• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Moni opettaja on uupunut – siitä on tärkeää voida puhua luontevasti

09.05.2019 - 12.56 Uutinen
Kuvituskuva
Opettajien työhyvinvointi on Marja Hänninen-Helinille sydämen asia.

OAJ:n valtuutettu Marja Hänninen-Helin toivoo, että työhyvinvoinnista voisi puhua yhtä luontevasti kuin terveellisestä ruokavaliosta. Tämä on yksi tavoite, jota kohti kuljetaan OAJ:n työhyvinvoinnin lukuvuoden mittaan.

Elokuussa starttaa OAJ:n työhyvinvoinnin lukuvuosi. Keskeinen henkilö idean takana on OAJ:n valtuutettu Marja Hänninen-Helin. Hänellä on meneillään kolmas kausi OAJ:n valtuustossa, ja jokaisessa valtuustossa hän muistaa pitäneensä jonkun työhyvinvointiin liittyvän puheenvuoron.

Vuosi sitten valtuuston kevätkokous nosti vahvasti esiin sen, että opettajat ovat ylikuormittuneita ja myös OAJ:n tulisi vaikuttaa siihen, että asioista aletaan puhua entistä enemmän ja ratkaisuja tuodaan esiin.

– Mielestäni asia oli niin tärkeä ja laaja, että halusin tehdä asiasta ponsiesityksen valtuuston kokouksessa.

Kun Hänninen-Helin sanoi asiansa ääneen, hän sai mukaansa suuren joukon muita opettajia.

– Heidän kanssaan yhdessä teimme esityksen siitä, että työhyvinvointi otetaan vahvasti esiin OAJ:n toiminnassa. Halusimme nostaa kansanliikkeen sen puolesta, että työhyvinvoinnista ja jaksamisesta puhuminen tulee arkipäiväiseksi ja että se otetaan vakavasti! Ettei opettajien tarvitsisi vetää itseään loppuun, vaan asioihin voitaisiin puuttua ajoissa.

Jaksamisesta on uskallettava puhua

Hänninen-Helin toivoo, että aihe nousisi keskusteluun kaikissa työyhteisöissä ja tilaisuuksissa, ja että myös päätöksentekijät ottaisivat asian vakavasti.

– Viime viikolla olin puhumassa työhyvinvoinnin asioista puolitoista tuntia erään kunnan opettajien virkistysillassa, ja moni tuli sanomaan, että asiaa olisi riittänyt pidemmäksikin aikaa. Olen huomannut, että työhyvinvointi ei ole vielä semmoinen asia, josta voisi keskustella koulun kahvipöydässä – liekö taustalla vielä häpeää siitä, että mä en pärjää, mä en selviä.

Hänninen-Helin pitää työhyvinvoinnin teemaa puheissa myös parhaillaan käynnissä olevassa OAJ:n valtuuston kokouksessa, sillä hän on OAJ:n hallituksen työhyvinvointiryhmän puheenjohtaja.

Ryhmä kokoontuu kuukausittain ja valmistelee OAJ:ssa työhyvinvointiin, turvallisuuteen ja työelämän laatuun liittyvät asiat. Se tuo OAJ:lle tietoa kentältä eri opettajaryhmien haasteista sekä ideoi ja kommentoi toimiston tekemiä materiaaleja.

Lapset, joita ei voi koulussa auttaa

Jyväskyläläisen Keljonkankaan koulun rehtorina Marja Hänninen-Helin tietää, että opettajan työ on muuttunut koko ajan vaativammaksi, ja myös uusi ops on koetellut opettajien hermoja.

Viime vuosina monen opettajan jaksamista ovat nakertaneet sisäilmaongelmat sekä haastavien oppilaiden määrän lisääntyminen viime vuosina.

– Nämä lapset tarvitsevat apua ja hoitoa, eikä heitä voida koulussa auttaa. Tämä on yhteiskunnassa iso ongelma.

Lisäksi yläkouluilta tulee viestiä siitä, että koulussa on yhä enemmän masentuneita, vetämättömiä poikia. Päiväkodeista ja ekaluokilta kerrotaan, että joitakin lapsia on todella vaikea saada seuraamaan ohjeita. Lapset menevät sinne tänne kuin väkkärät, eivätkä pysty keskittymään.

Työhyvinvointiin satsaamisessa täytyy muistaa myös esimiesten rooli.

– Oma osansa pulmasta on se, että rehtoreilla ei tahdo riittää aikaa pedagogiseen johtamiseen.

Teksti: Tiina Tikkanen
Kuva: Jarkko Mikkonen