• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ:lta uusi aktiivimallin ehdot täyttävä palvelu työllistymisen tueksi

26.03.2019 - 13.57 Uutinen
Kuvituskuva

Jatkossa myös ammattijärjestöjen tuottamat palvelut voidaan laskea aktiivimallin edellyttämiksi työllistymistä edistäviksi toimiksi. OAJ lanseeraakin toukokuussa verkkovalmennuksen, jolla järjestö haluaa tukea työttömäksi jääneitä jäseniään.

Huhtikuun alusta työttömien aktiivitoimien piiriin lasketaan myös ammattijärjestöjen työllistymistä tukevat palvelut tietyin ehdoin. OAJ vastaa huutoon uudella valmennuksellaan, joka starttaa toukokuussa.

Viisi tehokasta valmennuspäivää

OAJ:n uusi työllistymistä tukeva valmennus toteutetaan verkossa. Se on osallistujille maksuton. Toukokuussa alkavaan valmennukseen voivat hakea kaikki työttöminä työnhakijoina olevat OAJ:n jäsenet.

Verkkovalmennus koostuu viidestä itsenäisestä valmennuspäivästä eli moduulista. Valmennuspäivien teemat ovat työnhakukanavat ja piilotyöpaikat, työhakemus, ansioluettelo eli cv, haastattelu ja oman osaamisen sanoittaminen.

Valmennukseen sisältyy muun muassa video-, teksti- ja tehtäväkokonaisuuksia. Jokaiseen moduuliin sisältyy myös testi, jolla varmistetaan, että käyttäjä on sisäistänyt valmennuspäivän sisällön ja pystyy hyödyntämään tietoa työnhakunsa tueksi.

Työttömyysturvan ehtona oma aktiivisuus

Maan hallituksen laatima aktiivimalli edellyttää, että työtön osoittaa toimineensa aktiivisesti työllistymisensä edistämiseksi. Hänen on täytettävä niin sanottu aktiivisuusehto, jonka täyttymistä tarkastellaan kolmen kuukauden eli 65 maksupäivän välein.

Jos työtön ei täytä aktiivisuusehtoa, hänen työttömyysetuuttansa leikataan 4,65 prosenttia seuraavan tarkastelujakson ajaksi. Määrä vastaa yhtä korvauksetonta päivää kuukaudessa.

– Verkkovalmennuksestamme osallistuja saa todistuksen, joka lasketaan työttömyysturvan aktiivitoimien piiriin, OAJ:n erityisasiantuntija Tuovi Manninen kertoo.

OAJ parantaa jäsenten palvelua

OAJ:n verkkovalmennuksen tuottaa Työvalmennus Futuuri Oy. OAJ valitsee valmennukseen osallistujat. Tarkempaa tietoa valmennuksesta julkaistaan huhtikuussa OAJ:n verkkosivuilla ja Opettaja-lehdessä.

Uudella valmennuksella halutaan Tuovi Mannisen mukaan palvella jäseniä entistä paremmin.

– Nykyinen ja edellinen hallitus ovat leikanneet koulutuksesta yli kaksi miljardia euroa. Leikkaukset näkyvät suoraan myös jäsentemme työllisyydessä. Vaikutamme aktiivisesti siihen, että leikkauksista siirrytään rahallisiin panostuksiin, mikä parantaisi myös opettajien työllisyystilannetta. Haluamme kuitenkin samaan aikaan palvella mahdollisimman hyvin niitä jäseniä, joilla työttömyysjakso osuu kohdalle, Manninen sanoo.

OAJ tukee jäsentensä työllistymistä monin eri tavoin. Järjestön verkkosivuilla Työelämäoppaassa on Uraopas, joka neuvoo työnhaun jokaisessa vaiheessa aina ansioluettelon ja työhakemuksen tekemisestä työhaastattelussa onnistumiseen. Lisäksi OAJ on mukana alueellisissa työllistymistä tukevissa hankkeissa, kuten Pohjois-Pohjanmaan Urasammossa ja Varsinais-Suomen Urapurjeessa.

Teksti: Riitta Korkeakivi
Kuva: Leena Koskela