• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ mukana Planin Girls Takeover -tempauksessa – opettajia innostetaan ilmastohaasteeseen

11.09.2019 - 07.30 Uutinen
Kuvituskuva

YK:n kansainvälisenä tyttöjen päivänä OAJ:n puheenjohtajan saappaisiin astuu 16-vuotias Peppi Tenkanen. Girls takeover -tempauksella kiinnitetään huomiota tyttöjen aseman parantamiseen sekä ilmastonmuutoksen ehkäisyyn. Molemmissa koulutuksella on OAJ:n mukaan keskeinen rooli.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen väistyy paikaltaan 11. lokakuuta, kun 16-vuotias ilmastoaktivisti, Planin lastenhallituksen jäsen Peppi Tenkanen valtaa hänen paikkansa päiväksi. OAJ on mukana Plan Internationalin Girls Takeover -tempauksessa, jossa tytöt astuvat poliittisten, yhteiskunnallisten ja taloudellisten johtajien saappaisiin YK:n kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11. lokakuuta.

Tempauksen tarkoituksena on kiinnittää maailman huomio tyttöjen kohtaamaan syrjintään, mutta myös heidän potentiaaliinsa. Samalla halutaan kertoa, miten ilmastonmuutos heikentää erityisesti kehittyvien maiden tyttöjen asemaa. Vallattaviksi tahoiksi on siitä syystä valikoitunut yrityksiä ja organisaatioita, joiden toimilla on vaikutusta ilmastonmuutoksen hillintään. Päivän kulkua voi seurata esimerkiksi OAJ:n Instagram-tililtä.

– OAJ osallistuu Girls Takeover -tempaukseen, koska tyttöjen aseman vahvistaminen on yksi solidaarisuustyömme painopiste.  Tämän vuoden Girls Takeoverissa tähän tavoitteeseen yhdistyy myös ilmastonmuutoksen torjuminen. Molempien ongelmien ratkaisuissa koulutuksella on keskeinen rooli, sanoo OAJ:n järjestöpäällikkö Jenni Arnkil.

Ilmastonmuutos heikentää tyttöjen ravitsemusta, vedensaantia ja hygieniaa, lisää koulupudokkuutta ja lapsiavioliittoja sekä altistaa tytöt hyväksikäytölle.

Ilmastohaaste ja materiaalia kouluille

Girls Takeover -tempaukseen liittyy OAJ:n ja Planin yhteinen ilmastohaaste kouluille

– Koulut, päiväkodit ja oppilaitokset on haastettu mukaan tekemään iso tai pieni ilmastoteko. Kymmeniä kouluja on jo mukana, mutta lisää mahtuu, kertoo Jenni Arnkil.

Ilmastoteko voi olla mielipidekirjoitus, ruokahävikitön päivä tai mitä vain, jolla vaikutetaan ilmastonmuutoksen hillintään. Kolme osallistujakoulua saa palkinnoksi Suomirokkikoulun konserttipäivän tai mehujäät koko koululle. Kaksi palkintoa jaetaan innovatiivisuuden ja vaikuttavuuden perusteella. Lisäksi yksi palkinto arvotaan kaikkien osallistujien kesken.

Ilmastohaasteeseen voi ilmoittautua mukaan 25.10. asti Planin Koulujen ilmastoteko -sivulla. Sivulla on ohjeet ja myös monipuolinen materiaalipaketti opettajille. Voittajat julkistetaan 12. marraskuuta.

Materiaalipaketissa käsitellään ilmastonmuutosta kehittyvien maiden nuorten ja suomalaisten nuorten näkökulmista. Tarjolla on vinkkejä eri-ikäisille koululaisille ja opiskelijoille, muun muassa taustatietoa ja lukuvinkkejä tytöt ja ilmasto -teemasta, oppituntirunko Koulujen ilmastoteko -kilpailun ideoiden suunnitteluun sekä alakoulun, yläkoulun ja toisen asteen aamunavaukset.

Valtauspäivä Suomessa kolmatta kertaa

Suomessa Girls Takeover järjestetään tänä vuonna kolmatta kertaa.

Tänä vuonna Plan International Suomen nuoret valtaavat OAJ:n puheenjohtajan paikan lisäksi myös Energiateollisuus ry:n toimitusjohtajan Jukka Leskelän, europarlamentaarikko Eero Heinäluoman, Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren,  Marimekon toimitusjohtajan Tiina Ala-Huhta Kaskon, Anna-lehden vastaavan päätoimittajan Emma Koivulan, SRV:n toimitusjohtajan Saku Sipolan, Nordean henkilöasiakkaista vastaavan johtajan Sara Mellan sekä Ilta-Sanomien vastaavan päätoimittajan Tapio Sadeojan paikat. Lisäksi Plan Internationalin nuori kambodžalainen aktivisti Hory Toth valtaa ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen paikan.

Teksti: Eeva Myyrä
Kuva: Plan International Suomi