• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Riihimäellä opetetaan tulevaisuustaitoja robottien avulla – SuomiAreenassa näet, miten!

25.06.2019 - 08.00 Uutinen
Kuvituskuva
Esa Santakallio ja Reetta Viitanen järjestävät pop up -koulussa puolen tunnin mittaisia robotiikkatuokioita.

Riihimäki toi robotiikkaopetuksen osaksi opetuksen arkea ja tähtää Suomen robotiikkapääkaupungiksi. Nyt lapset oppivat pienestä pitäen tiimityötä ja ongelmanratkaisutaitoja robottien avulla. OAJ:n pop up -koulussa SuomiAreenassa kävijät pääsevät robotiikkatunneille kokeilemaan itse ja selvittämään, mistä on kyse.

Tavoite on kunnianhimoinen: Riihimäki haluaa olla Suomen robotiikkapääkaupunki vuonna 2030. Tavoitetta kohti edetään määrätietoisesti. Nyt robotiikka on kirjattu esi- ja perusopetuksen sekä lukion opetussuunnitelmiin, ja jo alakoulun ensimmäiseltä luokalta lähtien jokainen oppilas osallistuu robotiikkaopetukseen osana käsityötunteja. Kaikissa kouluissa on lisäksi vapaaehtoisia robotiikkakerhoja.

– Harjaannutamme lapsia tiimityöhön sekä ratkaisemaan monimutkaisia ongelmia osittamalla ne pienemmiksi osaongelmiksi. Tiimityö ja ongelmanratkaisu ovat niitä perustaitoja, joita robotiikan opiskelussa tarvitaan, Riihimäen sivistystoimenjohtaja ja robotiikkainnostuksen alullepanija Esa Santakallio kertoo.

Perusopetuksen viidennestä luokasta alkaen robotiikkaa tarjotaan valinnaisaineena, ja suosio on suurta.

– Tavoitteenamme on ollut luoda koulutuksellinen jatkumo. Nyt joka vuosi noin 300 oppilaasta 50 valitsee robotiikan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

1070X536-EsaSantakallio_1976-maijun-meilissä-lisätiedot.png

Esa Santakallio kävi vuonna 1976 Keski-Suomen yhteiskoulussa oppikoulun viidettä luokkaa, joka vastaa peruskoulun yhdeksättä. Noista ajoista koulu on muuttunut paljon, eikä pelkästään robotiikan osalta: tuolloin lukukausimaksut, oppikirjat, koulumatkat ja kouluruokailumaksut olivat niin kalliita, että kaikilla perheillä ei ollut varaa lähettää lapsia oppikouluun. Kuva: Esa Santakallion kotialbumi.

Tule kokeilemaan robotteja!

Esa Santakallio ja riihimäkeläisen Harjurinteen koulun luokanopettaja Reetta Viitanen järjestävät Porissa OAJ:n pop up -koulussa 17. heinäkuuta puolen tunnin mittaisia robotiikkatunteja. Kävijät pääsevät kokeilemaan robotteja ja kysymään opetuksesta. Kaksikko kertoo robotiikkaopetuksen lisäksi nykykoulun tiimityötavoista ja ryhmässä oppimisesta.

Santakallio lupaa, että pop up -koulun robotiikkatunneilla on annettavaa jokaiselle kävijälle.

– Olen toiminut opetusalalla 35 vuotta, niistä ensimmäiset kymmenen vuotta Oulun yliopistossa opettajankoulutuksen didaktikkona, enkä ole näiden vuosien aikana löytänyt vastaavaa oppimisen Pandoran lipasta. Olemme löytäneet robotiikan opettamiseen alustan, joka kokemuksemme mukaan innostaa oppijoita kaikilla kouluasteilla.

Taidoista on hyötyä joka ammatissa

Reetta Viitanen on ollut Riihimäen robotiikkaopetuksessa mukana alusta saakka. Nyt hän hoitaa opettajien täydennyskoulutusta. Viitanen iloitsee siitä, että Riihimäellä tytötkin osallistuvat mielellään robotiikkaopetukseen.

– Oppilaat ovat oivaltaneet, että robotiikkaopetuksessa saatavia taitoja tarvitaan kaikissa ammateissa, ei pelkästään teknologiateollisuudessa. Pop up -koulussa kävijät näkevät konkreettisesti, millä tavoin robotiikka on mukana perusopetuksessa ja miten opetamme sen avulla tulevaisuuden taitoja, Viitanen sanoo.

Robotiikkaopetus harjaannuttaa ennen kaikkea vuorovaikutus- ja tiimityötaitoja. Opettaja on kasvamiseen saattaja ja oppimisen avustaja, joka hallitsee pedagogiset prosessit.

– Toivon SuomiAreenan pop up -tunneilla kävijöiden huomaavan, että ryhmänä toimivat oppilaat ovat erittäin fiksuja, Santakallio kertoo.

Robotiikka on Riihimäellä yksi kaupungin neljästä kärkihankkeesta. Jotta kunnianhimoiset tavoitteet on mahdollista toteuttaa, Riihimäki on täydennyskouluttanut yli 50 omaa opettajaa. Lisäksi opettajat voivat hakea lisäoppia muun muassa Hyriasta, HAMK:sta ja Turun yliopiston käsityön opettajien koulutuksesta.

Pop up -koulu SuomiAreenassa 17.7.2019

  •  OAJ:n pop up -koulu avaa SuomiAreena-kävijöille mahdollisuuden tutustua nykykouluun – siis siihen, mitä opetus ja oppiminen tänä päivänä on eri koulutusasteilla.
  • Pop up -koulu valtaa keskiviikkona 17.7. klo 9.30–15 kokonaisen koulukorttelin ja löytyy parin korttelin päässä Porin torista. Paikkana on Porin lyseo, osoite on Annankatu 5.
  • Kaiken kaikkiaan mukana on yli 30 elämyksellistä opetustuokiota, jotka sopivat kaiken ikäisille.
  • Lounasaikaan klo 11–13 tarjotaan maksuton kouluruokailukokemus 500:lle ensimmäiselle
  • Esa Santakallion ja Reetta Viitasen pop up -koulussa kävijät näkevät, millä tavoin robotiikka on mukana perusopetuksessa ja miten sen avulla opetetaan tulevaisuuden taitoja.
  • Kävijät oivaltavat, että robotiikkaopetuksessa saatavia taitoja tarvitaan kaikissa ammateissa, ei pelkästään teknologiateollisuudessa.
  • Vierailijat huomaavat ryhmänä toimivien oppilaiden olevan erittäin fiksuja.
  • Robotiikkaan pääsee pop up -koulussa pureutumaan myös Satakunnan ammattikorkeakoulun pisteellä. Kokeile ohjelmointia ja tutustu erilaisiin robotteihin!
  • Tutustu koko kattaukseen osoitteessa oaj.fi/suomiareena.

Teksti: Maija-Leena Nissilä
Kuva: Sakari Piippo