• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

JHL ja Jyty lakkoon Turussa – OAJ:läiset eivät tee lakon alaista työtä

26.11.2019 - 13.51 Uutinen
Kuvituskuva

JHL ja Jyty ovat päättäneet kolmipäiväisestä lakosta, jolla ne puolustavat työntekijöiden työehtoja. Lakko vaikuttaa arkeen esimerkiksi turkulaisissa päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa. OAJ:n järjestöjohtaja muistuttaa, että OAJ:n jäsenet eivät tee lakon piiriin kuuluvaa työtä.

Julkisten ja Hyvinvointialojen liitto JHL on päättänyt järjestää Turussa lakon. Lakon on määrä alkaa keskiviikkona 27.11.2019 kello 00.00 ja päättyä perjantaina 29.11.2019 klo 24.

Lakko koskee myös Jytyn jäseniä, jotka työskentelevät Arkea Oy:ssä. Lisäksi Turun kaupungilla työskentelevillä Jytyn jäsenillä alkaa keskiviikkona toistaiseksi voimassa oleva vuoronvaihto- ja ylityökielto.

Syy lakkoon on työntekijöiden ja Arkea Oy:n välisten neuvottelujen ajautuminen umpikujaan. Toisin kuin aiemmin marraskuussa, lakko ei tällä kertaa koske pelkästään Arkeassa työskenteleviä, vaan lakkoon osallistuvat kaikki JHL:n jäsenet, jotka ovat töissä Turun kaupungilla tai kaupungin yhtiöissä.

Esimerkiksi turkulaisissa päiväkodeissa ruoka- ja siivouspalveluhenkilöstön lisäksi lakossa on paljon lastenhoitajia. Kouluissa ja oppilaitoksissa lakko koskee esimerkiksi koulunkäynnin ohjaajia.

Lakon piiriin kuuluvia töitä ei pidä tehdä

OAJ:n järjestöjohtaja Pasi Pesonen kertoo, että JUKO on ohjeistanut pääluottamusmiehiään siitä, että tilanteessa pitää noudattaa niin sanottua neutraliteettiperiaatetta. 

– Kenenkään ei siis pidä tehdä lakon piiriin kuuluvia töitä, Pesonen sanoo.

Turun kaupungin palveluksessa olevat OAJ:läiset kuten muutkin jukolaiset tekevät lakon aikana siis vain oman työsopimuksen tai virkamääräyksen mukaisia tehtäviä. 

Pesonen pitää erittäin tärkeänä, että jokainen OAJ:läinen pitää tästä kiinni.

– Opettajia ja OAJ:läisiä esimiestehtävissä olevia ei voida velvoittaa tekemään töitä, jotka eivät heidän toimenkuvaansa kuulu, Pesonen sanoo.

Opettajia ja OAJ:läisiä esimiestehtävissä olevia ei voida velvoittaa tekemään töitä, jotka eivät heidän toimenkuvaansa kuulu.

JUKO on ohjeistanut kuitenkin huolehtimaan, ettei lakon alaisista töistä pidättäytyminen aiheuta vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle.

Tämä tarkoittaa sitä, että jos esimerkiksi työtaistelusta johtuen jonkin laitteen tai tilan käytöstä voi aiheutua vaaraa, pitää huolehtia, että niitä ei käytetä. Tällaisista turvallisuuteen liittyvistä uhista on ilmoitettava välittömästi esimiehelle.

Päiväkoteja saatetaan joutua sulkemaan

OAJ:n työmarkkina-asiamies Kristiina Johansson ennakoi, että jos lakko toteutuu ja henkilöstöä on paljon poissa, päiväkoteja saatetaan joutua sulkemaan. Painetta rajoittaa päiväkotien aukioloaikoja lisää myös Jytyn vuoronvaihto- ja ylityökielto.

– Varhaiskasvatuksessa pitää myös lakon aikana noudattaa henkilöstömitoitusta. Siitä poikkeaminen on mahdollista vain lyhytaikaisesti, jos lasten määrässä on muutoksia. Henkilöstön määrässä esimerkiksi lakkotilanteessa tapahtuvat muutokset eivät siis mahdollista henkilöstömitoituksesta poikkeamista, Johansson sanoo.

Varhaiskasvatuksessa pitää myös lakon aikana noudattaa henkilöstömitoitusta.

Hän huomauttaa, että koska lakko voi vielä peruuntua, siihen ei voida varautua esimerkiksi tekemällä ennakoivasti työvuoroluetteloon muutoksia. 

– Esimies ei saa edes kysyä työntekijöiltä järjestäytymisestä, sillä se on yksityisasia. Työntekijöitä ei myöskään saa asettaa eriarvoiseen asemaan järjestäytymisen perusteella.

Lakkoon voi kuitenkin valmistautua esimerkiksi kirjoittamalla valmiiksi vanhemmille tiedotteen vaikkapa päiväkodin rajoitetusta aukioloajasta tai omista eväistä. 

– Tämä auttaa viestimään nopeasti, jos lakko toteutuu. 

Myös Johansson muistuttaa, että jokaisen pitää pysyttäytyä omissa työtehtävissä.

– Opettaja ei ole kokki eikä siivooja. Hänen ei siis pidä tehdä näiden ammattikuntien tehtäviä muutenkaan, mutta ei myöskään lakon aikana, Johansson muistuttaa.

Opettaja ei ole kokki eikä siivooja. Hänen ei siis pidä tehdä näiden ammattikuntien tehtäviä muutenkaan.

Lisätietoa omasta yhdistyksestä

Jos OAJ:n jäsenelle tulee kysyttävää lakkoon liittyen, hänen kannattaa olla yhteydessä omaan luottamusmieheen tai yhdistykseen.

– JUKO on ohjeistanut paikallisia pääluottamusmiehiä ja luottamusmiehiä siitä, kuinka tilanteessa pitää toimia. Kannattaakin olla yhteydessä heihin tai omaan yhdistykseen, jos asiasta herää kysymyksiä, Pesonen vinkkaa.

 

Teksti: Heikki Pölönen

Kuva: Leena Koskela

Jaa

 

Varhaiskasvatuksen opettaja: liittosi on OAJ

OAJ ajaa varhaiskasvatuksen opettajien asiaa. Tule jäseneksi Opetusalan Ammattijärjestöön OAJ:hin ja samalla Varhaiskasvatuksen Opettajien Liittoon VOL:iin!

OAJ sydän vakaope.png