• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

”Meno työmarkkinoilla on koventunut” – Luottamusmies vaalii työelämän oikeudenmukaisuutta

18.02.2019 - 14.04 Uutinen
Kuvituskuva

Timo Salminen on pitkän uransa aikana nähnyt työmarkkinoiden muutoksen. Kun työnantajan linjaukset jyrkkenevät, tarvitaan oikeudenmukaisuudesta kiinni pitämistä yhä enemmän. Huhtikuun luottamusmiesvaaleissa valitaan jälleen ihmisiä hoitamaan yhteisiä asioita.

Huhtikuussa moni OAJ:läinen pääsee äänestämään luottamusmiesvaaleissa. Ehdokkaaksikin ehtii vielä asettua. Mistä luottamusmiehen hommassa on kyse? Avaamme asiaa luottamusmiesvaalien alla haastattelemalla luottamusmiehiä eri koulutusasteilta ja sopimusaloilta.

Lue, millaisia kokemuksia on Timo Salmisella, joka on toiminut 30 vuotta opettajana ja reilut 20 vuotta Oulunkylän yhteiskoulun luottamusmiehenä!

Miksi luottamusmiesjärjestelmä on tarpeellinen?

Sopimukset ja niistä kiinni pitäminen takaavat kaikille mahdollisuuden tehdä työtään turvallisin mielin. Sopimukseton meininki olisi täysin villi, ja jokainen palkansaaja joutuisi pärjäämään yksin. Ilman sopimusyhteiskuntaa ja luottamusmiehiä Suomen kaltainen yhteiskunta ei toimisi.

Valitettavasti erityisesti monet nuoret eivät ymmärrä, että jokainen jäsen, joka ei liity ammattijärjestöön tai eroaa siitä, lyö nauloja sopimusjärjestelmän arkkuun. Olen tästä huolissani.

Millainen on hyvä luottamusmies?

Luottamusmiehen rooli kahden tulen – jäsenten ja työnantajan - välissä on tietysti vähän hankala, mutta tehtävässä pärjää monenlainen ihminen. Rauhallisuudesta, tyyneydestä ja kimpaantumattomuudesta on hyötyä, samoin ihmissuhdetaidoista. Kaikkea ei tarvitse tietää, mutta täytyy tietää, mistä vastausta kulloiseenkin kysymykseen lähtee etsimään.

Jääräpäisesti ei kannata pitää sopimusten tulkinnasta kiinni, tarvittaessa on hyvä joustaa.

Sinulla on takana jo pitkä luottamusmiestaival, ja olet ehdolla myös kevään luottamusmiesvaaleissa. Mikä tehtävässä viehättää?

Olen aina ollut yhteiskunnallisesti valveutunut ja seurannut politiikkaa. Epäoikeudenmukaisuus on minulle se punainen vaate, joka laittaa toimimaan.

Toimin OAJ:n palkkasihteerinä vuosina 2000–2011 vastuualueenani yksityiskoulut. Silloin eteen tuli paljonkin muun muassa palkanlaskentaan liittyviä ongelmia.

Yli 30-vuotisen opettajaurani aikana työelämässä on aina ollut ristiriitoja. Viime aikoina työantajan linjaukset ovat vain jyrkentyneet ja meno työmarkkinoilla koventunut. Haluan olla hoitamassa yhteisiä asioita ja pitämässä huolta oikeudenmukaisuuden säilymisestä.

Nykyään luottamusmiehellä on työparina työsuojeluvaltuutettu, mikä helpottaa asioiden käsittelyä. Yhteiset keskustelut avaavat uusia näkökulmia.

Luottamusmiehenä toimiminen ei kuitenkaan ole pelkästään toisten auttamista. Olen muun muassa saanut hyviä kohtaamisia, sosiaalisen verkoston ja ystäviä. Pidän myös siitä, että tiedän, miten asiat oikeasti ovat.

Olen ollut tyytyväinen myös OAJ:n luottamusmiehille järjestämään vuosittaiseen koulutukseen. Tiedän myös saavani aina tarvittaessa apua OAJ:n toimistosta.

Miksi kannattaa äänestää?

Jos ehdokkaita on enemmän kuin yksi, äänestämällä pystyy vaikuttamaan siihen, että itseään edustamaan saa juuri sen henkilön, jota pitää parhaimpana. Jos ehdokkaita on vain yksi, äänestystä ei tarvitse järjestää.

Miten yksityisen sopimusalan luottamusmiestoiminta poikkeaa kunnan kouluista?

 Yksityisen sopimusalan kouluissa on jokaisessa oma luottamusmies, joka edustaa oman koulunsa opettajia. Olemme kaikki luottamusmiehiä, pääluottamusmiesjärjestelmä kuuluu kunnan oppilaitoksiin.

Helsingissä meillä yksityiskoulujen luottamusmiehillä on kuitenkin Helsingin opettajien ammattiyhdistyksessä HOAY:ssä yhteyshenkilö, joka tarvittaessa auttaa muitakin kouluja sopimusten tulkinnassa. Olen toiminut kolme kaksivuotiskautta HOAY:n yhteysluottamusmiehenä.

Meidän työehtosopimuksemme neuvotellaan Sivistan kanssa. Kuntapuolen OVTES on hyvin yksityiskohtainen sopimus eikä siinä juurikaan ole tulkinnanvaraisuutta. Meillä taas on enemmän väljyyttä.

Sopimusten eroa on joskus luonnehdittu myös niin, että kunnallinen OVTES on minimi- ja maksimisopimus ja yksityinen on minimisopimus.

Montako luottamusmiestä yksityisiin oppilaitoksiin valitaan?

Yksityisiin oppilaitoksiin valitaan tänä keväänä yli 250 OAJ:n luottamusmiestä. Luottamusmies toimii henkilöstön edustajana erilaisissa neuvottelu-, kehittämis- ja riitatilanteissa.

OAJ:n jäsenistä reilut 12 000 työskentelee yksityisissä oppilaitoksissa, jotka voivat yksityisten peruskoulujen ja lukioiden ohella olla ammattikorkeakouluja, ammattioppilaitoksia sekä musiikki- ja kansalaisopistoja.

Teksti: Maija-Leena Nissilä

Luottamusmies – työyhteisön luottohenkilö

Luottamusmies on nimensä mukaisesti työyhteisön luotettu henkilö, joka valvoo OAJ:n jäsenten etuja sekä virka- ja työehtosopimusten ja lakien noudattamista työpaikoilla.

Luottamusmiehet