• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ:n työhyvinvointihaaste poikii hyviä tekoja ympäri maata

26.09.2019 - 10.57 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ:n viime kesänä liikkeelle panema työhyvinvointihaaste näyttää aiheuttavan positiivista kierrettä. Mukaan lähteneet työnantajat tekevät monenlaisia pieniä ja suuria tekoja, joilla pyritään lisäämään työhyvinvointia.

Toholammella harrastetaan KVA-pedagogiikkaa. Lyhenne tulee sanoista kiitän, välitän ja arvostan. Pukkilassa uusille työntekijöille pidetään tutu, eli tullaan tutuiksi -keskustelu ja vanhoille työntekijöille otu eli ollaan tuttuja -keskustelu.  Joensuussa työhyvinvointi löytyy yhteisten opettajainkokousten asialistalta. Hollolassa tehdään säännöllisesti työhyvinvointikysely.

Nämä ovat esimerkkejä konkreettisista teoista, joihin OAJ:n työhyvinvointihaasteen vastaan ottaneet työnantajat tekevät työhyvinvoinnin eteen. Lähes 30 työnantajaa on tarttunut haasteeseen, jonka OAJ lanseerasi viime kesänä Porin SuomiAreenalla. 

Ota työhyvinvointi säännöllisesti puheeksi

– Työhyvinvointia voidaan parantaa esimerkiksi ottamalla se säännöllisesti puheeksi työpaikalla ja tarttumalla epäkohtiin konkreettisilla työhyvinvointiteoilla, OAJ:n työmarkkina-asiamies Sari Melkko sanoo.

Esimerkkejä riittää jo nyt. Laurea-ammattikorkeakoulu innostaa työntekijöitä liikkumaan taukoliikuntasovelluksen avulla. Iitin kunnantalon tyky-jumppaan saa osallistua työaikana, ja luhankalaisen koulun opettajainhuoneessa opettajat pääsevät rentoutumaan selkähierontalaitteessa.

Jyväskylän kouluissa uhka -tai väkivaltatilanteen kokeneet saavat nopeasti henkistä ensiapua työpaikalla. Turun ammattikorkeakoulussa huomioidaan henkilöstön tarpeet eri elämänvaiheissa erilaisin työjärjestelyin, ja Metropoliassa valmennetaan lähiesimiehiä ihmisten johtamisen taidoissa joustavalla verkko-oppimisalustalla.

Helsinki kehittää perehdytyskäytäntöjä

Helsinki oli ensimmäisten joukossa ottamassa vastaan työhyvinvointihaastetta. Kesällä apulaispormestari Pia Pakarinen kertoi, että kouluihin kehitetään parhaillaan johtamismalleja, jotta rehtorien työtaakkaa kevennettäisiin. Työskentelyä terveissä tiloissa pyritään edistämän selkeyttämällä sisäilmaremonttien järjestelyjä ja vastuita pyritään selkiyttämään.

Työhyvinvointia kehitetään Helsingissä systemaattisesti. Tällä hetkellä yhtenä kehityskohteena on uusien työntekijöiden perehdytys.

– Tärkeintä on perehdytys työpaikalla. Sen lisäksi järjestämme yhteisen uusien opettajien perehdytyspäivän, jossa on tietoiskuja, pedagogisia työpajoja ja messut.  Perehdytysmateriaalia nostetaan esiin Opehuoneessa, joka on opettajien oma intra. Jaamme siellä tietoa ja välineitä perehdytykseen ja lisäksi viestimme myös OAJ:n laatimasta perehdytysmallista. Uusien opettajien tueksi meillä on myös vertaismentorointia ja hyvinvointiryhmä, sanoo erityissuunnittelija Hanna Jurvansuu, joka toimii työhyvinvoinnin asiantuntijana kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla.

OAJ:n materiaaleista tietoa ja intoa

Elokuussa starttasi OAJ:n Työhyvinvoinnin lukuvuosi 2019-2020, jonka aikana OAJ hakee ja jakaa opettajille ja esimiehille vinkkejä jaksamiseen ja työhyvinvoinnin parantamiseen. Vuoden mittaan OAJ nostaa esiin koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan työnantajia ja heidän tekojaan henkilöstön työhyvinvoinnin eteen.

– Mukaan lähteneet työnantajat saavat myös vuoden mittaan sähköpostiinsa tietoa malleista ja artikkeleista, joita OAJ tuottaa Työhyvinvoinnin lukuvuoden mittaan. Sähköposteissa hoksautetaan asioita ja kannustetaan keskustelemaan työhyvinvoinnista omassa työyhteisössä, Sari Melkko kertoo.

Tartu työhyvinvointihaasteeseen!

Työnantaja: lähde mukaan, jaa hyvinvointitekosi ja haasta joku toinen työnantaja mukaan täällä. Samalla näet, ketkä ovat jo mukana.

Teksti: Tiina Tikkanen

 

Työhyvinvoinnin lukuvuosi 2019–2020

  • Lukuvuonna 2019–2020 OAJ:n viestintäkanavissa nostetaan esiin erilaisia työhyvinvointiin vaikuttavia teemoja ja tarjotaan konkreettisia välineitä ja jäsenetuja hyvinvoinnin tueksi.
  • Verkkosivujen juttusarjassa haastatellaan asiantuntijoita, jotka kommentoivat teemoja ja antavat konkreettisia eväitä työhyvinvoinnin lisäämiseksi.
  • Seuraa OAJ:tä Facebookissa ja tutustu lukuvuoden varrella kasvavaan työhyvinvointipakettiin!

    Työhyvinvoinnin lukuvuosi 

Työhyvinvoinnin lukuvuosi

OAJ tarjoaa työkaluja työssäjaksamiseen läpi lukuvuoden. Koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden ongelmiin vastataan kuukausittain vaihtuvin teemoin. Tutustu vinkkeihin ja hyvinvointietuihin!

Työhyvinvointivuosi