• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Koulujen ilmastoteko -haasteen voitot Porvooseen ja Turkuun

12.11.2019 - 13.00 Uutinen
Kuvituskuva
Koulujen ilmastoteko -haaste liittyi Planin GirlsTakeover-tempaukseen. OAJ:n puheenjohtajan paikan valtasi Peppi Tenkanen.

Porvoolainen Kevätkummun koulu ja Turun ammatti-instituutti veivät voiton OAJ:n ja Planin järjestämässä Koulujen ilmastoteko -haasteessa. Voittajat saavat raadilta kiitosta ilmastotekojen vaikuttavuudesta ja kekseliäisyydestä sekä tekemisen meiningistä.

Turun ammatti-instituutissa taltutetaan hävikkiä kekseliäästi, porvoolaisessa Kevätkummun koulussa puolestaan tehdään ilmastotekoja ja opitaan kestävästä kehityksestä ensimmäisestä luokasta lähtien.

Nämä ilmastoteot palkittiin tänään OAJ ja Planin järjestämässä Koulujen ilmastoteko -haasteessa.

Kekseliäisyys ilahdutti

Turussa ammatti-instituutin elintarvikealan opiskelijat ovat kehittäneet hävikkiraaka-aineiden ja valmiiden tuotteiden hyödyntämistä ja jatkokäyttöä reseptejä myöten.

Esimerkiksi vinksahtaneet ja myymättä jääneet pitkot kuivataan kanelikorpuiksi. Ja koska maidon- ja lihantuotannon hiilijalanjälki on suuri, raaka-aineet hyödynnetään mahdollisimman tarkkaan. Opiskelijat ovat esimerkiksi opetelleet tekemään ilvesjuustoa ja hyödyntäneet sivutuotteena syntyneen heran hyödynnettiin leipien raaka-aineena, jolloin kaikki maidon tärkeät ravintoaineet saatiin hyödynnettyä.

Turun ammatti-instituutin ilmastoteossa raatia ilahdutti kekseliäisyys.

– Mistä kaikesta saakaan tehtyä uusia tuotteita! Mukaan oli saatu innostettua monia oppilaita ja haastettu nuorten luovuutta hyvän asian puolesta. Teossa oli huomioitu ruoanvalmistuksen koko ketju, valmistusteknologiasta hävikkiruoan uudelleenhyödyntämiseen reseptejä myöten. Vaikutus ulottuu koteihinkin, sillä ideoita voi hyödyntää missä vain, kuka vain, koko elämänsä ajan. Monipuolisesti pohdittu työ oli opiskelijalähtöinen. Vaikuttavuus kertautuu, kun opiskelijat lähtevät työelämään näillä tiedoilla ja ideoilla, raati perustelee.

Porvoossa ilmastotieto karttuu läpi alakoulun

Koulujen ilmastotekoja arvioivaan raatiin kuuluvat Planin lastenhallituksen jäsen ja ilmastoaktivisti Peppi Tenkanen sekä OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Porvoolaisen Kevätkummun koulun ilmastotekoa he pitävät vaikuttavuudessaan ainutlaatuisena.

­– Koko koulu on profiloitunut ilmastonmuutoksen hillintään, ja kaikki ikäluokat ovat mukana. Tieto karttuu vuosi vuodelta. Tämä teko ei ole vain yksi projekti, vaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi eletään koko ajan. Oppilaat ovat pienestä pitäen mukana ja joka luokka-asteella lapset oppivat lisää. Työssä näkyy yhdessä tekemisen meininki.

Kevätkummun koulussa lapset oppivat arjen pieniin ilmastotekoihin ensimmäisestä luokasta lähtien. Tieto karttuu vuosi vuodelta.

Ekaluokkalaisten ilmastoteemana on veden säästäminen, toisella energiansäästö. Kolmannella seurataan ruokahävikkiä ja tutustutaan kompostointiin, neljännellä perehdytään lajitteluun ja kierrätykseen.

Viidesluokkalaiset syventyvät energiaan ja kulutustottumuksiin ja harjoittelevat pieniä ilmastotekoja kotonakin ekotapapassin avulla. He haastavat myös kaupungin muut viidesluokkalaiset käyttämään ekotapapassia, joten ilmastotietoisuus leviää Kevätkummun koulua laajemmalle.

Kuudennella otetaan jo maailmanlaajuista näkökulmaa ilmastoasioihin selvittämällä esimerkiksi, mitä tarkoittavat ilmastonmuutos, hiilijalanjälki ja piilovesi.

Arpaonni suosi inkoolaiskoulua

Kahden palkinnon lisäksi yksi voitto arvottiin kaikkien ilmastoteko-haasteeseen osallistuneiden kesken. Arvonnan voitti Merituulen koulu Inkoosta. Palkinnokseen voittajat voivat valita Suomirokkikoulun konserttipäivän tai mehujäitä koko oppilaitokselle.

OAJ ja Plan yhteistyössä ilmastonmuutosta vastaan

  • Koulujen ilmastoteko -haaste on osa Planin Girls Takeover -tempaukseen, jonka teemana oli tänä vuonna ilmastonmuutos ja jossa OAJ oli yhteistyökumppanina mukana. Tyttöjen päivänä 11.10. OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen paikan valtasi Planin lastenhallituksen jäsen, 16-vuotias Peppi Tenkanen.
  • Koulujen ilmastotekoon ilmoittautui määräaikaan mennessä nelisenkymmentä päiväkotia, koulua tai oppilaitosta. Kilpailutöitä palautettiin parikymmentä. Mukana oli videoita, kuvia ja sanallisia selostuksia.
  • Planin laatimaa oppimateriaalia on ladattu yli 400 kertaa. Ilmastonmuutoksen vaikutuksia tyttöjen oikeuksiin käsittelevät materiaalit ovat opettajien käytettävissä myös vastaisuudessa. Tytöt ja ilmasto -aineisto on osoitteessa globaalikoulu.net

Teksti: Eeva Myyrä
Kuva: Veera Nuutinen