajien asiaa. Tule jäseneksi Opetusalan Ammattijärjestöön OAJ:hin ja samalla Varhaiskasvatuksen Opettajien Liittoon VOL:iin!

OAJ sydän vakaope.png