• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

SuomiAreena puhuu koulutuksesta – ”nyt pitää vastata 2090-luvun osaamistarpeisiin”

15.07.2019 - 15.30 Uutinen
Kuvituskuva
OAJ:n hallituksen jäsenet Kari Nieminen ja Mea Nordberg tapasivat ihmisiä maanantaina Porin Kauppatorilla.

OAJ tuo SuomiAreenaan ahaa-elämyksiä opettajan työstä ja koulutuksen tulevaisuuden kehittämiskohteista. Porin Kansalaistorilla OAJ:n hallituksen jäsenet ja muut aktiivit kohtaavat tapahtuman kävijöitä läpi viikon.

Yhteiskunnallinen keskustelutapahtuma SuomiAreena alkoi tänään Porissa. Yksi tapahtuman päälavoista on Porin Kauppatorilla, jossa väkeä näytti olevan maanantaina mukavasti liikkeellä.

OAJ toimii tänä vuonna SuomiAreenan pääyhteistyökumppanina, ja järjestön infopiste löytyykin paraatipaikalta kauppatorilta päälavan kupeesta.

– Hyvät on fiilikset ja odotukset korkealla! Itse odotan runsaasti henkilökohtaisia kohtaamisia sekä päättäjien että kaikkien muidenkin kansalaisten kanssa. Olemme täällä kertomassa, mitä suomalaisessa koulutusjärjestelmässä on meneillään, mitä sille on viime vuosina tapahtunut ja miten asioita tulisi korjata, sanoo OAJ:n pisteellä maanantaina päivystänyt erityisopettaja ja OAJ:n hallituksen jäsen Mea Nordberg.

Tutustu OAJ:n ohjelmaan SuomiAreenalla

Tulevaisuuden ratkaisuja kytemään

SuomiAreena on suurtapahtuma, jonka pääteemaana on tänä vuonna tulevaisuuden osaaminen ja innovaatiot. Näkökulmia näihin teemoihin riittää SuomiAreenassa sekä tilaisuuksien järjestäjillä että vierailla.

Nordbergin kanssa infopisteellä SuomiAreena-kävijöiden kanssa jutellut OAJ:n hallituksen jäsen Kari Nieminen haluaisi väen ymmärtävän, että kasvatus ja koulutus ovat lopulta ne tärkeimmät tulevaisuuden avaimet.

– Juttelin äsken pitkään eläkeläismiehen kanssa koulutuksesta. Totesin siinä, kuinka nyt syntyvä lapsi voi olla työelämässä vielä 2090-luvulla, ja meidän pitäisi kouluissa ja varhaiskasvatuksessa vastata tähän. Mies kertoi, että niin pitkälle hän ei ollut tullut asiaa ajatelleeksi. Tämänkaltaisten ajatusten toivoisin jäävän kytemään niin kansalaisten kuin poliitikkojenkin mieleen, Seinäjoella pääluottamusmiehenä toimiva Nieminen sanoo.

Opettajuuden arvosta kertomassa

SuomiAreenassa OAJ on toki ollut aiemminkin, mutta tänä vuonna ollaan pykälää isommin.

– Yritämme täällä saada vieraat ymmärtämään sen, millaista opettajan työ nykyään työtä on, ja kuinka paljon he tekevät työtä tuntejaan varten. Kun ihmiset näkevät sen, miten opetustyössä on menty eteenpäin, arvelen, että opettajan työn arvostus voi nousta osaltaan myös täällä SuomiArenassa, Nordberg sanoo.

Niemisen ja Nordbergin mukaan SuomiAreenassa on tärkeää olla näkyvästi mukana.

– Haluttiin sitä tai ei, niin politiikka vaikuttaa vahvasti meidän alaamme. Tämä on keskeinen foorumi ajatusten vaihdolle, ja OAJ voi täällä pitää yllä muutenkin vahvaa ja aktiivista osallistumistaan yhteiskunnalliseen keskusteluun, sanoo Nieminen.

Hallitukselle ja opetusministerille kovat odotukset

OAJ:n hallitusta torilla maanantaina edustanut kaksikko seuraa tietenkin tiiviisti koulutuspolitiikkaa. Uuden opetusministerin Li Anderssonin avajaispuheesta jäi Nordbergille ja Niemiselle myönteinen maku.

– Hallituskauden alussa on kuultu äänenpainoja, jotka kielivät siitä, että alan kehittämiseen on nyt aitoa halua. Ainakin puheissa välittyy tahtoa panostaa koulutukseen ja sitä kautta Suomen tulevaisuuteen, Nieminen sanoo.

Toiveikas on Nordbergkin.

– Itse en ole täällä valittamassa, mutta viime hallituskausilla koulutuksen arvostus ei ole ollut tasolla, jonka se ansaitsee. Opetusministerin puhe oli tässä mielessä lupauksia herättävä.

Teksti: Matias Manner

Kuva: Heikki Pölönen

Kurkkaa SuomiAreenan tunnelmiin!

OAJ toi nykykoulun näyttävästi esille 15.–19.7.2019 Porissa järjestettävässä SuomiAreenassa, joka rikkoi aiemman kävijäennätyksensä. Tutustu verkossa SuomiAreenasta tehtyihin uutisiin tai katso keskustelujen tallenteita!

Uutiset ja tallenteet