• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Osallistuminen varhaiskasvatukseen nousi, muttei vielä riittävästi – OAJ: toimia on jatkettava

10.09.2019 - 16.46 Uutinen
Kuvituskuva

OECD:n raportti kertoo, että Suomi on hyvällä tiellä varhaiskasvatuksessa. OAJ vaatii, että kokeiluja 5-vuotiaiden maksuttomasta varhaiskasvatuksesta ja esiopetuksesta pitää jatkaa.

Suomalaisten lasten osallistuminen varhaiskasvatukseen nousi vuosien 2005 ja 2017 välillä 68 prosentista 79 prosenttiin, mutta on yhä vähemmän kuin muissa OECD-maissa. Keskimääräinen osallistumisaste kaikissa OECD-maissa on 87 prosenttia ja Pohjoismaissa 94-98 prosenttia. Tämä käy ilmi OECD:n 10. syyskuuta julkistamasta Education at a Glance -raportista.

Kokeiluja jatkettava, rahoitusta riihestä

OAJ:n mielestä pääministeri Antti Rinteen hallituksen on syytä jatkaa tällä hyvällä tiellä. Ensi viikon budjettiriihessä pitää varmistaa, että 5-vuotiaiden maksuton varhaiskasvatuskokeilu ja esiopetuksen pilotointi jatkuu.

— Lisäksi varhaiskasvatuksen laatua pitää edelleen vahvistaa ja siinä oppimisen tuki on tärkeää, OAJ:n koulutuspoliittinen asiantuntija Suvi Pulkkinen sanoo.

OECD:n raportissa todetaan, että hyvä varhaiskasvatus vaikuttaa suotuisasti lapsen tiedollisiin ja sosiaalisiin taitoihin sekä parantaa myöhempiä oppimistuloksia.

Pulkkinen muistuttaa, että Suomi satsaa muita Pohjoismaita vähemmän rahaa varhaiskasvatukseen suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Opettajille lisää palkkaa ja tukea urakehitykseen

Myös suomalaisten varhaiskasvatuksen opettajien palkat ovat OECD-raportin mukaan alhaisemmat kuin OECD-maissa keskimäärin.

Pulkkinen toteaakin, että varhaiskasvatuksen opettajien palkkoja pitää nostaa ja urakehitystä tukea, jotta opettajat pysyvät alalla. OAJ valmistautuu parasta aikaa neuvottelemaan opettajien uusista virka- ja työehtosopimuksista ensi keväänä.

Teksti: Riitta Korkeakivi
Kuva: Leena Koskela

Jaa