• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ:n jäsenilloissa kaksi isoa aihetta – ”Paikalleen ei voida jäädä polkemaan”

10.10.2019 - 15.14 Uutinen
Kuvituskuva
Päivi Jaatisella ja Hanna Iso-Kuortilla oli hetki aikaa vaihtaa kuulumisia ennen jäsenillan alkua.

OAJ:ssä vietetään jäseniltojen superviikkoja. Kuuden viikon aikana järjestetään 22 teemailtaa eri puolilla maata pääkaupunkiseudulta Lappiin. Kaikkien tilaisuuksien aihe on sama: ensi kevään sopimusneuvottelut ja niihin valmistautuminen sekä OAJ:n strategian ja toiminnan uudistaminen.

Syksyllä OAJ:n alueyhdistykset järjestävät eri puolilla maata jäseniltoja. Niiden avulla OAJ yrittää saada mahdollisimman monta jäsentä mukaan käsittelemään isoja asioita, sopimustavoitteita ja järjestön uudistuvaa strategiaa.

Strategian uudistamiseen jäsenet pääsevät osallistumaan lokakuussa myös verkossa.

– Sopimustavoitteita käsitellään eri yhdistystemme järjestämissä jäsenilloissa, mutta strategiaa varten käytämme verkkotyökalua, jolla pyrimme saamaan mahdollisimman monen jäsenemme ottamaan osaa strategiatyöhön. Tähän osallistumismahdollisuuteen kutsumme mukaan siis muitakin kuin jäseniltoihin tulleita, strategiatyötä vetävä OAJ:n kehittämispäällikkö Juha Makkonen kertoo.

Matalalla kynnyksellä vaikuttamaan

Helsingin Akavatalossa 9. lokakuuta pidettyyn jäseniltaan kutsuttiin kaikki OAJ Pääkaupunkiseudun ja OAJ Uusimaan jäsenet. Kutsussa oli ytyä. Tilaisuus järjestettiin Mikä mättää – auttaisiko lakko? -otsikolla.

– Kutsun otsikko herätti tunteita. Asioita pitää nyt tehdä, paikalleen ei voida jäädä polkemaan, vantaalainen varhaiskasvatuksen erityisopettaja Päivi Jaatinen sanoi tilaisuuden alussa.

OAJ pääkaupunkiseudun puheenjohtaja Hanna Iso-Kuortti nosti tilaisuuden esiin keinona, jolla jäsenille voitiin tarjota suora mahdollisuus vaikuttaa.

– Kun kritiikkiä on tullut siitä, ettei suuren järjestön päätöksiin pääse vaikuttamaan, tarjosimme taas yhden mahdollisuuden, jossa jäsenillä oli mahdollisuus tuoda esiin kantojaan. Muutama järjestödemokratian porras jäi välistä.

Iso-Kuortin mukaan asioiden käsittelyprosessit eivät aina ole jäsenille selviä, ja siksi asioihin vaikuttaminen voi tuntua hankalalta.

– Ihmiset tuntuivat olevan kiinnostuneita illan aiheista. Eri sopimusaloilla olevilta jäseniltä tuli paljon toiveita, mihin järjestön pitää keskittyä tulevissa sopimusneuvotteluissa. Itselleni jäi sellainen kuva, että jäsenet selvästi myös saivat hakemaansa tietoa, vastauksia kysymyksiin, joita heillä tilaisuuteen tullessaan oli.

Virkistystä, vaikuttamista ja hyvää sisältöä

Helsingissä pidettyyn jäseniltaan osallistui noin 120 jäsentä. Päivi Jaatinen totesi jäseniltojen olevan myös mukavia tilaisuuksia kollegoiden kohtaamiseen.

– Pidän näistä kohtaamisista, nämä ovat hyviä virkistystilanteita ja hyviä myös sisällöiltään.

Iso-Kuortti kannustaa jäseniä mukaan myös yhdistysten toimintaan.

– Rivijäsenhän voi nimenomaan vaikuttaa osallistumalla yhdistyksen tapahtumiin. Niissä sitä tietoa saa ja niissä pystyy vaikuttamaan asioihin, Hanna Iso-Kuortti muistuttaa.

”Lakkokin on vaihtoehto”

Päivi Jaatinen kantaa kollegoineen huolta varhaiskasvatuksen erityisopettajien palkan pienuudesta ja sen olemattomasta erosta verrattuna varhaiskasvatuksen opettajien palkkoihin.

– Kun palkkaero on noin 50 euroa, minulla on kollegoita, jotka varhaiskasvatuksen opettajina ansaitsevat lisien kanssa erityisopettajia enemmän, vaikka meillä on se vuoden lisäkoulutus ja valtaisa vaatimustaso.

Hän toivoo, että OAJ ajaa varhaiskasvatuksen kaikkien opettajien palkkojen nostamista oikein napakasti ja niin, että opettajien ja erityisopettajien palkassa on selvä ero.

– Minun mielestäni lakkokin on vaihtoehto, jos palkkaa ei saada 3 000 euroon. OVTESiin pääseminen varmasti yhdenmukaistaisi ja selkiyttäisi asioita, Päivi Jaatinen sanoi jäsenillassa.

Teksti: Airi Vuolle
Kuva: Heikki Pölönen

Jaa