• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Pedagogiset järjestöt: Opettajan työllä on merkitystä koko Suomelle

26.10.2019 - 12.40 Uutinen
Kuvituskuva
Kuva: Leena Koskela.

Pedagogiset opettajajärjestöt muistuttavat, että opettajan työ on vaativa ja monia taitoja edellyttävä ammatti, joka vaikuttaa koko yhteiskuntaan. Koko Suomelle on tärkeää, että tätä työtä tekevät työssään hyvinvoivat, koulutetut, innostuneet ja työssään arvostetut ammattilaiset. Järjestöt julkaisivat julkilausumansa lauantaina Helsingissä.

Pedagogisten opettajajärjestöjen edustusto POE päätti kaksipäiväisen syysseminaarinsa lauantaina Akavatalossa. Noin 32 000 opettajaa edustava POE julkaisi tilaisuudessa julkilausumansa, jossa vaaditaan päättäjiltä määrätietoisia toimia oppimisen tuen parantamiseksi.

POE:n mukaan oppimisen tukeen, pienryhmäopetukseen sekä opettajamitoitukseen tarvitaan nykyistä tiukemmat ja koulutuksen järjestäjää velvoittavammat säädökset.

Lauantaina julkaistu julkilausuma kuuluu kokonaisuudessaan seuraavasti:

Opettajan työllä on merkitystä koko Suomelle

Jokainen suomalainen on ollut koulussa. Jokaisella on siitä mielikuva – ja mielipide. Koulu on kuitenkin muuttunut siitä, kun suurin osa suomalaisista kävi koulua. Ongelmakeskeinen koulukeskustelu antaa kuitenkin vääristyneen kuvan nykykoulusta varsinkin, kun puhutaan negatiivisesti ja vanhentunein tiedoin.

Todellisuus koululla on usein toista kuin otsikoiden luoma kuva nykykoulusta. Koulu muuttuu yhteiskunnan mukana niin kuin sen pitääkin. Siksi kannattaa kuulla opettajia, jotka ovat nykykoulun todellisia asiantuntijoita.

Opettajan työ on vaativa ja luova ammatti. Se edellyttää vahvaa asiaosaamista, mutta myös muita taitoja. Enää massoja ei johdeta edestä, vaan opettaja kohtaa oppijat joka päivä erilaisessa, monimuotoisessa vuorovaikutuksessa. Tämä työ on haastavaa ja samalla palkitsevaa.

Kouluissa kautta maan koetaan päivittäin iloa, onnistumista ja uuden oppimista. Opettajan työllä on laajaa yhteiskunnallista, pitkäkestoista vaikutusta. Koko Suomelle on tärkeää, että tätä työtä tekevät työssään hyvinvoivat, koulutetut, innostuneet ja työssään arvostetut ammattilaiset.

Me pedagogiset järjestöt vetoamme siihen, että koulusta ja opetustyöstä puhutaan rakentavasti ja että opettajien edellytykset laadukkaaseen työn tekemisen turvataan riittävin resurssein. Se on tärkeää ammatin houkuttavuuden takia. Opettajan työn tulos kantaa pitkälle tulevaisuuteen.  Koulun kehittämisessä on kuultava meitä - opettajia.

Helsingissä 26.10.2019

Pedagogisten opettajajärjestöjen edustajisto (POE)

 

POE-anneli-rantamäki-10-2019-1070x536-by-hese.jpg

POEn puheenjohtaja Anneli Rantamäki. Kuva: Heikki Pölönen

Pedagogiset opettajajärjestöt

  • Pedagogiset opettajajärjestöt kokoavat yhteen oman oppiaineensa opettajat. Kaikilla järjestöillä on omat organisaationsa, tavoitteensa ja jäsenpalvelunsa.
  • Pedagogiset opettajajärjestöt ovat OAJ:n ulkojäseniä. Ne kehittävät oman aineensa opetusta, koulutusta ja sisältöjä.
  • Lue täältä lisää tai tutustu esitteeseen pedagogisista opettajajärjestöistä ja siitä, miten voit liittyä jäseneksi. 

 

Kuva: Leena Koskela