• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Suomeen kansainvälinen koululaisten ilmastokokous – OAJ mukana kummina

28.03.2019 - 09.03 Uutinen
Kuvituskuva

Maailman koululaisten ilmastokokous kokoaa alkukesästä Suomeen oppilaita ja opettajia ympäri maailman. OAJ:ssä koulutus nähdään avaimena ilmastonmuutoksen torjuntaan ja on tapahtumassa mukana kummina.

Satakunta opettajaa ja parisataa oppilasta ympäri maailman saapuu toukokuun lopussa viikon kestävään maailman koululaisten ilmastokokoukseen Suomeen. 

”Koulutus ratkaisee ilmastonmuutoksen haasteita”

Ilmastokokousta järjestää ENO-kouluverkosto yhteistyössä Helsingin ja Joensuun kaupunkien sekä eri ministeriöiden kanssa. Tapahtuma huipentuu maailman ilmastopäivänä 5. kesäkuuta. 

OAJ tukee kummina tapahtuman järjestämistä.

– OAJ tukee maailman koululaisten ilmastokokousta mielellään. Koulutus ratkaisee ilmastonmuutoksen haasteita, ja tämänkaltainen kokous edistää yhteistä ratkaisujen etsimistä aikamme suurimpaan haasteeseen. Pidämme OAJ:ssä tärkeänä, että voimme osaltamme edistää koululaisten ja heidän opettajiensa osallistumista kokoukseen, OAJ:n järjestöpäällikkö Jenni Arnkil sanoo. 

Tapahtuman kummina OAJ kustantaa kokoukseen kaksi Euroopan ulkopuolelta tulevaa koululaista ja heidän opettajansa. 

– Lähtemällä tapahtuman kummiksi OAJ osoittaa sekä kantavansa globaalia vastuuta ympäristöstä että korostaa koulutuksen merkitystä kehittyvissä maissa, joihin tuki suuntautuu. Koska juuri heidän osallistumisensa on tärkeää, tarvitsemme vielä lisääkin kummeja, järjestöjä, kuntia, yhteisöjä tai yksityisiä. Tehdään tästä yhdessä tapahtuma, jota koko Suomi tukee, tapahtumaa järjestävä Mika Vanhanen kannustaa.

Konkreettisia tekoja päästöjen sitomiseksi

Ilmastokokouksessa opettajille on tarjolla esimerkiksi ilmasto-opetukseen liittyviä työpajoja. Oppilaat puolestaan käyvät keskusteluja ilmastonmuutoksesta, pohtivat erilaisia uhkia ja ehdottavat tekoja, joita tarvitaan uhkien torjumiseksi.

– Meistä on tärkeää, että maailman koululaiset kokoontuvat keskustelemaan, ideoimaan ja tekemään toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, Vanhanen sanoo.

Suomi on hänestä luonteva paikka kokoukselle, sillä meidän tunnetaan koulutuksesta ja metsistämme. 

Kokouksen tärkeimpänä tavoitteena on saada nuorten ääni kuuluviin ilmastoasioissa ja käynnistää pitkäaikainen koulujen kampanja, jonka tavoitteena on istuttaa puita ja sitoa kolme miljoonaa tonnia hiilidioksidia vuoteen 2025 mennessä. 

– Suomessakin on puhuttu siitä, että nuoret voisivat istuttaa puita ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. No, sitäkin nuoret tekevät jo, kuten ilmastokokous hienosti osoittaa. Puiden istutus on ennen kaikkea symbolinen teko yhteisen tavoitteen puolesta, ja sellaisena tärkeä osa ilmastotietoisuuden kasvattamista. Puiden istutusta voi ajatella myös pallon heittona aikuisille ja päättäjille: mitä te teette asian eteen? Arnkil pohtii.

 

Lue lisää ilmastokokouksesta ja kummiksi ryhtymisestä

Ilmastokokouksen verkkosivut 

Lisätietoa kummiksi ilmoittautumisesta

 

Teksti: Heikki Pölönen
Kuva: Leena Koskela