• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Satoja opettajan virkoja avoinna – rehtorilta 5 vinkkiä työhakemukseen

15.01.2019 - 12.46 Uutinen
Kuvituskuva

On se aika vuodesta, kun eri puolilla Suomea on avoinna satoja opettajan virkoja. Itsekin runsaasti hakemuksia lukeva espoolaisrehtori kokosi viisi vinkkejä viran hakijoille.

Kunnat ympäri Suomea valmistautuvat parhaillaan ensi lukuvuoteen. Tämä näkyy myös avoimien virkojen määrässä, kun eläköityvien tilalle ja uusiin tehtäviin haetaan opettajia. Pelkästään Helsingissä on Helsingin Sanomien mukaan avoinna yli 300 opettajan virkaa.

Myös Espoossa virkoja on avoinna kymmenittäin. Siellä yksi hakemuksia läpikäyvistä on Päivänkehrän koulun rehtori Jukka Sarpila, joka on myös OAJ:n hallituksen jäsen. 

Hän kokosi viisi vinkkiä, jotka virkaa hakevien kannattaa huomioida. Tukea työnhakuun OAJ:n jäsenet saavat myös verkkosivujen Työelämäoppaasta löytyvästä Uraoppaasta.

– Toivon, että ohjeista on hyötyä ja iloa virkaa hakeville. Näillä eväillä toivotan kaikille onnea viran hakuun ja hyvien hakemusten laadintaan. Ja potkua rehtoreille virkahakemusten lukemiseen, Sarpila toivottaa.

Ohje 1: Suhtaudu viran hakuun asiaan kuuluvalla vakavuudella

Sähköiseen järjestelmään tehty virkahakemus on osa niitä hakuasiakirjoja, joiden perusteella valinta tehdään. Paneudu siis asiaan huolella. Kirjaa työkokemuksesi, kielitaitosi, tieto- ja viestintätekniikkaosaamisesi sekä muut pyydetyt tiedot huolella ja riittävän yksityiskohtaisesti.
 
Sinun on hyvä tiedostaa, että valintaperusteet virkaan ovat taito (koulutus, työkokemus), kyky (henkilökohtaiset ominaisuudet) ja koeteltu kansalaiskunto (muut ansiot ja nuhteeton käytös).

Ohje 2: Kuvaa opettajuuttasi konkreettisilla esimerkeillä

Millainen opettaja sinä olet? Pohdi, miten voisit kuvailla osaamisestasi ja työkokemustasi konkreettisesti. Painota kuvauksessa hakuilmoituksessa toivottuja ominaisuuksia. Mieti muutamia itseäsi kuvaavia lauseita. Vaikkapa näin: 

Opetan mielelläni kaiken ikäisiä oppilaita, ja olenkin tähän mennessä opettanut jo kaikilla vuosiluokilla. Pidän opettajien yhteistyöstä, ja viime vuosina minulla on kokemusta upeasta yhteistyöstä niin S2-opettajan kuin erityisluokan opettajan kanssa. 

Ohje 3: Toivottu tai vaadittu osaaminen

Usein hakemuksissa eritellään, millainen osaaminen luetaan eduksi. Tällaista voi olla vaikkapa opetusalan tieto- ja viestintätekniikan osaaminen, taito rakentaa opetusryhmiin hyvä luokkahenki, jonkin oppiaineen, kuten musiikin, osaaminen tai kokemus erityisen tuen oppilaiden opettamisesta.
 
Mikäli hakuilmoituksessa on erityisesti painotettu jotain osaamisaluetta, varmista, että kerrot, millaista osaamista sinulla kyseisessä asiassa on. Hakemusta lukeva rehtori ei voi arvata osaamistasi, vaan sinun tulee osata kertoa siitä. Tämä on huomattavasti merkittävämpää kuin mahdollinen vapaa-aikasi koiraharrastus. Keskity siis harrastuksia enemmän esittelemään työuran aikana kertynyttä osaamistasi ja mahdollista hankkimaasi lisäkoulutusta.

Ohje 4: Pyri erottumaan hakijoiden joukosta

Yhtä virkaa hakee parhaimmillaan tai pahimmillaan 100 hakijaa. Miten juuri sinä voisit erottua joukosta? 
 
Tähän hyvä keino on muun oman osaamisen kuvaaminen. Monella hakijalla on varmasti osaamista, josta koulu voisi hyötyä, vaikka sitä ei erikseen hakuilmoituksessa olisi mainittukaan. Tällaista osaamista voi olla esimerkiksi muu aiempi koulutus, kuten sosionomin opinnot, tai se, että olet vapaa-aikanasi ohjannut ja näytellyt harrastajateatterissa ja olet innokas tuomaan tätä osaamista koko kouluyhteisön käyttöön.
 
Digiaikana voi erottua edukseen esimerkiksi hauskalla esittelyklipillä tai vinkkaamalla omasta opetusmateriaalista. Ne on helppoa linkittää hakemukseen ja tuoda samalla opettajan digiosaamista näkyviin.

Ohje 5. Valmistaudu haastatteluun

Haastatteluun kannattaa valmistautua. Mieti kysymyksiä ja mahdollisia konkreettisia vastauksia jo etukäteen. 
 
Osaatko esimerkiksi kuvata konkreettisesti, millaista sinusta on hyvä yhteistyö kotien kanssa? Tai osaatko kertoa, miten juuri sinä ryhmäytät omaa opetusryhmääsi? 

Uraopas tukee, kun pohdit uraasi tai haet uutta työtä!

  • OAJ:n Uraoppaasta löydät tietoa työnhausta sekä siitä, kuinka toimia, jos työttömyys uhkaa.
  • >> Uraopas

 

Teksti: Jukka Sarpila ja Heikki Pölönen