• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Perttu Pölönen SuomiAreenassa: Opettajat ovat ideoiden kirkastajia

18.07.2019 - 16.03 Uutinen
Kuvituskuva

Ei ole kovin paljon väliä, mitä opiskelee, kunhan opiskelee jotakin riittävän hankalaa ja pitkäjänteistä. Futuristi Perttu Pölösen mielestä yliopistosta saa parhaimmillaan asioita, joita ei ole saatavissa mistään muualta. Epävarmuuden sietäminen on hänen mielestään tärkeimpiä kykyjä muuttuvassa maailmassa.

Keksijä, futuristi, säveltäjä, yrittäjä ja kirjailija Perttu Pölönen on omassa elämässään yhdistänyt luovuuden ja matemaattisen analysoinnin, opiskellut säveltämistä ja muun muassa perustanut kolme firmaa. Kaikessa oleellista on luovuus. Luovuus on sitä, että koko ajan tehdään pieniä valintoja.

Parhaimmillaan yliopistossa opetetaan hänen mukaansa universaaleja asioita, joita ei saa mistään muualta. Yksi hänen tärkeimmistä opeistaan onkin, miten eri asioita ratkaistaan lähtemällä asiassa yhdessä liikkeelle.

– Materiaalin luomisessa on kolme tapaa. Yksi on se, että toistetaan, toinen vaihtoehto on, että tehdään uutta, kolmas se, että otetaan mitä on ja tehdään asia vähän eri lailla, Pölönen sanoi SuomiAreenassa Yliopistojen opetusalan liiton YLL:n ja OAJ:n järjestämässä toritilaisuudessa.

Opettajat kirkastavat ideoita

OAJ, Sivistystyönantajat ja Elinkeinoelämän keskusliitto julkaisivat tällä viikolla selvityksen, jonka mukaan valtaosa suomalaisista on huolissaan työn murroksesta. Yhteisessä keskustelussa järjestöt korostivat jatkuvan oppimisen merkitystä.

Pölönen sanoi Porissa, että epävarmuuden sietäminen on hänenkin mielestään kaikkein tärkeimpiä oppitunteja. 

– Ammatit muuttuvat. Sen vuoksi meidän pitää olla sinut epävarmuuden kanssa. Jos oma päivätyö määrittää ihmisen identiteetin, se on aikapommi. Siksi onkin hienoa, että yliopistossa oppii muutakin, kuin mitä sieltä on lähtenyt hakemaan. Se ihan kaikkein suurin yliopiston palvelus oli minullekin oman identiteetin hahmottuminen, hän sanoi.

Perttu Pölönen mietti Porissa vaihtoehtoja ihmisten identiteetille siten, ettei henkilön ammattinimike määrittelisi hänen identiteettiään.

Opettaja on hänen mielestään selvästi kirkastaja, ideoiden kirkastaja. Ja jos on kirkastaja, se kertoo paljon ihmisen potentiaalista, sillä kirkastaja voi tehdä monenlaista työtä. Itsensä Pölönen mieltää värittäjäksi.

Teksti: Airi Vuolle
Kuva: Tomi Glad

Kurkkaa SuomiAreenan tunnelmiin!

OAJ toi nykykoulun näyttävästi esille 15.–19.7.2019 Porissa järjestettävässä SuomiAreenassa, joka rikkoi aiemman kävijäennätyksensä. Tutustu verkossa SuomiAreenasta tehtyihin uutisiin tai katso keskustelujen tallenteita!

Uutiset ja tallenteet