• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Mr. Pisa Andreas Schleicher: Varhaiskasvatus lisää tasa-arvoa vain, jos sillä on kunnolla koulutetut tekijät

13.03.2019 - 14.29 Uutinen
Kuvituskuva
Suomen opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ja Singaporen opetusministeri Indranee Rajah osallistuivat lasten leikkiin.

Ministerit ja järjestöjohtajat ottivat tänään vauhtia kansainväliseen opetusministereiden ja opettajajärjestöjen kaksipäiväiseen huippukokouksen, joka alkaa huomenna torstaina 14. maaliskuuta Espoon Dipolissa. Singaporen, Hong Kongin, Etelä-Korean ja Vietnamin ministerit pääsivät tutustumaan Jätkäsaaren päiväkotiin ja peruskouluun.

Varhaiskasvatus saattaa jopa kasvattaa lasten välisiä eroja, jos varhaiskasvatuksen henkilöstön osaaminen on heikkoa.

Näin sanoi Mr. Pisa eli OECD:n koulutusosaston johtaja Andreas Schleicher opetusministereiden ja opettajajärjestöjen huippukokouksen aattona vieraillessaan Jätkäsaaren päiväkodissa.

– Siksi pitää panostaa erityisesti henkilökunnan koulutukseen ja korkeaan pedagogiseen osaamiseen. Varhaiskasvatuksen opettajien työ on jopa vaativampaa kuin opettajien työ kouluasteella, sillä pienet lapset eivät osaa ilmaista itseään, Schleicher jatkoi.

Varhaiskasvatus oppimisen kulta-aikaa

Schleicher iloitsi siitä, että varhaiskasvatus on ensimmäistä kertaa mukana International Summit on the Teaching Profession (ISTP) huippukokouksen ohjelmassa.

Hän kertoi, että maailmalla on meneillään murros siinä, miten varhaiskasvatus mielletään. Huolenpidosta (care) suuntaudutaan kohti oppimista (learning), ja oppiminen ymmärretään laajasti ja kokonaisvaltaisesti.

Schleicherin mukaan erityisesti ikävuodet kolmesta viiteen ovat sosiaalisten taitojen kehityksen kulta-aikaa. Paras aika kognitiivisten kykyjen oppimiseen on viisivuotiaana.

Esikoululaiset tervehtivät laulaen

Schleicher oli osa arvovaltaista joukkoa, joka tutustui Jätkäsaaren päiväkodissa suomalaiseen varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen.

”Maailmaan mä avaraan, jos mennä voisin vaeltamaan. Ja voisin nähdä kaiken sen, myös paikankin niin lämpöisen,” eskarit kajauttivat tervehdykseksi Singaporen, Hong Kongin, Etelä-Korean ja Vietnamin ministereille ja järjestöjohtajille.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen, OAJ:n puheenjohtajaa Olli Luukkainen sekä Helsingin apulaispormestari Pia Pakarinen toivottivat vieraat tervetulleiksi.

Helsingin kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas, Jätkäsaaren päiväkodin johtaja Eeva Toikka-Valjus sekä Jätkäsaaren koulun rehtori Kirsi Myllymäki kertoivat vieraille suomalaisesta varhaiskasvatuksesta ja esiopetuksesta.

Vapaa leikki ihastutti vieraita

Singaporen opetusministeri Indranee Rajah kumartui rakentelemaan lasten kanssa legotorneja Suomen opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen kanssa.

Rajah ihasteli Suomen pitkää perinnettä leikkiin pohjautuvassa pedagogiikassa sekä varhaiskasvatuksen opettajien ja vanhempien välistä tiivistä yhteistyötä.

– Singaporessa olemme menossa samaan suuntaan, ministeri kertoi.

Hong Kongista saapunut assistentti Jeff Sze piti aistimastaan vapauden ilmapiiristä: lapset valitsevat itse leikkinsä ja nauttivat siitä. Hän kertoi, että myös Hong Kongissa tehdään uutta varhaiskasvatuksen politiikkaa.

– Keskitymme entistä vähemmän tietoon tai kirjoitustaitoon, ja entistä enemmän tunne- ja yhteistyötaitoihin, sillä niistä lapset hyötyvät eniten tulevaisuudessa. Olemme myös nostaneet varhaiskasvatuksen opettajien palkkoja, jotta saamme parasta mahdollista työvoimaa, Sze sanoi.

Teksti: Tiina Tikkanen
Kuva: Kalle Lahtinen

Suomi järjestää ensimmäisenä Pohjoismaana kansainvälisen opetusministereiden ja opettajajärjestöjen huippukokouksen 14.-15.3.2019.  Suomen aloitteesta varhaiskasvatus nousee tänä vuonna uutena teemana asialistalle. Kokous on poliittisten päättäjien ja opettajajärjestöjen välinen dialogikokous, joka tuo Suomeen opetusministerin ja opettajajärjestön puheenjohtajan lähes 20 maasta. 

International Summit on the Teaching Profession (ISTP) -kokous järjestetään kerran vuodessa OECD:n, maailman opettajajärjestön Education International’in sekä kokouksen järjestäjäksi valitun isäntämaan yhteistyönä. Aiemmin kokous on ollut Yhdysvalloissa, Hollannissa, Uudessa-Seelannissa, Kanadassa, Saksassa, Isossa-Britanniassa sekä Portugalissa.

Lisätietoja kokouksesta: www.istp2019.fi. Seuraa twitterissä tunnuksella #ISTP2019