• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Pohjoismaiset opettajajärjestöt koolla Tuusulassa – aiheina digitalisaatio ja järjestöjen kehittäminen

30.09.2019 - 14.05 Uutinen
Kuvituskuva
Olli Luukkainen on myös pohjoismaisen opettajajärjestö NLS:n puheenjohtaja ja avasi tänään Suomessa pidettävän liittokokouksen. Arkistokuva

Järjestö ja jäsenyys, digitalisaatio, työaikajärjestelmät, työhyvinvointi, maahanmuutto ja ilmastonmuutos. Skaala on laaja, kun pohjoismaisten opettajajärjestöjen johto ja asiantuntijat kokoontuvat yhteistyöjärjestö NLS:n Suomessa tänään alkavaan kolmipäiväiseen järjestöseminaariin.

Tuusulassa alkaa tänään maanantaina opettajajärjestöjen liittokokous, johon osallistuu kaikkien Pohjoismaiden opettajajärjestöjohtoa ja asiantuntijoita. OAJ:n Olli Luukkainen on yhteistyöjärjestön puheenjohtaja. Liittokokous järjestetään joka toinen vuosi ja Suomessa, Turussa, se oli viimeksi 10 vuotta sitten.

Digitalisaatiota ja ammattijärjestötoiminnan kehittämistä

Pohjoismaiden opettajajärjestöjen yhteistapaamisessa käsitellään sekä järjestöasioita, kuten työaikajärjestelmiä ja jäsenyyttä, että hyvinkin kansainvälisiä ongelmia, maahanmuuttoa ja ilmastonmuutosta. Yhteistä näille erilaisille asioille on se, että niihin vaikutetaan koulutuksella.

– Suomi on nyt puheenjohtajamaa ja me olemme valinneet tämänkertaisen seminaarin toiseksi pääaiheeksi digitalisaation. Keskustelemme sen mahdollisuuksista ja haasteista koulutuksessa ja opettajille. Aihe varmasti koskettaa meitä kaikkia ja jäsenistöjämme tulevaisuudessa vielä nykyistäkin enemmän kaikissa Pohjoismaissa, itseasiassa koulutusta ja kasvatusta kaikkialla maailmassa, OAJ:n ja NLS:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoi kokousta avatessaan.

Toisena isona aiheena Luukkainen nosti esiin ammattijärjestön kehittämisen tärkeyden. OAJ:ssä uudistetaan parhaillaan strategiaa, ja siihenkin osallistetaan myös jäsenet, jotta he kokisivat ammattijärjestönsä omakseen.

– Kaikkialla Pohjoismaissa me tunnustamme ja tunnistamme varmasti jäsenpidon ja jäsenyyden kehittämisen tärkeyden ammattijärjestön uskottavuuden ja vaikuttavuuden näkökulmasta.

Tuusulassa pidettävässä kokouksessa vaihdetaan myös kokemuksia yhteispohjoismaisista koulutuksen ilmiöistä ja asioista, jotka osallistujamaissa ovat korostuneet.

Teksti: Airi Vuolle
Kuva: Jarkko Mikkonen