• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Intomielellä 100 vuotta – LTOL:n juhlavuonna varhaiskasvatus on taas arvossaan

21.03.2019 - 13.48 Uutinen
Kuvituskuva
Anitta Pakanen ja Ritva Semi uskovat, että uusi varhaiskasvatuslaki nostaa pedagogiikan ammattilaisten tarvetta entisestään.

Varhaiskasvatus on taas voimissaan. Lastentarhanopettajista tuli varhaiskasvatuksen opettajia ja pedagogiikka painottuu heidän työssään entistä enemmän.

Lastentarhanopettajaliiton 100-vuotisjuhlaseminaaria vietettiin valtakunnallisena varhaiskasvatuspäivänä 21. maaliskuuta voimaantuneissa tunnelmissa. Liiton puheenjohtaja ja OAJ:n kolmas varapuheenjohtaja Anitta Pakanen totesi, että korkeatasoisella varhaiskasvatuksella on valtava merkitys lapsen koko elämän kulkuun. Siihen tarvitaan korkeasti koulutettuja varhaiskasvatuksen opettajia.

— Suomalaisessa varhaiskasvatuksessa on uuden varhaiskasvatuslain myötä käynnistymässä henkilöstörakenteen muutos, joka nostaa varhaiskasvatuksen opettajien määrää päiväkodeissa ja päiväkodin johtajan kelpoisuusvaatimuksen kasvatustieteen maisteriksi. Olemme palaamassa sille tasolle, joka meillä oli ennen 1990-luvun lamaa, Pakanen iloitsi.

Juhlakirja kertoo vahvasta ammatti-identiteetistä

Pitkä ammattitraditio, vahva ammatti-identiteetti ja työkulttuuri ovat Pakasen mukaan olleet välineitä, joilla lastentarhanopettajat ovat rakentaneet suomalaista varhaiskasvatusjärjestelmää. Ilman heitä ei olisi Lastentarhanopettajaliittoa.

Tästä kaikesta kertoo myös LTOL:n 100-vuotisjuhlakirja ”Intomielellä”, joka julkistettiin juhlaseminaarissa Helsingin Pörssitalolla. Kirjassa on runsaasti liiton jäsenten ja vaikuttajien kiinnostavia kertomuksia ja herkullisia anekdootteja suomalaisen varhaiskasvatuksen historiasta ja opettajien edunvalvonnan vaiheista.

Kirjan ovat toimittaneet kirjailija, kasvatustieteen maisteri Silja Järventausta ja OAJ:ssakin pitkään vaikuttanut varhaiskasvatuksen erityisasiantuntija Ritva Semi.

Semi muistutti juhlapuheessaan, miten tärkeää LTOL:lle oli liittyä OAJ:hin 30 vuotta sitten. Joukkovoimaa on tarvittu muun muassa 1990-luvun laman aikana.

— Ammattijärjestön on pystyttävä nopeisiin päätöksiin, ennakoitava ja pidettävä tavoitteet kirkkaana. On vaikutettava ennen kuin pää on tiikerin suussa, hän totesi.

Palkoista on puhuttu aina

Varhaiskasvatuksen arvostus on nyt nousussa ja se näkyy myös viimeaikaisissa palkankorotuksissa. Palkoista onkin puhuttu koko Lastentarhanopettajaliiton satavuotisen taipaleen ajan.

Palkkaedunvalvonta siirtyi OAJ:n vastuulle 1990-luvun alussa, kun LTOL liittyi osaksi OAJ:tä. OAJ:n pitkäaikainen tavoite siirtää lastentarhanopettajat, nykyiset varhaiskasvatuksen opettajat kuntien yleisestä virka- ja työehtosopimuksesta KVTES:sta opetusalan virka- ja työehtosopimukseen OVTES:iin on vielä toteutumatta.

Anitta Pakasen mukaan LTOL:n tehtävä on sama kuin ennenkin: tukea ja vahvistaa lastentarhanopettajien ammatti-identiteettiä ja yhtenäisyyttä. Pienestä porukasta on kasvanut yhteiskunnallisesti merkittävä noin 14 000 jäsenen joukko.

— Tämä joukko on joutunut taistelemaan olemassaolostaan ja asemastaan. Varhaiskasvatuksessa on kuljettu läpi vaiheiden, joissa koulutustaustalla ei ole ollut merkitystä ja päiväkodeissa kaikki ovat tehneet kaikkea, hän totesi.

Uusi laki vie hyvään suuntaan

Viime syksynä voimaan tullut uusi varhaiskasvatuslaki määrittelee vihdoin nimikkeet, tehtävänkuvat ja vastuut koulutuksen tuoman osaamisen pohjalta. Lastentarhanopettajaliittokin miettii nimen muuttamista Varhaiskasvatuksen opettajien liitoksi.

— Uusi varhaiskasvatuslaki lisää varhaiskasvatuksen opettajien määrää päiväkodeissa ja antaa hyvät mahdollisuudet kehittää suomalaista varhaiskasvatusta osana yhtenäistä kasvatus- ja koulutusjärjestelmää myös seuraavat sata vuotta, Pakanen sanoi.

Kaikista opettajista maistereita

Sadassa vuodessa LTOL on saanut paljon aikaan, mutta paljon on vielä tekemistä. Pakasen mielestä varhaiskasvatuksen tutkimukseen pohjautuvaa tietoa ja laadun arviointia tarvitaan jatkossa lisää.

— Jatkossa lastentarhanopettajien koulutustaso on saatava muiden opettajien tavoin maisteritasoiseksi. Ehdottoman tärkeää olisi, että palkkauksesta ja palvelussuhteen ehdoista sovittaisiin OVTESissa, hän toteaa juhlakirjassa.  

Pakanen lupaa, että LTOL tekee kaikkensa, jotta lähitulevaisuudessa ainakin kaikilla yli 3-vuotiailla lapsilla on mahdollisuus osallistua maksuttomaan pedagogiseen toimintaan.

Lastentarhanopettajaliitto juhlii 100-vuotista taivaltaan pitkin vuotta. LTOL:n valtuuston juhlakokous on 26. huhtikuuta ja valtakunnalliset LTO-päivät Lahdessa 21.-22. syyskuuta.

Teksti: Riitta Korkeakivi
Kuva: Airi Vuolle