• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Laiton irtisanominen tuli kalliiksi – SAMK joutuu maksamaan lähes 200 000 euroa

07.03.2019 - 11.22 Uutinen
Kuvituskuva

Opettajan laiton irtisanominen kävi kalliiksi Satakunnan ammattikorkeakoululle. Vaasan hovioikeus määräsi Samkin maksamaan opettajalle korvauksena 21 kuukauden palkan. OAJ:n johtavan lakimiehen mukaan vaikuttaa siltä, että Samkissa on unohdettu työelämän pelisäännöt.

Opettajalle maksettavia korvauksia tulee viivästyskorkoineen ja opettajan oikeudenkäyntikuluineen 147 000 euroa. Lisäksi Samk joutuu maksamaan Työttömyysvakuutusrahastolle lähes 12 000 euroa.

Yhteensä laiton irtisanominen maksaa Samkille omat oikeudenkäyntikulut mukaan lukien lähes 200 000 euroa.

Räikeä rikkomus

Opettajaa avustanut OAJ:n johtava lakimies Erkki Mustonen on erittäin tyytyväinen hovioikeuden päätökseen, joka on sama kuin mihin käräjäoikeus aiemmin päätyi.

— Poikkeuksellisen korkea korvaussumma kertoo, että työnantaja on räikeästi rikkonut työntekijän oikeuksia. Valitettavaa asiassa on tietenkin se, että nämäkin koulutukseen tarkoitetut verorahat menivät nyt työnantajan lainvastaisen menettelyn vuoksi vahingonkorvauksiin.

Työnantajan menettelylle moitteet

Hovioikeus perusteli korkeaa korvaussummaa sillä, että opettaja oli työsuhteen päättyessä 62-vuotias ja hänen työllistymismahdollisuutensa ammattiaan vastaavaan työhön olivat olemattomat.

Hovioikeuden tuomiossa todetaan, että työsuhde on ollut pitkä ja irtisanominen tehtiin ilman varoitusta. Työnantajan menettely on ollut kokonaisuutena arvioiden moitittavaa ja opettajaa vakavasti loukkaavaa.

OAJ:lla muitakin keissejä Samkia vastaan

OAJ on joutunut puuttumaan muihinkin jäseniään koskeviin laittomuuksiin Satakunnan ammattikorkeakoulussa. Vaasan hovioikeudessa on vireillä kolme Samkia koskevaa irtisanomistapausta, jotka OAJ on voittanut käräjäoikeudessa, mutta jotka ovat Samkin valitusten perusteella nyt hovioikeudessa.

— Monien oikeustapausten perusteella näyttää siltä, että Samkissa on unohdettu työelämän pelisäännöt, Mustonen toteaa.

Teksti: Riitta Korkeakivi