• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Laki ei määritä, kuinka monta oppilasta voi olla per opettaja – suomalaiset haluavat asiaan muutoksen

04.04.2019 - 07.00 Uutinen
Kuvituskuva

Kahdeksan kymmenestä suomalaisesta on OAJ:n kanssa samoilla linjoilla: opettajamitoituksesta pitää säätää lailla. Myös moni puolue kannattaa ajatusta.

Suomalaisista suuri enemmistö, 81 prosenttia, on sitä mieltä, että laissa pitäisi määritellä, kuinka paljon kouluissa voi enimmillään olla oppilaita opettajaa kohden. Melko tai täysin eri mieltä on kahdeksan prosenttia suomalaisista.

Kansalaisten mielipiteet selviävät OAJ:n Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä.

Opetusalalla ei nimittäin nykyisin ole määritelty opettaja–oppilas-suhdelukua.

Osa puolueista haluaa myös opettajamitoituksen

Perussuomalaiset, vihreät, demarit, Vasemmistoliitto ja siniset puoltavat lakisääteisiä, koulukohtaisia opettajamitoituksia.

Keskusta, kokoomus ja rkp ovat melko eri mieltä opettajamitoitusten tarpeesta. Kristillisdemokraateilla ei ole mielipidettä.

OAJ ja Opettaja-lehti selvittivät eduskuntapuolueiden kantoja alkuvuodesta.

OAJ: Opettajamitoitus turvaa oppijan ja opettajan vuorovaikutuksen

Kun opettajia on riittävästi suhteessa oppilaisiin, on opettajilla aikaa myös hyvän vuorovaikutuksen tukemiseen ja oppijoiden yksilölliseen kohtaamiseen.

”Riittävä opettajien määrä oppilaitoksissa ehkäisee ennalta myös syrjäytymistä ja parantaa viihtyvyyttä. Tähän Suomessa pitää olla keinot ja varaa,” kirjoittaa OAJ:n erityisasiantuntija Tuomo Laakso blogissaan

Laakso muistuttaa, että tutkimuksissa on osoitettu, että ryhmäkoolla on yhteys oppimistuloksiin ja jopa myöhempiin opintoihin ja tuloihin.

Ylisuurissa ryhmissä työrauha ja vuorovaikutuksen laatu heikkenevät, kiusaaminen lisääntyy ja oppiminen vaarantuu. Riittävä opettajamitoitus on keskeinen laatutekijä kaikilla koulutusasteilla. Oppijoilla on mahdollisuus oppia ja voida paremmin sekä tulla kohdatuksi yksilönä, kun opettajamitoitus on säädetty riittäväksi.


>> Lue lisää OAJ:n ratkaisuja siitä, miten syrjäytymiskehitys käännetään osallisuuskehitykseksi. 

Teksti: Salla Hongisto
Kuva: Leena Koskela

Eduskuntavaalit 2019: Tutustu ratkaisuehdotuksiimme!

Huomispäivän Suomea tehdään joka ikinen päivä päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa ympäri maan. Tutustu 37 ratkaisuehdotukseemme ja tarkista oman vaalipiirisi opettajataustaiset ehdokkaat!

Koulutus ratkaisee
 
Jaa