• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Sipoo ketjutti määräaikaisuuksia perusteetta – opettajalle korvauksia

07.03.2019 - 11.42 Uutinen
Kuvituskuva

Sipoon kunta joutuu maksamaan määräaikaisuuksien perusteettomasta ketjuttamisesta opettajalle kuuden kuukauden palkan. OAJ:n johtava lakimies korostaa, että kunnan on syytä käydä läpi kaikkien määräaikaisten opettajien tilanne.

Sipoon kunta joutuu maksamaan määräaikaisuuksien perusteettomasta ketjuttamisesta opettajalle kuuden kuukauden palkan. Lisäksi Sipoo joutuu maksamaan OAJ:lle 3 000 euroa oikeudenkäyntikuluja.

Hallinto-oikeus: ei perustetta määräaikaisuuksille

Helsingin hallinto-oikeuden mukaan opettaja olisi pitänyt palkata toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen 1.8.2013 alkaen, sillä perustetta toistuviin määräaikaisuuksiin ei ollut.

Sipoo palkkasi opettajan neljä kertaa peräkkäin määräaikaisiin virkasuhteisiin ilman perusteltua syytä 2013–2017. Aineenopettajan luokkatunnit vaihtelivat vuosittain 20–25 vuosiviikkotunnin välillä.

Opettajalla oli kelpoisuus hoitamiinsa opettajan tehtäviin ja vuosiviikkotuntien määrä oli kaikkien määräaikaisten virkasuhteiden aikana reilusti ylittänyt päätoimisuuden edellytyksenä olevan 16 luokkatunnin määrän.

Hallinto-oikeus: Työ oli pysyvää

Sipoon kunta palkkasi 1.8.2017 uuden vakinaisen päätoimisen tuntiopettajan lähes samanlaisiin opetustehtäviin, mikä hallinto-oikeuden mukaan osoitti, että työ oli pysyvää ja vuosittain jatkuvaa eikä määräaikaisuuksille näin ollen ollut laillisia perusteita.

Hallinto-oikeus totesi lisäksi, että opettaja oli otettu kunnan palvelukseen hoitamaan tehtäviä, joissa oli ollut kyse kunnan lakisääteiseen järjestämisvelvollisuuteen kuuluvasta perusopetuksesta.

OAJ edusti opettajaa hallinto-oikeudessa. OAJ:n johtava lakimies Erkki Mustonen on tyytyväinen hallinto-oikeuden päätökseen.

– Toivottavasti Sipoon kunta ottaa nyt vakavammin ketjutuksiin liittyvät asiat ja käy huolellisesti läpi jokaisen nyt määräaikaisena työskentelevän opettajan tilanteen. Kunnan on tarkasteltava, onko ensi lukuvuodelle perusteita palkata opettajaa määräaikaiseen virkasuhteeseen vai tulisiko virka täyttää vakinaisesti.

Epäiletkö määräaikaisuuden perustetta? Luottamusmies auttaa

Määräaikaisuudet ovat opetusalalla edelleen yleisiä. OAJ riitauttaa oikeudessa joka vuosi 10–20  laitonta ketjuttamistapausta. Lakipalvelut kuuluvat OAJ:n jäsenetuihin.

Aiemmin tänä vuonna OAJ:n verkkosivuilla on uutisoitu Helsingin, Kauniaisten ja Espoon joutuneen maksamaan korvauksia perusteettomista ketjutuksista.

Jos opettaja epäilee, että hänen virkasuhdettaan on ketjutettu perusteettomasti, kannattaa olla yhteydessä omaan  luottamismieheen. Hän on paras asiantuntija selvittämään asiaa ja konsultoi tarvittaessa OAJ:n lakimiehiä.

Perustietoa määräaikaisuudesta ja sen perusteista löytyy myös OAJ:n verkkosivujen Työelämäoppaasta.

Teksti: Maija-Leena Nissilä