• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ:n valtuusto koolla – nyt uudistetaan järjestöä ja varaudutaan työtaisteluihin

13.11.2019 - 07.45 Uutinen
Kuvituskuva
OAJ:n valtuustossa järjestön ylintä päätösvaltaa käyttävät jäsenten valitsemat edustajat. Arkistokuva keväältä 2019.

OAJ:n valtuuston kolmipäiväinen kokous alkoi tänään. Valtuutetut pureutuvat muun muassa järjestön strategian uudistamiseen ja päättävät työtaistelutoimiin varautumisesta.

OAJ:n valtuuston kokous alkaa tänään. Heti avauspäivänä Helsinkiin Akavataloon saapuu paitsi 150 valtuutettua myös heitä tapaamaan tuleva opetusministeri Li Andersson

Valtuuston kokouksessa on tiiviisti mukana myös Juha Makkonen. Vuodet 2010–2018 hän toimi itse valtuutettuna ja oli silloin päättämässä esimerkiksi järjestön strategiasta. 

Nyt näkökulma on hieman toinen. Makkonen vetää OAJ:ssä kehittämispäällikkönä kaksivuotista hanketta, jossa uudistetaan järjestön toimintaa.

– OAJ:n toimistossa olen ollut tiiviisti mukana uuden strategian valmistelussa. Tämänkertainen strategian uudistaminen poikkeaa aiemmasta ainakin siten, että aktiivitoimijoiden lisäksi jäseniä on valmisteluvaiheessa kuunneltu ja osallistettu paljon aiempaa monipuolisemmin, Makkonen kertoo.

Hän korostaa jäsenlähtöisyyden merkitystä. Sitä, että jäsenet kokevat järjestön omakseen ja itselle tärkeäksi.

– On hienoa, että tuhannet jäsenet ovat tänä syksynä antaneet panoksensa uuden strategian valmisteluun eri puolella Suomea järjestetyissä jäsenilloissa sekä verkossa. Nyt valtuutetut jatkavat valmistelua siitä, mihin jäsenistö jäi. Toivon, että valtuusto ottaa vakavasti jäsenten suunnasta tulleet toiveet OAJ:n uudistamisesta, Makkonen sanoo.

On hienoa, että tuhannet jäsenet ovat tänä syksynä antaneet panoksensa uuden strategian valmisteluun.

Valtuusto varautuu työtaistelutoimiin

Järjestön uudistamisen lisäksi valtuuston kokouksessa puhutaan muun muassa tulevista sopimusneuvotteluista.

– Valtuusto linjaa, saako OAJ:n hallitus valtuudet päättää sellaisista työtaistelutoimista, jotka koskisivat kerrallaan enimmillään viittä prosenttia jäsenistä. Tällä varaudutaan siihen, että sopimus ei synny neuvotellen. Tarvittaessa tietysti valtuusto kokoontuu keväällä myös ylimääräiseen kokoukseen, mikäli sopimusneuvottelujen tilanne sitä vaatii, OAJ:n järjestöasiamies Pekka Silkosuo kertoo.

Valtuusto linjaa, saako OAJ:n hallitus valtuudet päättää sellaisista työtaistelutoimista, jotka koskisivat kerrallaan enimmillään viittä prosenttia jäsenistä.

Lisäksi kokouksessa muun muassa käsitellään järjestön talousarvio, valitaan valtuuston toinen varapuheenjohtaja sekä pidetään kyselytunti, jossa OAJ:n hallituksen jäsenet vastaavat valtuutettujen kysymyksiin.

OAJ:n valtuusto koolla 13.–15.11.2019 – seuraa verkossa ja Facebookissa!

  • OAJ:n valtuusto käyttää järjestössä ylintä päätösvaltaa. Valtuustoon valitaan vaalipiireittäin 150 varsinaista jäsentä ja 150 varajäsentä. Lue lisää valtuustosta.
  • Valtuustoaiheisia verkkouutisia löydät täältä.
  • Kokouksen ensimmäisenä päivänä keskiviikkona 13.11. lähetämme OAJ:n Facebook-sivulla suorana Olli Luukkaisen ja opetusministeri Li Anderssonin puheenvuorot. Luukkaisen puhe alkaa noin klo 10.30 ja Anderssonin 13.15. Tykkää OAJ:stä Facebookissa ja katso puheet suorana tai jälkikäteen!

 

Teksti: Heikki Pölönen

Kuva: Jarkko Mikkonen

 

Olli Luukkaisen puhe OAJ:n valtuustossa

 

Opetusministeri Li Anderssonin puhe OAJ:n valtuustossa