• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Miten käyttää tet-harjoittelussa vapautuvat tunnit? OAJ:n vinkit opettajille!

02.10.2019 - 13.03 Uutinen
Kuvituskuva

Työelämään tutustumisen takia vapautuvat oppitunnit on pidettävä heti pois, sanoo virka- ja työehtosopimus, joka ei tunne tuntipankkeja. Siitä, mihin tunnit käytetään, opettajat sopivat yhdessä rehtorin kanssa, kertoo OAJ:n työmarkkina-asiamies Anneli Vainik.

Mitä tehdä vapautuvalla ajalla, kun omat oppilaat ovat lähteneet tutustumaan työelämään eli tet-harjoitteluun?

Jos koko opetusryhmä on kerralla harjoittelussa, opettaja voi työskennellä viikon aikana esimerkiksi sijaisena tai samanaikaisopettajana.

– Vapautuvat tunnit eivät siis tarkoita opettajalle vapaa-aikaa, vaan hänen on oltava normaalisti työnantajan käytettävissä, työmarkkina-asiamies Anneli Vainik OAJ:stä kertoo.

Yhtenä vaihtoehtona voi olla, että opettaja käy oppilaiden tet-työpaikoissa seuraamassa, miten oppilas oppii. Jossain kunnissa opettajat voivat myös lähteä omaan tet-harjoitteluun oppimaan esimerkiksi toisen opettajan opetuksesta. Molemmissa tapauksissa työnantajan kuuluu maksaa matkakulut.

Luokka puoliksi ja vuoroin tet-harjoitteluun

Hyödyllisin tapa järjestää tet-harjoittelu olisi jakaa luokat puoliksi ja lähettää puolikas ryhmä kerrallaan tutustumaan työelämään, Vainik vinkkaa.

– Sillä välin toinen puolikas pääsee tehostettuun opetukseen, kun ryhmäkoko pienenee, mikä on aina oppilaan etu, hän täsmentää.

Pienessä ryhmässä on tavallista helpompi toteuttaa esimerkiksi syventäviä projekteja, kuten tutkivaa tai ilmiöoppimista.

Vapautuvat tunnit yhteiseen keskusteluun

Tavat toteuttaa työelämän tutustumisjaksoja vaihtelevat kunnittain.

Pääosiin tet-harjoitteluun lähdetään kasi- ja ysiluokilla. Paikoin työelämään pääsevät tutustumaan myös seiskaluokkalaiset. Kestot vaihtelevat päivästä pariin viikkoon kerrallaan.

– Parasta olisi, että opettaja ja rehtori keskustelevat vapautuvien tuntien käytöstä yhdessä. Koulut ovat erikokoisia, joten samat käytännöt eivät toimi kaikille, Vainik sanoo.

Tarvittaessa luottamusmiestä voi pyytää mukaan neuvottelemaan, vaikka useimmiten tunneista sopiminen hoituukin opettajien ja rehtorin välillä. Opettaja tekee sitten rehtorille oman suunnitelmansa tuntien korvaamisesta yhdessä sovitun pohjalta.

Tunnit pidettävä samalla viikolla

Vaikka vapautuvien tuntien sijoittelussa voidaan olla joustavia, ei kouluille voida laatia tuntipankkijärjestelmää, koska sellaisesta ei ole sovittu OVTES:ssä.

Tärkeää Vainikin mukaan on se, ettei vapautuvia tunteja kerätä tuntipankiksi ja ripotella ympäri lukuvuotta.

– Koska opettajan viikkotuntimäärä tulee pysyä samana, tulee tet-harojittelun aikana vapautuvat työtunnit sijoittaa ensisijaisesti sille viikolla, jolloin oppilaat ovat tetissä, sanoo Vainik.

Teksti ja kuva: Salla Hongisto

Lisätietoja opettajien työajasta löydät OAJ:n netistä.