• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Mitä taitoja meiltä tulevaisuudessa vaaditaan? Poimi Educan tulevaisuustärpit!

22.01.2019 - 10.49 Uutinen
Kuvituskuva

Tulevaisuudessa tarvitaan erityisesti sellaisia taitoja, joissa ihminen on parempi kuin kone, kuten sosiaalisia taitoja. Entä mitä muuta pitäisi tietää ja osata, ja miten uutta voi oppia? Tässä tulevaisuuden taitoihin keskittyvät poimintamme Educan ohjelmasta.

Kiinnostaako kokonaiskuva siitä, mitä tulevaisuudessa pitäisi osata ja tietää? No niin meitäkin! Poikkea siis Educa-messuilla ja päivitä tietosi.

Messut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 25.–26. tammikuuta. Messuille voi rekisteröityä ilmaiseksi tästä. Klikkaa itsesi myös mukaan Facebook-tapahtumaan, jotta pysyt parhaiten kärryillä kuumimmista messuvinkeistä!

Tässä tulevaisuuden tarttuvat poimintamme messuohjelmasta:

1. Taidot ja osaaminen tulevaisuudessa – laaja katsaus

Minkälaista osaamista tarvitaan tulevaisuudessa? Ainakin ongelmanratkaisutaitoja, luovuutta, oppimiskykyä ja sosiaalisia taitoja. Ja vieläpä nykyistä enemmän. Entä mitä muita taitoja?

Nyt on mahdollista saada käsitys tulevaisuuden osaamisrakenteista. Osaamisen ennakointifoorumi on nimittäin tuottanut näkemyksiä tulevaisuuden osaamis- ja koulutustarpeista sekä ehdotuksia koulutuksen kehittämiseksi. Näitä Educassa avaa Opetushallituksen opetusneuvos Kari Nyyssölä.

Osaamisen ennakointifoorumi on eri alojen asiantuntijoista koottu monisatapäinen visionäärijoukko.

Perjantaina 25.1. kello 13.10, Tila 201

2. Mitä open on osattava tulevaisuudessa? – keskustelua!

Entä mitä osaamista opettaja sitten tarvitsee tulevaisuudessa? Riitta-Leena Metsäpelto ja Anu Warinowski valtakunnallisesta OVET-hankkeesta esittelevät tutkimukseen perustuvaa, laajassa asiantuntijaverkostossa kehitettyä opettajan osaamisen mallia.

Tämän jälkeen opettajan tulevaisuuden osaamisesta keskustellaan paneelissa. Paikalla Ernest Lawson, Olli Luukkainen, Pinja Immonen ja Mirjamaija Mikkilä-Erdmann.

Perjantaina 25.1. kello 13.45, Tieto

3. Katse tulevaisuuteen! – tiedekeskukset kasvattavat tulevaisuuteen

Muutoksentekijöiden sukupolvi syntyy kasvattamalla. Tiedekeskukset Heureka, Tietomaa ja Pilke tukevat monialaista opetusta ja tarjoavat oppimisympäristön koulujen käyttöön.

Tarjolla on valmiita oppisisältöjä, työpajakuvauksia ja muuta monialaista ja ajankohtaista käytännön materiaalia muun muassa kiertotaloudesta ja biotaloudesta.

Perjantaina 25.1. kello 15.00, Tulevaisuuden luokkahuone

4. Kiertotalous haltuun – tekemistä, tietoa ja materiaaleja

Millainen maailmapelastaja olet? Testaa se Educa-messujen kiertotalouskampuksella. Tutustu myös uusiin opetusmateriaaleihin ja keskustele asiantuntijoiden kanssa siitä, miten voi opettaa tulevaisuuden kestäviä taitoja.

Ilmastokriisi, luonnonvarojen ylikulutus sekä kasvi- ja eläinlajien katoaminen haastaa ihmiset muuttamaan kulutustapojamme ja talousmalliamme fiksummiksi. Siksi Sitra ja yli 50 oppilaitosta, koulutusorganisaatiota ja yritystä ovat kehittäneet ja testanneet vuoden 2018 aikana erilaisia kiertotalouden oppimateriaaleja ja kursseja peruskouluun, toiselle asteelle ja korkeakouluihin.

Perjantaina 25.1. kello 9:00 alkaen, osasto 6n39

5. Oma tulevaisuus tuuliajolla? – tässä kaikille avoin opintojen ja työuran suunnittelupalvelu

Onko oma suunta hukassa? Live Polku on Ammattiopisto Liven ja Live Palveluiden vastaus niille, jotka eivät tiedä, miten opintojen ja työuran suhteen tulisi edetä.

Live Polku neuvoo yksilölliset askelmerkit kohti opintoja tai työllistymistä tukevia toimenpiteitä. Äänessä laaja-alainen erityisopettaja Terhi Voutilainen.

Perjantaina 25.1. kello 17.05, Taito

6. #Koulutusratkaisee – rautaisen ammattiosaamisen

Suomen kilpailukyky rakentuu rautaiselle ammatillisen koulutuksen ja ammattikorkeakoulujen tuottamalle ammattitaidolle ja yliopistojen tuottamalle huipputieteelle.

Eriarvoistuminen, työn murros, työttömyys, ja samaan aikaan kasvava osaajapula sekä globaalit ongelmat vaativat meiltä uutta ajattelua.

Miten ammatillista osaamista vahvistetaan? Entä miten alueellista kehittämistä ja innovaatioita? Millaisilla päätöksillä ja linjauksilla turvataan laadukas ammattiosaaminen ja jatkuva oppiminen.

Mukana keskustelemassa kansanedustajat Sari Multala, Jukka Gustafsson, Pekka Puska sekä Veli-Matti Lamppu (Amke), Petri Lempinen (Arene), Hannu Kemppainen (Business Finland) ja Nina Lahtinen (OAJ). Keskustelua vetää Petri Rajaniemi. Tilaisuuden avaa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Lauantaina 26.1. kello 13.20, Tila 203

7. Koulun rooli digitalisaatiossa – kohti digiturvallisuutta

Mikä on koulun rooli digimurroksessa? Miten aikuiset voivat tukea nuoria, kun nuoret kehittävät strategioita henkilökohtaisen digiturvallisuuden varmistamiseen ja kriittiseen asennoitumiseen.

Uumajan yliopiston dosentti Elza Dunkelsin englanninkielinen luento pohjaa tieteelliseen tutkimukseen ja mukaan saa kotitehtävän.

Lauantaina 26.1. kello 13.45, Tieto

8. Tulevaisuuden lukujärjestys – mitä opettaisin lapselleni, joka ei ole vielä syntynyt?

Maailma muuttui ja muuttuu nopeammin kuin osasimme arvata. Miten muuttuvan maailman tarpeet näkyvät koulussa?

Tulevaisuuden ammatteja ei kukaan voi tietää, mutta liikkeelle pääsee siitä, missä ihmiset ovat ylivertaisia koneisiin ja algoritmeihin nähden.

Siitä, mitä kouluissa pitäisi siis opettaa ja mitä kuuluu tulevaisuuden yleissivistykseen, puhuu säveltäjä ja futuristi Perttu Pölönen.

Lauantaina 26.1. kello 15.45, Tahto.

9. Kestävää kehitystä kansainvälisesti – esillä 10 opetusinnovaatiota

Mitkä ovat maailmalla kuumimmat trendit kestävän kehityksen opettamisessa? Koulutusalan kansainvälinen suurhanke HundrED esittelee kymmenen kestävän kehityksen opetusinnovaatiota maailman monesta kolkasta.

HundrED teki syksyllä 2018 laajan tutkimuksen, jossa se etsi erilaisia kestävään kehitykseen liittyviä opetusinnovaatioita kaikkialta maailmasta. Kymmenestä näistä tehtiin innostavat videot.

Lauantaina 26.1. kello 15.45, Tila 103

Teksti: Salla Hongisto
Kuva: 123RF, Salla Hongisto

Educa2020 kutsuu! Rekisteröidy ja tutustu ohjelmaan!

Suomen suurin opetusalan tapahtuma Educa täyttää 25 vuotta! Juhlavuoden Educa järjestetään 24.–25.1.2020, ja pääteemana on hyvinvointi opinpoluilla, työssä ja elämässä. Ohjelma on nyt julkaistu Educa2020-sivulla.

Rekisteröidy Educaan!