• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ muistuttaa opettajien merkityksestä: Koulutuksella ilmastonmuutosta vastaan

05.04.2019 - 08.42 Tiedote
Kuvituskuva

OAJ muistuttaa, että koulutus, kasvatus ja tutkimus tuottavat tietoa ja luovat uudenlaista ajattelua, joka voi auttaa ratkaisemaan ilmastomuutoksen aiheuttamia ongelmia.

Ilmastonmuutos uhkaa lastemme tulevaisuutta sekä ihmisten ja luonnon hyvinvointia. OAJ muistuttaa, että koulutus, kasvatus ja tutkimus tuottavat tietoa ja luovat uudenlaista ajattelua, joka voi auttaa ratkaisemaan ilmastomuutoksen aiheuttamia ongelmia. Opettajat ja koulutus ovat avainasemassa myös, kun ilmastonmuutoksen vuoksi uudistetaan tuotantoa ja työelämää.

– Opetus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisilla on tärkeä rooli yhteiskunnallisen suunnan näyttäjinä ja tulevaisuuden rakentajina. OAJ toivookin, että jokainen opettaja löytäisi oman tapansa toimia työssään ilmastoasioiden puolesta, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen muistuttaa.

– Helsingissä 6.4. järjestettävälle ilmastomarssille osallistuminen on yksi tapa vaikuttaa. Uskomme, että osallistujien joukossa on paljon opettajia. OAJ on mukana Ilmastoveivi-kampanjassa ja toimii Maailman koululaisten ilmastokokouksen kummina. Ilmastoteema on esillä myös OAJ:n Suomi Areenan ohjelmassa ensi kesänä.

Kasvatusta, koulutusta, tiedettä ja tutkimusta tarvitaan laajasti ilmastonmuutoksen torjumisessa.

– Tietoa ja ymmärrystä ekologisesti kestävistä valinnoista rakennetaan jo varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa ja työ jatkuu toisella asteella ja korkeakoulutuksessa. Ihmisten pitää ymmärtää, mikä vaikutus heidän kulutustottumuksillaan ja elintavoillaan on ympäristöön. Tämä on pitkällinen, mutta välttämätön oppimisprosessi, Luukkainen pohtii.

OAJ tukee vahvasti Opetus- kasvatus- ja koulutusalojen säätiön työtä. OKKA-säätiön yhtenä tehtävänä on vastata valtakunnallisesta oppilaitosten kestävän kehityksen sertifioinnista. Ensimmäinen sertifikaatti myönnettiin jo keväällä 2004. Kestävän kehityksen sertifikaatteja on tähän mennessä myönnetty 104 oppilaitokselle tai oppilaitosyksikölle. Lue lisää sertifioinnista

Kannanottoja ilmastokysymykseen:

» OAJ:n eurovaalitavoitteet ja niiden ilmasto-osuus

» puheenjohtaja Olli Luukkaisen blogi OAJ:n Koulutus ratkaisee -eduskuntavaaliteemoista

» koulutuspoliittisen asiantuntijan Suvi Pulkkisen blogi

Lue uutinen Suomeen kansainvälinen ilmastokokous - OAJ mukana kummina