• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Koulutuksesta leikattu 2 miljardia – kansa haluaa suunnan muuttuvan

25.03.2019 - 07.00 Uutinen
Kuvituskuva

Kaksi edellistä hallitusta on leikannut kovalla kädellä koulutuksen rahoitusta. Kansa haluaa rahoituskäyrien kääntyvän ylöspäin, selviää Taloustutkimuksen kyselystä.

Peräti kahdeksan kymmenestä suomalaisesta on sitä mieltä, että koulutuksen rahoitusta pitää nostaa pitkän aikavälin kasvuohjelmalla. Tämä selviää OAJ:n Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä.
 
Viimeisten kahdeksan vuoden aikana koulutuksen rahoitusta on leikattu kahdella miljardilla. Suorien leikkausten lisäksi tilanne on hankaloittanut se, että koulutusta on uudistettu ilman riittävää rahoitusta sekä lykätty välttämättömien uudistusten toimeen­ panoa säästösyistä.
 
”Tulevalla hallituskaudella on alettava maksaa investointivelkoja koulutukseen takaisin,” OAJ linjaa tuoreessa selvityksessään, jossa kartoitettiin eri koulutusasteille kohdistuneita leikkauksia ja esitettiin, miten rahoitusta pitäisi kehittää.

Tulevalla hallituskaudella on alettava maksaa investointivelkoja koulutukseen takaisin.

Esimerkiksi perusopetuksen rahoitusta OAJ esittää lisättäväksi 200 miljoonalla eurolla. Nykyisellään Suomi jää perusopetuksen rahoituksessa alle pohjoismaisen keskiarvon.

Myös puolueet myöntävät lisärahoituksen tarpeen

Kansalaisten tavoin myös lähes kaikki eduskuntapuolueet ovat sitä mieltä, että koulutukselle tarvitaan pitkän aikavälin kasvuohjelma rahoitustason nostamiseksi. Tätä mieltä olivat OAJ:n ja Opettaja-lehden kyselyssä kaikki puolueet yhtä lukuun ottamatta. Siniset eivät ole esityksestä samaa eivätkä eri mieltä.
 
OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan puolueiden vastaukset osoittavat, että ne eivät halua leikata tulevilta sukupolvilta, vaan investoida koulutukseen ja osaamiseen.

–Koulutus onkin paras keino vastata oman maamme ja ihmiskunnan suuriin kysymyksiin aina ilmastonmuutoksesta lähtien, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen toteaa uutisessa.

OAJ: Koulutus- ja kasvatussektori tulee asettaa tärkeimmäksi investointikohteeksi

OAJ esittää eduskuntavaalien alla ratkaisuehdotuksia, joilla turvataan Suomen tulevaisuus. Avainroolissa on kehittää ja tukea koulutusta, varhaiskasvatusta, tiedettä ja tutkimusta.

Näin OAJ kehittäisi koulutuksen rahoitusta:
  • On laadittava pitkän aikavälin kasvuohjelma, jotta perusrahoitus saadaan kestävälle tasolle.
  • Seuraavalle hallituskaudelle OAJ esittää reilun miljardin euron panostuksia, joiden avulla parannettaisiin muun muassa opettajamitoituksen ja oppimisen tuen tasoa sekä opiskelijoiden oikeutta opetukseen.
  • Perusrahoituksen kokonaistasoa on selkeästi vahvistettava kaikilla koulutusasteilla. Kuntien valtionosuusjärjestelmässä pitää huomioida entistä paremmin kasvavien alueiden investointitarpeet, varhaiskasvatuksen osallistumisaste ja vieraskielisten oppijoiden tarpeet.

Lue lisää:
www.koulutusratkaisee.fi

 

Teksti: Heikki Pölönen
Kuva: Leena Koskela

Eduskuntavaalit 2019: Tutustu ratkaisuehdotuksiimme!

Huomispäivän Suomea tehdään joka ikinen päivä päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa ympäri maan. Tutustu 37 ratkaisuehdotukseemme ja tarkista oman vaalipiirisi opettajataustaiset ehdokkaat!

Koulutus ratkaisee

Juuri sinä voit vaikuttaa somessa – #opettajanääni esiin!

Haluamme, että myös opettajat pääsevät esiin, kun heidän työstään puhutaan. Opettaja, kerro työsi merkityksestä sosiaalisessa mediassa #opettajanääni-tunnisteella, ja haasta kollegasi mukaan!

Opettajan ääni esiin