• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ota digiajan viestintä haltuun! – 8 vinkkiä Educan ohjelmasta

16.01.2019 - 10.34 Uutinen
Kuvituskuva

Digiaikana kaikki viestivät ja tietoa puskee joka tuutista. Onneksi Educassa on helppo päivittää digitietonsa ja oppia uutta. Poimi viestinnälliset messuvinkkimme tästä talteen!

Kaikki irti Google-hausta ja YouTubesta. Tekijänoikeudet haltuun pelaamalla ja kriisiviestintä omiin käsiin.

Educa-messut tarjoavat oivia näkökulmia digiajan viestintään. Messut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 25.–26. tammikuuta.

Messuille voi rekisteröityä ilmaiseksi tästä ja klikkaa itsesi myös mukaan Facebook-tapahtumaan, jotta pysyt parhaiten kärryillä kuumimmista messuvinkeistä!

Tässä digipoimintamme messuohjelmasta:

1. Digitreenit – Kaikki irti Google-hausta

Saatko varmasti kaiken irti Google-hausta? Osaatko ladata kartat puhelimeesi? Yle Oppimisen Digitreenit neuvoo ja opastaa arjen digitaidoissa monipuolisesti.

Perjantaina 25.1. kello 10 alkaen, Osasto 6m30

2. Tubettaminen – vuorovaikutus somessa

Mitä tulisi tietää vuorovaikutuksesta somessa? Tubettaja Ilaripro on tehnyt jalkapallosta itselleen ammatin.

Hänen futisaiheisella Youtube-kanavallaan on lähes satatuhatta katsojaa! Tule kuuntelemaan, mitä tällä kikkavideoiden kuninkaalla on sanottavana vuorovaikutuksesta sosiaalisessa mediassa.

Perjantaina 25.1. kello 10:30, Tieto

3. Nyt pelittää – tekijänoikeudet haltuun pelaamalla

Kopiraittilassa on tapahtunut kummia. Ratkaise Kopiraittilan mysteeri Educa-messuosastoilta löytyvien tekijänoikeustietovisojen avulla. Ne aukeavat QR-koodien avulla.

Aloita peli Kopioston osastolta 6e50. Kun olet tehnyt kaikki kymmenen tehtävää, saat ratkaisukoodin ja voit palata Kopioston osastolle ratkaisemaan mysteerin. Molempina päivinä mysteerin ratkaisseiden kesken arvotaan kolme 50 euron kirjalahjakorttia.

Perjantaina 25.1. kello 11.15 alkaen, Kopioston osasto 6e50

4. Opettaja median myllerryksessä – kuinka luovia eri rooleissa

Millainen on mediapersoonasi? Miten viestiä, kun kouluasi kohtaa mediakohu? Entä miten saat viestisi läpi asiantuntijana?

Opettajalla on tämän päivän mediassa monta roolia niin uutisoinnin kohteena, koulumaailman asiantuntijana kuin mediataitojen opettajana. Yle uutisten toimittajat Matti Rönkä ja Hanna Visala. opastavat, kuinka opettaja voi vahvistaa omaa mediapersoonaansa ja ottaa median toimintatavat haltuunsa.

Perjantaina 25.1.2019 13:30 - 14:15, Tahto

5. Kriisi käsillä? – vinkit viestintään vaikeissa tilanteissa

Entä jos valmistautuminen ikäviin yllätyksiin ei riitä ja viestintäkriisi iskee? CMI:n viestintä- ja varainhankintajohtaja Elina Lehtinen valottaa kriisiviestinnän saloja.

Hän pohtii erityisesti sitä, kuinka vaikeista viestintätilanteista selvitään maailman konfliktipesissä. Irtoaisiko sieltä oppeja meille kaikille hyödynnettäväksi?

Perjantaina 25.1. kello 13:50, Tila 103

6. Paratiisi – vieraile virtuaalitodellisuudessa

Educa-messuvieraat saavat ennakkonäytöksen Ylen huikeasta virtuaalitodellisuuskokemuksesta. VR-kokemus vie matkalle toiselle puolelle maapalloa, ja kokemuksen voi viedä heti luokkaan mukaan.

Perjantaina 25.1. kello 10:00 alkaen, 6m30
Lauantaina 26.1. kello 10:00 alkaen, 6m30

7. Mitä opettaja saa tehdä somessa?

Sananvapaus kuuluu opettajalle siinä missä muillekin. Mutta missä menevät eettisen somekäyttäytymisen rajat?

Tilaisuudessa keskustellaan somen käytöstä opettajan työssä. Keskustelijoina ovat opettajat Hanna Graeffe ja Juho Vehviläinen, rehtori Marianne Liimatainen ja asiantuntija Katleena Kortesuo. Keskustelua vetää Opetusalan eettisen neuvottelukunnan puheenjohtaja Arno Kotro.

Lauantaina 26.1. kello 10:30–11:15, Tieto

8. Tekijänoikeudet haltuun!

Miten ottaa tekijänoikeudet huomioon opetuksessa? Mitä verkkomateriaaleja uskaltaa käyttää opetuksessa? Mistä kopioida kuvia, tekstiotteita tai musiikkia projektitöihin? Saako lisämateriaalia kopioida kirjoista ja jakaa oppilaille?

Kopioston asiantuntijoiden tietoiskussa saa kattavan tietopaketin tekijänoikeuksista ja erilaisten materiaalien käytöstä opetuksessa. Kouluttajat Kirsi Salmela ja Juha Kallanranta johdattelevat ulos tekijänoikeusviidakosta selkeillä ohjeilla ja opastavat, mistä innostavia materiaaleja tekijänoikeuksien oppimiseen ja opettamiseen voi ottaa käyttöön vaikka heti.

Lauantaina 26.1. 14:45 - 15:30, Tila 103

Teksti: Salla Hongisto
Kuva: 123RF ja Salla Hongisto

Nähdään Educassa!

Suomen suurin opetusalan tapahtuma Educa täyttää 25 vuotta! Juhlavuoden Educa järjestetään 24.–25.1.2020, ja pääteemana on hyvinvointi opinpoluilla, työssä ja elämässä. Ohjelma on nyt julkaistu Educa2020-sivulla.

Virittäydy Educaan