• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Runsas yleisö innostui – Pop up -koulu näytti, millainen koulu on nykyään

17.07.2019 - 16.54 Uutinen
Kuvituskuva
OAJ:n viestintäjohtaja Hanna Ottman iloitsi pop up -koulun runsaasta kävijämäärästä Porin lyseon yläkoulun rehtorin Aki Kermisen kanssa.

Porin lyseon kortteliin organisoidun pop up -koulun lähes parituhatpäinen yleisö innostui tuoreista koulukokemuksista. Myös opettajat olivat tyytyväisiä yleisön ja päättäjien ilmiselvään kiinnostukseen. Poriin pystytettiin yhden päivän ajaksi tilat nykykoulun ja opettajan työn esittelylle aina varhaiskasvatuksesta yliopistoihin ja vapaaseen sivistystyöhön asti. Opettajien pedagogisten järjestöjen kokoamia oppimispisteitä oli noin 30.

Porin lyseon kortteli täyttyi tänään noin 1500–2000 kävijästä. Vieraita oli pienistä lapsista iäkkäämpiin, oman koulunsa jo monia vuosikymmeniä sitten käyneisiin. Mukana oli paitsi koulutuksesta kiinnostunutta yleisöä, myös päättäjiä ja yhteiskunnallisia vaikuttajia ja pop up -koulusta viestineitä median edustajia.

Monet vanhemmista ihmisistä summasivat vierailuaan sanomalla, että vanha kurilla kasvattaminen on selvästi menneisyyttä, mutta mediasta saatu kuva ei sekään pidä paikkaansa. Eipä koulu ollutkaan pelkkää tietotekniikkaa ja sohvaryhmälöhöilyä, vaan koulussa opetetaan edelleenkin, mutta nyt positiivisen kautta kannustaen.

Ihanaa, että oppilailla on nyt oikeus näyttää omia vahvuuksiaan ja kasvattaa niitä, moni kävijä iloitsi. Nykykoulun pedagoginen ote tuntui hyvältä.

Pop up -koulussa vierailtiin ajan kanssa

– Meille järjestäjillekin jäi päivästä todella hyvä mieli. Toiveemme siitä, että pop up -kouluun tullut yleisö ja päättäjävieraamme saisivat käsityksen nykykoulusta, toteutui monilta osin, OAJ:n viestintäjohtaja Hanna Ottman kertoo.

Kouluvieraat eivät vain piipahtaneet parissa luokkahuoneessa, vaan viipyivät ajan kanssa.

– Ihmiset tulivat sillä mielellä, että he oikeasti halusivat tutustua eri oppimispisteisiin ja ymmärtää, millainen nykykoulu on. He ottivat eri paikoissa itselleen aikaa, istuivat alas, kokeilivat ja tekivät tehtäviä ihan tosissaan. Historiallinen pakohuone, ajosimulaattorit, sähköinen ylioppilaskoe, korinpunonta ja vaikka kuinka moni muu paikka olivat melkoisia yleisömenestyksiä, Hanna Ottman sanoo.

Maksuton kouluruoka yli 500:lle

Pisimmät kertajonot muodostuivat koulun ruokalan ovelle. Ruokalassa tarjoiltiin parin tunnin ajan maksutonta kouluruokaa, joka on suomalainen innovaatio 70 vuoden takaa. Perunamuussi ja makkara maistuivat suurella menestyksellä yli 500 kävijälle. Koulun ruokailuhetkikin on pedagoginen oppimistilanne, joten opettajat ohjasivat myös yleisön ruokailua ja söivät itse kaikkien vierasryhmien mukana.

OAJ:n pop up -ponnistus tehtiin, jotta suuren yleisön ja päättäjien mielikuva koulusta tulisi edes hieman lähemmäksi nykytodellisuutta.

– Kun puhutaan opetuksen resursseista, niistä ei voi puhua järkevällä tavalla, jos ei ole yhteistä käsitystä siitä, millainen koulu on. Jos käsitys on edelleen se, että opettaja voi opettaa 40 oppilaan luokkaa 10 vuotta vanhoilla tuntisuunnitelmilla, se on niin kaukana nykykoulusta, ettei opetuksen resursseihin voi löytyä järkevää ratkaisua.

– Suomalainen opettaja on maailman paras opettaja. Hän ansaitsee sen, että hänen työnsä huomataan. Edelleenkään moni ei tiedä, miten vaativaa opettajan työ on kaikilla koulutusasteilla varhaiskasvatuksesta yliopistoihin. Pop up -koulu auttoi tässä ilman muuta osaltaan, Hanna Ottman iloitsee.

Kriittinen koulukeskustelu täyttää rantalavan torstaina

Pop up -koulun teemoja syvennetään huomenna torstaina, jolloin on tarjolla paljon kriittistä pohdintaa. Koko torstain kello 10–16.30 SuomiAreena-ranta -lavalla keskustellaan koulutuksesta. Lyhyiden keskusteluiden laaja kirjo kattaa niin arvosanojen oikeudenmukaisuuden, hallitusohjelman koulutuslupaukset, maahanmuuttajien kotoutumisen, opettajien työhyvinvoinnin, varhaiskasvatuksen myytit ja faktat sekä elämäntapatestin ja ilmastolupauksen. Puhetta on myös oppilaiden tarvitsemasta tuesta, robotiikasta sekä siitä, mitä eroa on ammattikorkeilla ja yliopistoilla ja millaisia ovat tutkimuksen uudet tuulet.

Teksti: Airi Vuolle
Kuva: Heikki Pölönen

Kurkkaa SuomiAreenan tunnelmiin!

OAJ toi nykykoulun näyttävästi esille 15.–19.7.2019 Porissa järjestettävässä SuomiAreenassa, joka rikkoi aiemman kävijäennätyksensä. Tutustu verkossa SuomiAreenasta tehtyihin uutisiin tai katso keskustelujen tallenteita!

Uutiset ja tallenteet