• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

LTOL:llä juhlavuosi: 100 vuotta varhaiskasvatuksen opettajien puolella

11.01.2019 - 15.27 Uutinen
Kuvituskuva
LTOL:n hallitus juhli perjantaina 100-vuotissyntymäpäiväänsä kakkukahvein Akavatalon Valopihalla. Viides oikealta puheenjohtaja Anita Pakanen.

Lastentarhanopettajaliitto, LTOL juhlii tänään ja pitkin vuotta satavuotista syntymäpäiväänsä. Puheenjohtaja Anitta Pakanen iloitsee, että varhaiskasvatuksen merkitys ymmärretään nyt laajasti.

Tammikuun 11. päivänä vuonna 1919 perustettiin Suomen lastentarhanopettajatar -yhdistys. Se puolusti samoja asioita kuin LTOL tänäkin päivänä: pedagogiikkaa ja opettajuutta varhaiskasvatuksessa.

Uuteen yhdistykseen liittyi heti 129 lastentarhanopettajatarta. Nyt lastentarhanopettajaliitossa on 14 000 jäsentä. Joukossa on koulutustaustaltaan erilaisia varhaiskasvatuksen opettajia, päiväkodin johtajia, varhaiskasvatuksen erityisopettajia ja muissa varhaiskasvatuksen asiantuntijatehtävissä toimivia.

Merkitys huomattu, palkassa vielä petrattavaa

Viime kuukausina varhaiskasvatuksen opettajien palkat ovat olleet paljon esillä julkisessa keskustelussa. Talousasiantuntijat korostavat varhaiskasvatuksen merkitystä koko kansakunnan hyvinvointiin.

LTOL:n puheenjohtaja Anitta Pakanen on iloinen, että työn tärkeys ja merkitys on nyt ymmärretty yhteiskunnassa laajemminkin. OAJ:n neuvotteluihin perustuva edunvalvonta on tuottanut tulosta ja kunnat ovat kilpaa nostaneet varhaiskasvatuksen opettajien palkkoja. Työtä riittää vielä.

— Tutkimusten mukaan varhaiskasvatus on vaikuttavin osa koulutusjärjestelmää ja siksi varhaiskasvatuksen opettajien palkat pitää vihdoin saada työn merkitys ja vaativuus huomioiden oikealle tasolle, Pakanen sanoo.

Vahva vaikuttaja

Tänään satavuotias Lastentarhanopettajaliitto on varhaiskasvatuksen vahva vaikuttaja ja asiantuntija. OAJ:n jäsenjärjestönä se on mukana nostamassa varhaiskasvatuksen arvostusta koko yhteiskunnassa.

OAJ:n kautta LTOL valvoo jäsentensä etuja palkkauksessa, palvelussuhteen ehdoissa ja ammatillisissa kysymyksissä. Se järjestää jäsenilleen koulutusta ja takaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan.

Juhlavuotenaan LTOL valmistautuu kevään eduskuntavaaleihin ja pyrkii varmistamaan, että seuraavalla hallituskaudella tarjotaan laadukasta varhaiskasvatusta kaikille lapsille, palkataan lisää opettajia, annetaan esiopetusta jo viisivuotiaille, vahvistetaan kasvun ja oppimisen tukea varhaiskasvatuksessa sekä lisätään varhaiskasvatuksen opettajien ja erityisopettajien koulutusta.

LTOL:n nimi vaihtumassa

Syksyllä tuli voimaan uusi varhaiskasvatuslaki. Se nostaa varhaiskasvatuksen opettajien määrä päiväkodeissa ja vahvistaa sitä kautta varhaiskasvatuksen pedagogiikkaa. Uuden lain myötä lastentarhanopettajista tuli varhaiskasvatuksen opettajia. Lastentarhanopettajaliiton valtuustossakin valmistellaan liiton nimen muuttamista.

  • LTOL juhlii satavuotista taivaltaan koko vuoden.
  • Liiton juhlakirja julkistetaan varhaiskasvatuksen päivänä 23.3. Pörssitalolla Helsingissä.
  • LTOL:n valtuuston kokous juhlaillallisineen on 26.4.
  • Valtakunnalliset LTO-päivät pidetään Lahdessa 21.–22. syyskuuta.

Teksti ja kuva: Riitta Korkeakivi