• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Miksi OAJ on mukana Nenäpäivässä? – usein kysytyt kysymykset

26.08.2020 - 10.40 Uutinen
Kuvituskuva

Miksi OAJ tekee kansainvälistä hyväntekeväisyystyötä? Kaksitoista kysymystä ja vastausta Nenäpäivästä. Nenäpäivän pääyhteistyökumppanina toimiminen on osa OAJ:n solidaarisuustyötä.

1. Miksi OAJ on mukana Nenäpäivässä?

Tämä on osa OAJ:n valtuuston linjaaman kansainvälisen strategian mukaista solidaarisuustyötä. Opettajilla on hyvä sydän. Opettajat tekevät arvokasta työtä suomalaisten lasten parissa. Tämän lisäksi tahdomme kantaa oman vastuumme maailman lasten kasvatuksen ja koulutuksen parantamisesta. Nenäpäivä-säätiö on siihen hyvä yhteistyökumppani.

Kampanjan kärki tulee olemaan lasten auttamisessa koronapandemian jälkeen. Äärimmäisessä köyhyydessä elävät lapset ovat olleet kaikkein haavoittuvimmassa asemassa. Maailmalla koulua ei ole voitu käydä etänä Suomen tapaan, ja koulujen sulut jatkuvat syksyllä. Lapsityö, äärimmäinen köyhyys ja tyttöjen ulkoisten sukupuolielinten silpominen ovat lisääntyneet. OAJ on mukana auttamassa heikoimmassa asemassa olevia lapsia.

2. Mikä on Nenäpäivä-keräys?

Nenäpäivä-keräys kerää varoja kehitysyhteistyöhön maailman lapsille. Nenäpäivä järjestetään joka vuosi loka-marraskuussa. Tänä vuonna Nenäpäivää vietetään 13.11.2020.

Nenäpäivä-kampanjassa kerätyt varat lahjoitetaan yhdeksän kansalaisjärjestön pitkäkestoisiin kehitysyhteistyöhankkeisiin Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa.

Kampanjan järjestää Nenäpäivä-säätiö, joka toimii kampanjaorganisaationa yhdeksälle järjestölle. Nenäpäivä-säätiön ovat vuonna 2004 perustaneet Suomen UNICEF, Suomen Punainen Risti ja Kirkon Ulkomaanapu yhdessä Ylen kanssa. Nenäpäivä-säätiön toiminnassa ovat mukana myös Fida International, Pelastakaa Lapset, Plan International Suomi, Solidaarisuus, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK ja Suomen Lähetysseura. Yle tukee Nenäpäivää ohjelmatoiminnallaan.

OAJ on Kirkon ulkomaanavun Opettajat ilman rajoja -verkoston ja SASKin jäsen.

3. Mihin kerätyt rahat menevät ja päätyvätkö ne varmasti perille?

Nenäpäivä-säätiö toimii kampanjaorganisaationa yhdeksälle kansalaisjärjestölle. Nenäpäivä-keräyksellä hankitut varat ohjataan näiden järjestöjen hyvin suunniteltuun hanketyöhön.

Valtaosa järjestöjen toiminnasta tapahtuu Ulkoasiainministeriön ja Suomen valtion ohjauksessa, tiukasti kaikkia toiminnasta annettuja lakeja ja asetuksia noudattaen. Järjestöt raportoivat Nenäpäivä-säätiölle varojen käytöstä ja siitä, mitä ne ovat saaneet varoilla aikaan.

OAJ saa vuosittain Nenäpäivältä raportin, jossa kerrotaan, kuinka OAJ:n keräämät rahat jaetaan  eri järjestöjen käyttöön osana koko keräyssumaa. Vuonna 2020 Nenäpäivä auttaa maailman lapsia 17 eri maassa ja hankkeita on monia. Lue lisää Nenäpäivän tukemista hankkeista.

4. Mitä tapahtuu Nenäpäivänä?

Valtakunnallinen Nenäpäivä-kampanja järjestetään kerran vuodessa loka-marraskuun aikana. Tänä vuonna Nenäpäivää vietetään perjantaina 13.11.2020. Nenäpäivä-kampanja huipentuu Suomen suurimpaan hyväntekeväisyyslähetykseen, Nenäpäivä-show'hun, Ylen kanavilla. Myös OAJ on näyttävästi mukana menossa.

5. Mitä tarkoittaa, että OAJ on Nenäpäivän pääyhteistyökumppani?

Olemme tänä vuonna Apteekkariliiton kanssa Nenäpäivän pääyhteistyökumppaneita. OAJ:n tavoitteena on kerätä vähintään 50 000 euroa hyväntekeväisyyteen.

Vuonna 2018 OAJ ja Turva saivat kokoon yhteyskeräyksellään 58 287 euroa ja vuonna 2019 OAJ keräsi Nenäpäivän toimintaan 58 691 euroa.

Viime vuonna keräämällämme kokonaissummalla yli 11 700 köyhyydessä elävää maailman lasta saa koulutarvikkeet tai lähes 23 500 lasta pääsee vuodeksi kouluun. 

6. MIksi kannattaa lahjoittaa Nenäpäivä-keräykseen?

Pienelläkin keräyssummalla on vaikutusta. Nenäpäivä-keräyksessä kerätään rahoja mun muassa lasten koulunkäyntiin. Pientenkin kerättyjen summien vaikutusta lasten hyvinvointiin voidaan konkretisoida seuraavilla esimerkeillä:

  • 5 €:n lahjoituksella saa hankittua koulutarvikkeet yhdelle äärimmäisessä köyhyydessä elävälle lapselle.
  • 5 €:n lahjoituksella saa kustannettua kouluvuoden kahdelle maailman lapselle
  • 20 €:n lahjoituksella saa hankittua koulupuku ja koulutarvikkeita yhdelle äärimmäisessä köyhyydessä elävälle lapselle 

7. Miksi OAJ ei tue suomalaisia lapsia Nenäpäivä-keräyksen sijaan?

Opettajat tekevät arvokasta työtä suomalaisten lasten ja nuorten hyväksi aina varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Jokapäiväisesssä työssään opettajat ohjaavat syrjäytymisvaarassa olevia lapsia ja nuoria avun pariin.

Suomen yhteiskunnassa lapsilla on paremmat lähtökohdat hyvään elämään kuin monessa muussa maassa. Nenäpäivä auttaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevia lapsia tavoitteenaan jokaisen lapsen oikeus ravintoon, koulutukseen, turvaan ja terveyteen. Nenäpäivä kiinnittää huomion globaalissa etelässä asuvien lasten heikkoon asemaan ja kokoaa varoja heidän hyväkseen yhtenä päivänä vuodessa.

8. Miksi tuemme Nenäpäivä-säätiön järjestämän kilpailun voittajaryhmän Oppimatkaa Ugandaan keväällä 2021?

Nenäpäivä-säätiö, UNICEF ja OAJ järjestivät syksyllä 2019 videokilpailun toisen asteen opiskelijaryhmille. Kilpailun voittajille tarjottiin ainutlaatuista mahdollisuutta lähteä sijaiskokijoiksi Ugandaan.

Nenäpäivä-säätiön kilpailun voittanut ryhmä Vihdin lukiosta lähtee keväällä 2021 Ugandaan kehitysyhteistyökohteeseen vierailulle. Alun perin keväälle 2020 aiottu matka siirtyi eteenpäin maailmanlaajuisen koronavirusepidemian vuoksi. YLE tekee matkasta sisältöä syksyn 2021 Nenäpäiväshow'hun. OAJ tekee tiivistä yhteistyötä matkalle lähtevän Vihdin lukion kuvataiteen ja draaman opettajan Susanna Anttolan kanssa. Oppimatkaa voi seurata myös OAJ:n sosiaalisen median kanavissa.

Tahdomme olla mukana Oppimatkassa, koska se konkretisoi lahjoitusten perille menon. Samalla pystymme osoittamaan suomalaisten opiskelijoiden ja heidän opettajansa kautta, miksi tämänkaltainen solidaarisuustyö on merkityksellistä. Haluamme matkan kautta kertoa jäsenillemme koulutuksen ja opettajien merkityksestä globaalissa näkökulmassa.

Katso tästä Nenäpäivä-säätiön kilpailun voittaneen Vihdin lukion ryhmän video:

9. Onko tämänkaltainen hyväntekeväisyys uusi juttu?

Ammattiyhdistysliike on aina kantanut globaalia vastuuta ja huolehtinut heikossa asemassa olevista ihmisistä ensin kotimaassa ja myöhemmin myös maailmalla.

OAJ on tehnyt kehitysyhteistyötä jo 1980-luvulta lähtien. OAJ on ollut perustamassa mm. Opettajat ilman rajoja -yhteisöä. Opettajayhdistykset ovat kautta aikain olleet mukana tekemässä hyvää. OAJ:n eri tasojen yhdistyksillä on ollut omia hyväntekeväisyyskampanjoita, kummilapsia jne.

Vuonna 2020 OAJ käynnisti kehitysyhteistyöhankkeen Eswatinin opettajien ammattijärjestön SNAT:n toiminnan vahvistamiseksi.

10. Mikä ihmeen Teemme hyvää?

Teemme hyvää on OAJ:n solidaarisuustyön yhteinen kattoteema. Sen alle kokoamme kaiken solidaarisuustyön kuten toimintamme Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKissa. Löydät lisätietoja ja uutisia käynnissä olevista kehitysyhteistyöhankkeistamme osoitteesta: www.oaj.fi/teemmehyvaa 

11. Minulla on kysymys Nenäpäivästä, kuka vastaa?

Voit kohdistaa kysymykset suoraan nenäpäiväerityisasiantuntija Kaj Raiskiolle: kaj.raiskio@oaj.fi

12. Mutta tahdon tietää vielä lisää!

Katso Nenäpäivä-säätiön sivulta useimmin kysytyt kysymykset https://www.nenapaiva.fi/UKK

 

Julkaistu ensimmäisen kerran 21.9.2019. Päivitetty 26.8.2020.

Juttua on täsmennetty 15.9.2020: Lasten silpominen -ilmausta on täsmennetty tyttöjen ulkoisten sukupuolielinten silpomiseksi.