• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

SuomiAreenassa opettajat isosti esillä – Kirsi Alm-Siira: ”En varmaan ollut opettajien suosikki”

12.06.2019 - 12.40 Uutinen
Kuvituskuva

Koulutus, kasvatus ja tutkimus ovat isosti esillä heinäkuussa Porissa, kun OAJ on yksi SuomiAreenan pääyhteistyökumppaneista. OAJ:n järjestämä ohjelma on nyt kokonaisuudessaan julki.

SuomiAreenan tämänvuotinen teema on tulevaisuuden osaaminen ja innovaatiot, ja OAJ on yksi tapahtuman pääyhteistyökumppaneista. Suomen suurin yhteiskunnallinen keskustelutapahtuma järjestetään Porissa 15.–19.7.2019.

Tutut juontajat muistelivat kouluvuosiaan

Monen mielikuva koulusta pohjautuu omiin kouluvuosiin. Arki ja opetus kaikilla koulutusasteilla on kuitenkin tänä päivänä jotain ihan muuta kuin 10 tai vaikkapa 20 vuotta sitten. OAJ:n SuomiAreenassa järjestämässä pop up -koulussa onkin mahdollisuus päivittää pölyttyneet tiedot koulusta tähän päivään: siellä voi hypätä ajosimulaattorin rattiin tai tehdä sähköisen ylioppilaskokeen.

SuomiAreenan ohjelman julkistamistilaisuudessa toimittajat Kirsi Alm-Siira ja Jussi Kärki sekä juontaja Joanna Kuvaja muistelivat tänään omia kouluvuosiaan.

– Koulunkäyntini oli rentoa. Loppujen lopuksi kaikki meni hyvin, mutta en varmaan ollut opettajien suosikki, Alm-Siira totesi nauraen.

Toimittaja Jussi Kärki kertoi hänen ylioppilaskirjoitustensa menneen niin hyvin, ettei hän uskaltaudu osallistumaan sähköiseen ylioppilaiskirjoitukseen.

– Rikos on jo vanhentunut, joten voin kertoa, että opettelin kolmisenkymmentä ruotsinkielistä lausetta ulkoa ja kirjoitin ne koepaperille ruotsin kirjoituksissa, Kärki nauroi.

Joanna Kuvaja kertoi, että hänen muistonsa kouluajoilta ovat kaikin puolin hyvät.

– Näiden tarinoiden jälkeen olen ollut ilmeisen hyvä koulunkävijä. Olin kasin oppilas.

Nykykoulu näyttävästi esillä SuomiAreenassa – koko ohjelma julki

Koulutus on esillä tämänvuotisessa SuomiAreenassa isommin kuin koskaan aiemmin. OAJ tarjoaa ohjelmaa jokaiselta koulutusasteelta aina varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen.

– Suomalaisesta talouskasvusta kolmasosa syntyy koulutuksesta, kaksi kolmasosaa innovaatioista. Suomalainen koulu on täynnä innovaatioita. Mielestäni Li Anderssonilla on hyvä näkemys siitä, että opetusministerin salkku on tärkein salkku, OAJ:n ensimmäinen varapuheenjohtaja Petri Kääriäinen summasi koulutuksen tärkeyttä suomalaisessa yhteiskunnassa.

  • OAJ:n järjestämään ohjelmaan voit tutustua tästä. Osa ohjelmasta striimataan, joten voit osallistua mukaan vaikkapa kesämökiltäsi.
  • Klikkaa itsesi mukaan myös Facebook-tapahtumaamme, jossa pääset fiilistelemään SuomiAreena-tunnelmia jo ennakkoon.

Avaa ovet nykykouluun!

Tule Poriin 15.–19. heinäkuuta kokemaan itse, millaista nykykoulu on. Tarjolla on laadukasta yhteiskunnallista keskustelua kaikista koulutusasteista ja niiden merkityksestä koko SuomiAreena-viikon ajan.

OAJ on ensimmäisenä ammattijärjestönä SuomiAreenan pääyhteistyökumppani. Tapahtuma järjestetään neljännentoista kerran.

Nappaa ohjelmatärpit talteen

  • Ovet auki nykykouluun pop up -koulussa. Porin lyseon ovet avautuvat kaikelle kansalle pop up -koulussa keskiviikkona 17. heinäkuuta. Tervetuloa tutustumaan nykykouluun yli kolmessakymmenessä eri pisteessä. Hyppää mukaan historialliseen pakohuonepeliin, osallistu sähköiseen ylioppilaskirjoitukseen tai rakenna robotti. Viisisataa ensimmäistä pääsee nauttimaan myös maksuttoman kouluruokalounaan.
  • Miten koulutukselle käy tulevaisuudessa? Uusi hallitus määrittää koulutuksen suunnan tuleviksi vuosiksi. Joko koulutusleikkauksista on luovuttu ja on siirrytty mittaviin koulutusinvestointeihin? Entä mitä kuuluu oppivelvollisuudelle ja opettajamitoitukselle? Näihin asioihin pureudutaan keskiviikon politiikkakeskustelussa.
  • Laula koululauluja Diandran kanssa. Keskiviikkona 17.7. Porissa lauletaan rakkaimpia koululauluja usealta vuosikymmeneltä. Tule laulamaan koululauluja yhdessä laulaja Diandran kanssa. Lauluja säestää pianisti, säestäjä ja sovittaja Jukka Nykänen.
  • Tule kuuntelemaan massiivista koulutuskeskustelua. Torstaina 18.7. rantalavalla on kuusituntinen koulutuskeskustelu aiheenaan miten Suomen menestys nojaa koulutukseen. Aiheesta keskustellaan muun muassa arvosanojen oikeudenmukaisuuden, opettajien hyvinvoinnin, maahanmuuttajien kotoutumisen ja ympäristön näkökulmista. Ilmastoasioista mukana keskustelemassa presidentti Tarja Halonen.

Katso OAJ:n SuomiAreena-ohjelma kokonaisuudessaan tästä

Kurkkaa SuomiAreenan tunnelmiin!

OAJ toi nykykoulun näyttävästi esille 15.–19.7.2019 Porissa järjestettävässä SuomiAreenassa, joka rikkoi aiemman kävijäennätyksensä. Tutustu verkossa SuomiAreenasta tehtyihin uutisiin tai katso keskustelujen tallenteita!

Uutiset ja tallenteet