• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Pride-viikolla edistetään työelämän yhdenvertaisuutta – ”kieli luo todellisuutta”

24.06.2019 - 12.36 Uutinen
Kuvituskuva

Kuinka varmistamme kaikille yhdenvertaisen työpaikan? Kysymystä pohditaan pride-viikolla Akavan, SAK:n ja STTK:n järjestämässä keskustelutilaisuudessa. Työyhteisöissä homo- ja transfobian kitkeminen on yhteisiä linjauksia ja konkreettisia tekoja yhdenvertaisuuden puolesta.

Helsingissä vietetään pride-viikkoa. Kaupungin keskustan lauantaina 29. kesäkuuta läpäisevä kulkue on kenties näkyvin osa tapahtumaa, mutta erilaista pride-ohjelmaa on läpi viikon.

Akava, SAK ja STTK osallistuvat prideen paitsi marssimalla myös järjestämällä tiistaina 25. kesäkuuta keskustelutilaisuuden työelämän yhdenvertaisuudesta. Keskustelussa aihetta lähestytään lainsäädännön, työpaikan kulttuurin ja perheiden monimuotoisuuden näkökulmasta. 

 

Tekoja yhdenvertaisen kulttuurin eteen

Työmarkkinajärjestöjen tapahtumassa työpaikan kulttuurista puhuva Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo korostaa, että johdon malli ja sitoutuminen ovat avainasemassa yhdenvertaisuuden lisäämisessä. 

– Yhdenvertaisuuslaki velvoittaa koulutuksen järjestäjät edistämään yhdenvertaisuutta. Kaikki lähtee siitä, että tämä ymmärretään ja että mietitään konkreettisia toimia, joilla yhdenvertaisuutta voidaan lisätä, Tarjamo sanoo. 

Toimet voivat Tarjamon mukaan olla monenlaisia. Liikkeelle voi lähteä vaikka varmistamalla, että koko työyhteisölle on selvää, miten homo- ja transfobiaan puututaan. 

Keskeisessä osassa on myös kieli, jota arjessa käytetään. Monet sukupuolittuneet ilmaisut tulevat helposti selkärangasta, mutta asian tiedostamalla ja uutta kieltä harjoittelemalla voidaan myös puheella edistää työpaikalla yhdenvertaista kulttuuria.

– Voisiko esimerkiksi systemaattisesti aloittaa puheensa sanomalla hyvät kuulijat tai hyvät ystävät sen sijaan, että sanoo hyvät naiset ja herrat? Tai puhua työpaikalla puolisoista vaimon tai miehen sijaan? Tällaiset muutokset vaativat usein harjoittelua. Kieli kuitenkin luo todellisuutta, ja harjoittelemalla voidaan muuttaa todellisuutta sellaiseksi, että se huomioi paremmin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat, Tarjamo sanoo. 

Myös OAJ:n verkkosivujen Työelämäoppaasta löytyy tietoa työelämän tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta sekä ohjeita siitä, kuinka toimia, jos epäilee tulleensa syrjityksi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

pride2018_1070x536.png

OAJ Pääkaupunkiseutu on myös lauantaina 29. heinäkuuta mukana Senaatintorilta lähtevässä kulkueessa ja toivottaa kaikki tervetulleeksi porukkaan.

Lauantaina marssi starttaa Senaatintorilta

Lauantaina 29. kesäkuuta työmarkkinajärjestöt ovat mukana pride-kulkueessa, joka starttaa Senaatintorilta. Sinne kokoonnutaan klo 11, ja kulkue starttaa klo 12. Kulkue päättyy Puistojuhlaan Kaivopuistoon, jossa esiintyvät muun muassa Darude ja Tuure Boelius.

Helsinki Priden koko ohjelma löytyy tapahtuman verkkosivuilta.

 

Teksti ja kuvat: Heikki Pölönen