• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

”Tuntuu mahtavalta” – Marjut Koukkula valtuuston 2. varapuheenjohtajaksi

13.11.2019 - 16.00 Uutinen
Kuvituskuva
Marjut Koukkula valittiin OAJ:n toiseksi varapuheenjohtajaksi.

Valtuusto valitsi kokouksen alkajaisiksi toiseksi varapuheenjohtajaksi Marjut Koukkulan. Koululiikuntaliiton perinteisen Ollin kiulu -palkinnon pokkasi Päijät-Hämeen aluehdistys.

OAJ:n valtuuston kolmipäiväinen kokous startattiin tänään. Järjestön puheenjohtaja Olli Luukkainen kävi avauspuheessaan läpi tulevan sopimusneuvottelukierroksen asetelmaa sekä OAJ:n uudistamista, josta valtuutetut päättävät 12 tulevan kuukauden aikana. 

  • Voit lukea lisää näistä Ollin blogista, josta löydät myös Facebookissa lähetetyn puheen tallenteen.

Lisäksi valtuusto valitsi jäljellä olevaksi toimikaudeksi valtuuston toiseksi varapuheenjohtajaksi Marjut Koukkulan

”Tuntuu mahtavalta”

Luokanopettajana ja väliaikaisesti myös rehtorina työskentelevä Marjut Koukkula siirtyy 2. varapuheenjohtajaksi tehtävästä eroa pyytäneen Katja Järvisen tilalle. 

Koukkula sanoo ottavansa valtuuston toisen varapuheenjohtajan tehtävän innolla vastaan. Varapuheenjohtajana hän pääsee sukeltamaan ja vaikuttamaan yhä tiiviimmin OAJ:n toiminnan ytimeen, sillä varapuheenjohtajilla on läsnäolo- ja puheoikeus myös OAJ:n hallituksen kokouksissa.

– Tuntuu mahtavalta! Jo se tuntui tosi tärkeältä, että pääsi pitkään paikallis- ja aluetason järjestötoiminnassa mukana olon jälkeen valtuutetuksi keväällä 2018. On hienoa saada mahdollisuus päästä vaikuttamaan asioihin ja olla mukana tekemässä OAJ:n päätöksiä. 

Osallistuminen järjestön valtakunnan tason toimintaan on avannut Koukkulalle uudella tavalla, miten monipuolista työtä OAJ tekee.

– Aiemmin en ollut ehkä kokonaan tajunnut, kuinka paljon toimistolla ja esimerkiksi toimikunnissa tehdään töitä jäsenten eteen. Samalla on auennut uudella tavalla ajatus yhteisestä opettajuudesta. En ajattele ajavani vain oman opettajaryhmäni etuja, vaan näkökulma etujen valvomiseen ja rakentamiseen on laajentunut, Koukkula kertoo.

Aiemmin en ollut ehkä kokonaan tajunnut, kuinka paljon toimistolla ja esimerkiksi toimikunnissa tehdään töitä jäsenten eteen.

Valtuutettuna hän on päässyt mukaan järjestö- ja viestintätoimikuntaan. 

–Pidän toimikunnissa tehtävää työtä tosi tärkeänä. Siellä asioista oikeasti keskustellaan ja keskusteluilla on merkitystä. 

Järjestötoiminta pitää saada houkuttelevaksi

Tämänkertaisessa kokouksessa valtuutetut jatkavat järjestön strategian ja toiminnan uudistamista, jonka he aloittivat toukokuisessa kokouksessaan. 

Marjut Koukkula pitää tärkeänä sitä, että valtuuston kokousten välissä strategian uudistaminen on tuotu jäsenten ja yhdistysten ulottuville. Valtuutetut jatkavat nyt kokouksessaan uudistusten valmistelua kaiken sen aineiston pohjalta, mitä esimerkiksi järjestön toimikunnilta, jäseniltä ja yhdistyksiltä on kerätty.

– Osallistuminen on tehty tosi helpoksi, ja verkossakin on oikeasti haastettu kaikkia ajattelemaan esimerkiksi sitä, millainen OAJ:n pitäisi olla. Ei ole voinut vastata vain kyllä tai ei, Koukkula toteaa.

Uudistamiselle hän näkee todellisen tarpeen. 

– Nyt haasteena on, että emme oikein saa uusia aktiiveja mukaan toimintaan. Osallistuminen järjestön toimintaa pitääkin saada houkuttelevammaksi. Toiminnan pitää olla sellaista, jonka opettajat kokevat omakseen ja joka saa heidät ylpeäksi omasta yhdistyksestään ja järjestöstään, Koukkula sanoo.

Toiminnan pitää olla sellaista, jonka opettajat kokevat omakseen ja joka saa heidät ylpeäksi omasta yhdistyksestään ja järjestöstään.

Hän toteaa, että enää ei ole samalla tavalla itsestäänselvyys kuin ennen, että kuulutaan ammattijärjestöön.

–Meidän pitää tarjota jokaiselle syy liittyä sekä kokemus siitä, että on tärkeää kuulua ammattiliittoon.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

ollin-kiulu_1070x536-by-jarkko-mikkonen.jpg

Päijät-Häme pokkasi Ollin kiulun

Kokouksen avauksessa jaettiin myös perinteikäs Ollin kiulu -liikuntapalkinto. Liikunnallisesta aktiivisuudesta myönnettävän kiertopalkinnon nappasivat päijäthämäläiset valtuutetut.

– Tämä tuli ihan yllätyksenä. Mutta tästähän on tullut perinne, että käymme jonkun palkinnon pokkaamassa. Viimeksi tuli palkinto vaalivaikuttamisesta. Hyvä Päijät-Häme, hyvä me! voittajat tuulettivat.

OAJ:n valtuusto koolla 13.–15.11.2019

  • OAJ:n valtuusto käyttää järjestössä ylintä päätösvaltaa. Valtuustoon valitaan vaalipiireittäin 150 varsinaista jäsentä ja 150 varajäsentä. Lue lisää valtuustosta.
  • Valtuustoaiheisia verkkouutisia löydät täältä.

Teksti: Heikki Pölönen

Kuvat: Jarkko Mikkonen