• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Iina Ruuskanen: Käsityö kulkee valmiista ideoista omaan suunnitteluun

18.06.2019 - 08.00 Uutinen
Kuvituskuva
SuomiAreenan käsityöpajassa tarvitaan muun muassa sanomalehteä. –Valmistettavan asusteen prototyyppi tehdään sanomalehteä ryttäämällä ja muotoilemalla, kertoo Iina Ruuskanen.

Käsityö on kulkenut huiman matkan tyttöjen ompeluksista ja poikien puutöistä kohti yhteisiä mahdollisuuksia ja omaa ideointia. Iina Ruuskasen mielestä käsityö on oiva paikka opettaa ideoinnin ja suunnittelun tulevaisuustaitoja.

Nonstop. Hop on, hop off.

Tällä tyylillä SuomiAreenan kävijä voi pistäytyä Tekstiiliopettajaliiton pajaan saamaan maistiaisia siitä, mitä käsityö nykyaikana tarkoittaa.

Tervetulleeksi toivotetaan poropeukalokin, sillä nyt ei ole tarkoitus saada aikaan taidonnäytettä vaan pelkkä idea ja rouhea suunnitelma.

– Lämmittelemme ensin nopeilla ryhmätehtävillä. Ihmiset tykkäävät lähteä hands on -kokeiluihin leikkimään ideoilla, sanoo pajan puuhanainen, käsityönopettaja Iina Ruuskanen (31 v).

Ohjeiden seuraamisesta ideointiin

Ruuskanen tietää, että varsinkin vanhemmalla väellä on hikisiä muistoja patalapun vääntämisestä, mutta Ruuskasen omat muistot koulukäsitöistä ovat pelkästään hyviä.

– Meillä oli paljon sijaisia, ja saatiin tehdä mitä haluttiin. Koko ajan oli uusi pehmoeläin tulossa. Seiskaluokalla tehtiin aika pitkälle vietyä vaatteiden ompelua, mutta enää oppilaiden taitotaso ei sellaiseen riittäisi, Ruuskanen arvioi.

Niistä ajoista käsityö on ottanut uuden suunnan.

– Me teimme käsityöt useimmiten suoraan ohjeista. Tuomme kaiken ikäisille Porin kävijöille näkyväksi uutta opsia, jossa suunnittelu ja ideointi ovat käsityön ytimessä. Nyt suunnitellaan ja kehitellään yksin ja yhdessä, ja valmistamisen vaihe on aika pieni. Esimerkiksi SuomiAreenan pajassa ideoidaan, mitä Pori itse kullekin tarkoittaa, ja sitten suunnitellaan vaikkapa jazzlaukku tai jazzhattu. Leikitellään ideoilla, mietitään materiaalia ja ratkaisuja rakenteissa ja kiinnityksissä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.1070x536-iina-ruuskasen-luokkakuva-oranssi-paita-2-lk-pihkapolun-koulu.pngIina Ruuskanen takarivissä oranssisessa paidassa Pihkapolun koulussa Kuopiossa vuonna 1995.

Innostus syntyy kokeilemalla

Ruuskasen omana kouluaikana piti valita tekstiilityön ja teknisen työn välillä, mutta nyt kaikki oppilaat pääsevät kokeilemaan koko käsityön kirjoa.

– Uudessa opsissa on superhienoa se, että liikkeelle lähdetään oppilaan omasta kiinnostuksesta käsin. Samat asiat opetetaan vielä seitsemännellä luokalla kaikille oppilaille, ja siitä voi lähteä syventämään.

Ruuskanen opettaa käsityötä Järvenpään yhteiskoulussa.

– Esimerkiksi yksi idearikas oppilaani on tehnyt metallitöissä hienoja kynttilänjalkoja. Yhdessä työssä ideana on ollut käyttää sekä kovia että pehmeitä materiaaleja.

Nuoret saa innostumaan käsityöstä, kun sen kytkee nuorten omaan elämään.

– Monet oppilaat ovat innostuneet kustomoimaan farkkujaan muodinmukaisiksi esimerkiksi repimällä ja kirjomalla lahkeita.

Mallinnetaan ideoita käsin tekemällä

Ruuskanen korostaa, että käsillä tekeminen on tärkeää aivojen kehityksen kannalta.

– En usko, että perinteinen taito on mihinkään häviämässä, mutta kätevyyden lisäksi tarvitaan kykyä suunnitella. Suunnittelu ja ideointi ovat tärkeitä tulevaisuustaitoja. Emme tiedä, mitä tulevaisuuden ammatit ovat, mutta tarpeen tulee varmasti olemaan kyky ideoida ja mallintaa ideoitaan käsin tekemällä.

Käsityö on osa Ruuskasen elämää myös vapaa-ajalla. Erityisen paljon hän tykkää neuloa; varsinkin, jos ystävä tai tuttu tarvitsee jotain.

– Tällä hetkellä on tulossa vauvalle sukkia ja serkulle villapaita neulekoneella.

Myös kankaan kutominen kiehtoo. Ruuskanen unelmoikin kartanosta, jossa olisi yhteisölliset kangaspuut.

Teksti: Tiina Tikkanen
Kuva: Sakari Piippo

Pop up -koulu SuomiAreenassa 17.7.2019

  • OAJ:n pop up -koulu avaa SuomiAreena -kävijöille mahdollisuuden tutustua nykykouluun – siis siihen, mitä opetus ja oppiminen tänä päivänä on eri koulutusasteilla. Tutustu pop up -koulun ohjelmaan!
  • Pop up -koulu valtaa keskiviikkona 17.7. klo 9.30–15 kokonaisen koulukorttelin, ja löytyy parin korttelin päässä Porin torista. Paikkana on Porin lyseo, osoite on Annankatu 5.
  • Kaiken kaikkiaan mukana on yli 30 elämyksellistä opetustuokiota, jotka sopivat kaiken ikäisille.
  • Lounasaikaan klo 11–13 tarjotaan maksuton kouluruokailukokemus 500:lle ensimmäiselle.
  •  Iina Ruuskanen on mukana Tekstiiliopettajaliiton pajassa. Se löytyy tilasta, jonka yhteydessä on monta muutakin kädentaitojen opetustuokiota. Tutustu koko kattaukseen osoitteessa oaj.fi/suomiareena.

Kurkkaa SuomiAreenan tunnelmiin!

OAJ toi nykykoulun näyttävästi esille 15.–19.7.2019 Porissa järjestettävässä SuomiAreenassa, joka rikkoi aiemman kävijäennätyksensä. Tutustu verkossa SuomiAreenasta tehtyihin uutisiin tai katso keskustelujen tallenteita!

Uutiset ja tallenteet