• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

”Se on luontainen se tarve auttaa toista” – opettajat ihmisen asialla myös kansainvälisesti

25.05.2019 - 18.56 Uutinen
Kuvituskuva
Vararehtori ja opettaja Soili Isotalo osallistuu mieluusti hyväntekeväisyystyöhön. Maailma kylässä -festareilla hän tapasi Nenän.

Maailma kylässä -festareiden leppoisan tunnelman taakse kätkeytyy valtava määrä työtä paremman maailman puolesta. OAJ laittaa jatkossa enemmän paukkuja globaalin oikeudenmukaisuuden edistämiseksi.

”Me halutaan kaikki parempi maailma.”

Tätä OAJ:n teltalla Maailma kylässä -festivaaleilla lauantaina kuultua lausetta paremmin ei voisi kiteyttää festaritunnelmaa. Siksi OAJ:kin osallistuu festareille.

”Tuntuu hyvältä, että solidaarisuus kasvaa”

Sateen tauottu Helsingin Kaisaniemessä OAJ:n teltalle löysi myös Soili Isotalo, Savonlinnan kristillisen opiston vararehtori ja lievästi kehitysvammaisten ryhmän opettaja.

Maailman parantaminen kiinnostaa Isotaloa. Työpaikka on kansainvälinen, ja vapaa-ajalla tulee autettua maahanmuuttajia.

– Se on luontainen se tarve auttaa toista, kun itsellä menee hyvin. Oli se autettava sitten lähellä tai kaukana, Isotalo pohtii.

Se, että OAJ aikoo jatkossa panostaa aiempaa enemmän globaaliin solidaarisuustyöhön, on Isotalon mielestä mainio juttu. 

– Tuntuu hyvältä, että solidaarisuus kasvaa. Kyllä jäsenmaksurahojen pitää riittää myös tällaiseen hommaan. Hyväntekeväisyystyö tulee sitten automaattisesti jäsenyyden mukana.

Solidaarisuustyötä lisätään jäsenten toiveesta

OAJ:n tavoitteena on, että jäsenmaksutuotoista ohjataan solidaarisuustyöhön 0,7 prosenttia.

– Se on maailman opettajajärjestön EI:n suositus, mutta me myös haluamme kantaa osamme vastuusta, järjestöpäällikkö Jenni Arnkil korostaa.

Toive solidaarisuustyön lisäämisestä tuli nimenomaan OAJ:n jäseniltä. OAJ:n valtuusto hyväksyi aiemmin toukokuussa järjestön uuden kansainvälisen strategian.

OAJ isosti mukana Nenäpäivässä

Mikä on sellainen, jolla on kaksi jalkaa ja valtava punainen keskivartalo? No Nenäpäivän Nenähahmo tietenkin. Nenä hurmasi festarikävijöitä suurella olemuksellaan OAJ:n festarikojulla.

Nenä osoittaa taas kohti uutta Nenäpäivää. OAJ on tänä vuonna toista kertaa Nenäpäivä-keräyksen pääyhteistyökumppanina. Tavoitteena on pistää viime vuotta paremmaksi, eli kerätä yli 58 287 euroa.

– Haluamme tehdä konkreettisesti hyvää. Tiedämme, että opettajilla on suuri sydän. Tuntuu voimakkaasti siltä, että hyvän tekeminen sopii opettajille kuin nenä päähän. Tämän kampanjan kautta olen saanut kuulla meidän yhdistysten monimuotoisesta osallistumisesta hyväntekeväisyyteen, OAJ:n nenäpäiväasiamies Kaj Raiskio sanoo.

Myös OAJ:n yhdistykset eri puolilla maata ovat monilla tavoilla osallistuneet hyväntekeväisyyteen.

– Opettajat kantavat arkipäivisin suuren vastuun suomalaisten lasten ja nuorten kasvattamisesta sekä kouluttamisesta. Siitä huolimatta he haluavat vielä yhdistystoiminnassa kantaa globaalia vastuuta heikoimmassa asemassa olevien lasten osalta. Se on hienoa jos mikä! Raiskio hehkuttaa.

Mahdollisuuksia maailman lapsille

Nenäpäivä järjestetään vuosittain, jotta kaikilla maailman lapsilla olisi mahdollisuus koulutukseen, terveyteen, turvaan ja ravintoon.

Viime vuonna kerätyllä liki 60 000 euron lahjoituksella saa esimerkiksi rokotepaketin tarttuvia tauteja vastaan yli 145 700 lapselle tai koulupuvun ja -tarvikkeita yli 1940 lapselle.

– Tiedämme, että lahjoitusvarat kulkeutuvat Suomen Punaisen Ristin, Planin ja Unicefin kaltaisten hyvämaineisten järjestöjen kautta maailman lasten hyväksi, Raiskio vinkkaa.

Lahjoittaminen on älyttömän helppoa. Se käy esimerkiksi lähettämällä tekstiviestin OAJ numeroon 16499. Tekstiviestin lähettämällä osallistuu keräykseen 5 eurolla.

– Jokainen lahjoitus on arvokas. Uskon, että jokainen meistä voi jättää yhden kahvin juomatta ja laittaa rahan hyvään tarkoitukseen. Yhden ihmisen elämässä asia on pieni, mutta koska meitä on paljon, vaikutus kasvaa suureksi, Raiskio kiteyttää.

Lue myös ilmastotekoja käsittelevä juttumme Maailma kylässä -festareilta!

Teksti ja kuva: Salla Hongisto