• logo
  • logo

Miksi OAJ on mukana Nenäpäivässä? – usein kysytyt kysymykset

22.09.2019 - 10.10 Uutinen
Kuvituskuva

Miksi OAJ tekee kansainvälistä hyväntekeväisyystyötä? Yhdeksän kysymystä ja vastausta Nenäpäivästä. Mukanaolo perustuu OAJ:n valtuuston keväisiin linjauksiin OAJ:n solidaarisuustyöstä.

1. Miksi OAJ on mukana Nenäpäivässä?

Tämä on osa OAJ:n solidaarisuustyötä. Opettajilla on hyvä sydän. Opettajat tekevät arvokasta työtä suomalaisten lasten parissa. Tämän lisäksi tahdomme kantaa oman vastuumme maailman lasten kasvatuksen ja koulutuksen parantamisesta. Nenäpäivä-säätiö on siihen hyvä yhteistyökumppani.

2. Mikä on Nenäpäivä-keräys?

Nenäpäivä-kampanjan järjestää Nenäpäivä-säätiö, joka toimii kampanjaorganisaationa yhdeksälle järjestölle. Nenäpäivä-säätiön ovat vuonna 2004 perustaneet Suomen UNICEF, Suomen Punainen Risti ja Kirkon Ulkomaanapu yhdessä Ylen kanssa. Nenäpäivä-säätiön toiminnassa ovat mukana myös Fida International, Pelastakaa Lapset, Plan International Suomi, Solidaarisuus, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK ja Suomen Lähetysseura. Yle tukee Nenäpäivää ohjelmatoiminnallaan.

3. Mitä tapahtuu Nenäpäivänä?

Valtakunnallinen Nenäpäivä-kampanja järjestetään kerran vuodessa loka-marraskuun aikana. Tänä vuonna Nenäpäivää vietetään perjantaina 8.11.2019. Nenäpäivä-kampanja huipentuu Suomen suurimpaan hyväntekeväisyyslähetykseen, Nenäpäivä-show'hun, Ylen kanavilla. Myös OAJ on mukana menossa näyttävästi.

4. Mitä tarkoittaa, että OAJ on Nenäpäivän pääyhteistyökumppani?

Olemme tänä vuonna Apteekkariliiton kanssa pääyhteistyökumppaneita. OAJ:n tavoitteena on kerätä vähintään 50 000 euroa hyväntekeväisyyteen. Vuonna 2018 keräsimme yli 58 000 euroa.

5. Miksi tuemme Nenäpäivä-säätiön Oppimatkaa 2020?

Opintomatkan tarkoitus on lähettää toisen asteen opiskelijaryhmä tutustumaan kehitysmaan arkeen. Nenäpäivä-säätiö, UNICEF ja OAJ tekevät yhteistyötä etsiäkseen opiskelijaryhmän syksyllä 2019. OAJ on raadissa valitsemassa lähetettävää ryhmää.

Ryhmä lähtee keväällä 2020 Ugandaan kehitysyhteistyökohteeseen vierailulle. YLE tekee matkasta sisältöä syksyn 2020 Nenäpäiväshow´hun. OAJ tekee tiivistä yhteistyötä matkalle lähtevän opettajan kanssa. Tarkoituksena on tuottaa materiaalia myös OAJ:n kanaviin.

Tahdomme olla mukana Oppimatkassa, koska se konkretisoi lahjoitusten perille menon. Samalla pystymme osoittamaan suomalaisten opiskelijoiden ja heidän opettajansa kautta, miksi tämänkaltainen solidaarisuustyö on merkityksellistä. Haluamme matkan kautta kertoa jäsenillemme koulutuksen ja opettajien merkityksestä globaalissa näkökulmassa.

6. Onko tämänkaltainen hyväntekeväisyys uusi juttu?

OAJ on tehnyt kehitysyhteistyötä jo 1980-luvulta lähtien. OAJ on ollut perustamassa mm. Opettajat ilman rajoja -yhteisöä. Opettajayhdistykset ovat kautta aikain olleet mukana tekemässä hyvää. OAJ:n eri tasojen yhdistyksillä on ollut omia hyväntekeväisyyskampanjoita, kummilapsia jne.

7. Mikä ihmeen Teemme hyvää?

Teemme hyvää on OAJ:n solidaarisuustyön yhteinen kattoteema. Sen alle kokoamme kaiken solidaarisuustyön kuten Planin kanssa tehtävän Girls Takeoverin ja SASKin. Löydät lisätietoja osoitteesta www.oaj.fi/teemmehyvaa 

8. Jos Nenäpäivästä tulee kysymyksiä, kuka vastaa?

Voitte kohdistaa kysymykset suoraan nenäpäiväasiamies Kaj Raiskiolle kaj.raiskio@oaj.fi

9. Mutta tahdon tietää vielä lisää!

Katso Nenäpäivä-säätiön sivulta useimmin kysytyt kysymykset https://www.nenapaiva.fi/UKK