• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Lukion opetussuunnitelma uudistuu – OPH ja aluehallintovirastot tarjoavat tukea

08.10.2019 - 12.30 Uutinen
Kuvituskuva

Lukioissa opetus uuden opetussuunnitelman mukaan alkaa elokuussa 2021, mutta käytännössä muutosta tehdään jo nyt. Lukiouudistus on edennyt vauhdilla. OAJ pitääkin vuoropuhelua opettajien kanssa tärkeänä. Erityisasiantuntija Tuomo Laakso kannustaa opettajia ottamaan kaiken mahdollisen tuen vastaan.

Opetushallitus julkaisee uudet lukion opetussuunnitelman perusteet lukiopäivillä marraskuussa 2019. Lukiopäiviä vietetään Helsingin Kalastajatorpalla 7.–8. marraskuuta.

Heti seuraavalla viikolla Opetushallitus jatkaa paikallisen opetussuunnitelmatyön tukemista aluehallintovirastojen kanssa yhteisellä Lops2021-kiertueella. Kiertue käy läpi maan suurimmat kaupungit.

OPH julkaisee tarkemmat tiedot kiertueesta tapahtumakalenterissaan, mutta päivämäärät ja paikkakunnat kannattaa poimia kalenteriin jutun lopussa olevasta listasta.

Mahdollisuus kysyä ja keskustella

Kiertue on hyvä tilaisuus tulla kysymään ja keskustelemaan lukiouudistuksesta, opetusneuvos Petri Lehikoinen Opetushallituksesta sanoo.

– Kerromme tilaisuuksissa lukiouudistuksesta kokonaisuutena ja käymme läpi myös sitä, miten opintojaksojen luominen konkreettisesti tapahtuu, hän täsmentää.

Lehikoinen toivoo, että tilaisuuksissa voitaisiin ideoida yhdessä lukioissa työskentelevien kanssa sitä, miten lops-uudistuksen siirtämistä käytäntöön voitaisiin tukea. Samalla on hyvä hetki miettiä erityisesti sitä, mitä tarpeita ja toiveita oppilaitoksilla on Opetushallituksen suuntaan.

Vuoropuhelu tervetullutta

Opetushallitus on opetussuunnitelmatyössään pyrkinyt siihen, että aikaa jää mahdollisimman paljon paikalliselle opetussuunnitelmatyölle.

OAJ:n erityisasiantuntijan Tuomo Laakson mielestä avoin vuoropuhelu Opetushallituksen, aluehallintovirastojen ja lukioissa työskentelevien välillä on enemmän kuin tervetullutta, koska lukiouudistus on edennyt vauhdilla.

– Nyt on tärkeää antaa aikaa ja tukea uudistusten toimeenpanemiseen lukioissa. Uudistusten vaikutuksia on jatkoa varten myös arvioitava rauhassa, sillä samanaikaiset ja tiheästi toistuvat uudistukset kuormittavat opettajia ja rehtoreita.

Paikalliselle opetussuunnitelmatyölle on nyt varattu vuosi aikaa marraskuusta alkaen.

OAJ ohjeistaa lukioita ja opettajia tarkemmin lopsin perusteiden siirtämisestä käytäntöön, kun perusteet on julkaistu marraskuussa.

Lops-kiertueen päivät

  • Rovaniemi 12.11.
  • Oulu 13.11.
  • Kuopio 19.11.
  • Helsinki 20.11.
  • Turku 26.11.
  • Tampere 28.11.
  • Tampere (ruotsinkielinen) 28.11.

Teksti: Salla Hongisto
Kuva: Leena Koskela