• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ vaatii kiky-tunnit pois opetusalan sopimuksista

09.10.2019 - 11.59 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ:n tavoitteena on poistaa kiky-sopimuksen tuoma palkaton työajan pidennys jäsentensä virka- ja työehtosopimuksista kevään sopimusneuvotteluissa.

Kiky lomarahaleikkauksineen on kohdellut erityisen ankarasti julkista puolta, jossa monet alat ovat naisvaltaisia. Opetusalalla palkka ja vaativuus eivät muutenkaan kohtaa, joten OAJ ei näe perustetta kiky-tunneille.

Viime sopimuskierroksen aikaan Suomen taloutta haluttiin parantaa erilaisilla toimilla. Yksi näistä oli kilpailukyky- eli kiky-sopimus, joka sisälsi muun muassa ilman palkkojen korotusta tehdyn 24 tunnin vuotuisen työajan lisäyksen.

OAJ:n näkökulmasta yhden opettajan tekemän, vuorokauden tunteja vastaavan lisätyön yhteyttä Suomen kilpailukyvyn parantamiseen on vaikea nähdä.

Neuvottelupöytään käydään alkuvuodesta

OAJ:n jäsenten sopimukset päättyvät maaliskuun lopussa, ja OAJ ryhtyy neuvottelemaan vuodenvaihteen jälkeen. OAJ:n kaikki tavoitteet täsmentyvät joulukuussa. Tällöin järjestön hallitus hyväksyy neuvottelutavoitteet, joita on koottu yhdistyksiltä ja jäseniltä syksyn aikana. Neuvottelutaktiikan vuoksi ei ole kaikkia tavoitteita kerrota julkisesti. Kikyn osalta tavoite on kuitenkin selvä.

Lukuisten alojen virka- ja työehtosopimukset ovat katkolla syksyn ja kevään aikana. Parhaillaan, aloista ensimmäisinä sopimuksistaan neuvottelevat teknologia-, kemian- ja metsäteollisuus. OAJ seuraa tarkasti kaikkia neuvotteluita, joita käydään ennen omien sopimusten päättymistä.

On mahdollista, että loppuvuoden aikana käytävät muiden alojen neuvottelut antavat suuntaa opetusalalle. Tämä ei ole kiveen hakattua, eivätkä muiden alojen ratkaisut vaikuta OAJ:n tavoitteeseen kikyn poistamisesta.

Jos kiky ei kuitenkaan poistu opetusalan työntekijöiltä, OAJ haluaa, että sen käyttöä muutetaan tai se kompensoidaan kunnolla.

Keskustele aiheesta ja seuraa neuvotteluita aihetunnisteella #oajneuvottelee.

Teksti: Laura Klefbohm
Kuva: Leena Koskela

Jaa