• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

”Mahdollisuuksien luomista opiskelijan unelmien tavoitteluun” – ammatillisia opettajia palkittiin Educassa

25.01.2019 - 11.24 Uutinen
Kuvituskuva

Ammatillisen erityisopettajan tehtävänä on osallistaa, innostaa ja luoda opiskelijoille mahdollisuuksia. Näin sanoo #uusiamis-palkinnon tänään saanut ammatillinen erityisopettaja Minna Olkkonen. Educa-messuilla palkittiin myös ammatillista koulutusta uudistanut opinto-ohjaaja sekä opettajatiimi.

Ammatillinen erityisopettaja Minna Olkkonen, opinto-ohjaaja Maria Andersen ja Länsi-Uudenmaan koulutuskeskuksen Luksian opettajatiimi saivat ensimmäistä kertaa jaetut #Uusiamis-palkinnot.

Palkinnon perusteluissa korostuivat ennakkoluulottomuus, yhteistyökyky, uuden luominen sekä kannustavuus. Voittajat palkitsi opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen perjantaina Educa-messuilla.

"Huomionosoitus vaativan erityisen tuen kentälle"

Opettajapalkinnon saanut erityisopettaja Minna Olkkonen on huomionosoituksesta iloinen.

– Yllätyshän tällainen juttu on, mutta olen siitä kyllä iloinen ja onnellinen! Koen, että palkinto on paitsi minulle, Luoville ja meidän Imatran työryhmällemme, myös huomionosoitus koko vaativan erityisen tuen opettajakentälle, Olkkonen sanoo.

Erityisopettaja luo mahdollisuuksia unelmien tavoitteluun

Yli 20 paikkakunnalla toimivan, Suomen suurimman ammatillisen erityisoppilaitoksen Luovin Imatran toimipisteessä työskentelevä Olkkonen opettaa 13 opiskelijan erityisen tuen ryhmää.

– Ajattelen, että ammatillisena erityisopettajana tehtäväni on osallistaa, innostaa ja luoda opiskelijalle mahdollisuuksia omien tavoitteiden ja unelmien tavoitteluun.

Raadin mukaan Olkkosen katse kantaa myös luokkahuoneen ulkopuolelle.

– Henkilökohtaistaminen ja joustavat opintopolut ovat korostuneet vaativassa erityisen tuen opetustyössä pitkään, ja tätä yksilö- ja opiskelijalähtöistä otetta nostetaan ja alleviivataan ammatillisen koulutuksen reformissa vielä entisestään.

Työelämäyhteyksien lisäksi Olkkonen huomioi opetuksessaan digitaalisuuden vaatimukset opetuksessaan laajasti.

– Yhteiskunnan palvelut ovat sähköistyneet siinä määrin, että digitaaliset valmiudet ovat myös tasa-arvokysymys, Olkkonen sanoo.

Palkittu opinto-ohjaaja kehittää alan vetovoimaakin

Opinto-ohjaajista palkittiin Oulun seudun ammattiopistossa työskentelevä Maria Andersen, joka palkintoraadin mukaan näkee ohjattavansa yksilöinä ja osaa motivoida näitä omille ammatillisille poluilleen.

Raati kehui myös Andersenin poikkeuksellista alueen yritysten tuntemusta sekä alan vetovoimaisuuden kehittämistä Pohjois-Pohjanmaalla.

– Andersen tuntee Pohjois-Pohjanmaan kone- ja tuotantotekniikan yritykset hyvin ja ohjaa opiskelijoita työpaikalla järjestettävään koulutukseen ja vahvistaa näin työllistymisen mahdollisuuksia, raati toteaa.

Työelämän tarkkaa ”simulointia” jo opiskeluaikana

Opettajatiimeistä #Uusiamis-palkinnon saivat Länsi-uudenmaan koulutuskeskuksen Luksian media-alan lehtorit Mia Marjomäki, Mikko Kuri, Kanerva Kilpelä ja Otso Tummavuori.

Raadin mukaan tiimin opettajat ovat alkaneet rohkeasti toteuttaa yhteisopettajuutta, tiimeissä työskentelyä ja uusia roolien kokeiluja opettamisessa ja ohjaamisessa. Myös opiskelijat työskentelevät tiimeissä ja aidoissa asiakasprojekteissa, mikä mahdollistaa opinnoissa etenemisen henkilökohtaiseen tahtiin.

Opiskeluun Luksiassa luotiin oppimisympäristö, jonka haluttiin vastaavan mahdollisimman tarkasti monialaista media-alan yritystä. Tähän mennessä tässä uudessa oppimisympäristössä on valmistunut yli 100 oikeata tilaustyötä asiakkaille.

#Uusiamis-palkinto nostaa esiin uudistajia

  • Opetushallituksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön #Uusiamis-kilpailulla haluttiin tuoda esiin opettajia ja opinto-ohjaajia, jotka ovat lähteneet uudistamaan omaa ja koulutuksen järjestäjän toimintaa yhdessä muiden opettajien, opiskelijoiden ja työelämän kanssa.
  • Määräaikaan mennessä saatiin 40 hyvää ehdotusta palkittavista eri puolelta Suomea. Palkinnon saajat valitsi raati, joka koostui opiskelijoiden, työelämän ja opetusalan edustajista.
  • Opetushallituksessa ja ministeriössä harkitaan, tehdäänkö Uusiamis-palkinnosta jokavuotinen perinne.

Teksti: Matias Manner

Kuva: Leena Koskela

Educa2020 kutsuu! Rekisteröidy ja tutustu ohjelmaan!

Suomen suurin opetusalan tapahtuma Educa täyttää 25 vuotta! Juhlavuoden Educa järjestetään 24.–25.1.2020, ja pääteemana on hyvinvointi opinpoluilla, työssä ja elämässä. Ohjelma on nyt julkaistu Educa2020-sivulla.

Rekisteröidy Educaan!