• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

SuomiAreena käynnistyi – Nyt kerrotaan ja kiistellään nykykoulusta

15.07.2019 - 20.13 Uutinen
Kuvituskuva
SuomiAreenan avajaisissa puheenjohtaja Olli Luukkaista jututti Antero Mertaranta.

Nyt se on virallisesti avattu: vuoden 2019 SuomiAreena Porissa! Tämän kesän pääteemoja ovat tulevaisuuden osaaminen ja innovaatiot. Koska OAJ on SuomiAreenan pääyhteistyökumppani, järjestö on tänä vuonna poikkeuksellisen vahvasti mukana Porin yhteiskunnallisissa keskustelutilaisuuksissa, vaikuttamassa pääteemoihin ja viikon ohjelmaan.

SuomiAreenan maanantai-illan avajaistunnelman kunnon vesisateessa kohotti jyväskyläläinen stand up -koomikko ja entinen luokanopettaja Mikko Vaismaa. OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen kertoi, miksi OAJ näkyy tänä vuonna SuomiAreenassa erityisen suuresti.

– Olemme tänä vuonna näkyvästi mukana SuomiAreenassa, koska haluamme kertoa koulutuksesta, kasvatuksesta ja tutkimuksesta sekä opettajien työstä. Pääviestimme on kohdennettu ensisijaisesti päättäjille ja tavallisille kansalaisille: Koulutus on kehittynyt, kehittyy ja sitä kehitetään koko ajan. Kun kerromme koulutuksen muutoksesta, puhumme samalla opettajien ja opetusalan johtajien työstä sekä työn ja työolosuhteiden tilasta ja muutoksesta, Olli Luukkainen kertoi.

Erilaisia koulutusmuotoja, koulutusasteita ja niiden uudistumista esittelevät ohjelmaosuudet OAJ:n pop up -koulussa keskiviikkona ovat eri opettajaryhmien itsensä suunnittelemia ja toteuttamia, jolloin opettajien oma ääni pääsee esille parhaalla mahdollisella tavalla.

Kissat pöydälle keskusteluissa

Nykykoulua esittelevän pop up -koulun lisäksi tarjolla on myös paljon kriittistä pohdintaa. Koko torstain ajan kello 10–16.30 SuomiAreena-ranta -lavalla keskustellaan koulutuksesta. Lyhyiden keskusteluiden laaja kirjo kattaa niin arvosanojen oikeudenmukaisuuden, hallitusohjelman koulutuslupaukset, maahanmuuttajien kotoutumisen, opettajien työhyvinvoinnin, varhaiskasvatuksen myytit ja faktat sekä elämäntapatestin ja ilmastolupauksen. Puhetta on myös oppilaiden tarvitsemasta tuesta, robotiikasta sekä siitä, mitä eroa on ammattikorkeilla ja yliopistoilla ja millaisia ovat tutkimuksen uudet tuulet.

– SuomiAreena tarjoaa myös varsin erinomaisen foorumin tavata OAJ:lle tärkeitä yhteistyökumppaneita: poliitikkoja, työntekijä- ja työnantajajärjestöjen edustajia, mediaa, laajasti eri yhteiskuntavaikuttajia jne. Tämä on tärkeää, koska laaja jatkuva keskusteluyhteys kaikkiin noihin tahoihin edistää OAJ-asian tietoisuutta.

– Kun meillä on yhteinen käsitys siitä, mitä koulu tänään on, meillä on kunnon eväät keskustella sen tulevaisuudesta, Luukkainen sanoo.

Nappaa ohjelmatärpit talteen

OAJ tarjoaa koko SuomiAreena-viikon ajan ohjelmaa jokaiselta koulutusasteelta aina varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen. Olemme Kansalaistorilla paikalla joka päivä, ja ohjelmaa järjestämme maanantaista torstaihin. Tässä aivan muutamia poimintoja:

  • Keskiviikkona 17.7.: Ovet auki nykykouluun.OAJ:n pop up -koulu tarjoaa korttelin täydeltä oppimiselämyksiä, kun Porin lyseon ovet avautuvat kaikelle kansalle keskiviikkona 17. heinäkuuta. Koulussa on esillä yli 30 nykyaikaista opetustuokiota. Hyppää mukaan historialliseen pakohuonepeliin, kurkista sähköisen ylioppilaskirjoituksen sisältöihin tai rakenna robotti. Pop up -koulun ovet ovat avoinna klo 9.30–15.
  • Torstaina 18.7.: Koko päivän koulutuskeskustelumaraton.Torstaina SuomiAreena-rannassa järjestetään yli kuusituntinen koulutuskeskustelu aiheenaan, miten Suomen menestys nojaa koulutukseen. Asiaa muun muassa arvosanojen oikeudenmukaisuudesta, opettajien hyvinvoinnista ja maahanmuuttajien kotoutumisesta. Keskustelemassa mukana presidentti Tarja Halonen. Tule mukaan seuraamaan keskustelua klo 10–16.30.
  • Osallistu paikan päällä tai etänä.Tutustu OAJ:n SuomiAreenassa järjestämään ohjelmaan kokonaisuudessaan tästä. Suuri osa keskusteluista striimataan MTV-palveluun, joten voit seurata tapahtumia vaikkapa mökkilaiturilta.

Osallistu keskusteluun somessa

  • Voit osallistua keskusteluun sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #SuomiAreena. Pop up -koulun tunnelmiin pääset mukaan tunnisteella #popupkoulu. Ennakkojuttuja pop up -koulun ohjelmanumeroista löydät täältä.
  • Nostamme viikon kohokohtia myös Facebook-tapahtumaamme.

Teksti: Airi Vuolle
Kuva: SuomiAreena