• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tutkija Jari Hakanen: Työ itsessään tuo hyvinvointia

10.10.2019 - 15.04 Uutinen
Kuvituskuva
– Vahvuuteni on kyky kiinnostua. Kykenen innostumaan työasioista uudelleen ja uudelleen, sanoo työelämätutkija Jari Hakanen.

Opettajat suhtautuvat tutkitusti työhönsä innostuneesti. Tutkija Jari Hakasen mielestä kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, kuinka paljon hyvää työ tuo ihmisten elämään. Hän kehottaa vähentämään työn kuormittavuutta tuunaamalla sitä yhdessä ja antaa siihen napakat vinkit.

Työ tarjoaa kontakteja, onnistumisia ja tavoitteellista toimintaa. Työ jäsentää elämää ja tuo struktuuria arkeen. Myös vapaa-aika saa arvoa sitä kautta, että ihmisellä on työtä.

Tässä työn hyviä puolia, jotka tuppaavat hautautumaan työelämän ongelmien ruotimisen alle. Lehdet kirjoittavat lomalle lähdön stressistä ja lomalta paluun ahdistuksesta, mutta harvemmin muistetaan iloita siitä, että on työ, josta voi lähteä lomalle.

Kun tutkimuksissa on verrattu työssä käyviä ja työttömiä, työlliset voivat paremmin, muistuttaa Työterveyslaitoksen tutkija Jari Hakanen.

– Työ läikkyy positiivisella tavalla myös perhe-elämään. Kun opit asioita ja kasvat työssä, samalla kasvat ihmisenä.

Rakenna hyvinvointia huomioimalla hyvä 

Kun Jari Hakanen aloitti tutkijana Työterveyslaitoksella kaksi vuosikymmentä sitten, tutkittiin lähinnä stressiä ja työuupumusta.

– Aloin kiinnittää huomiota siihen, että kaikesta huolimatta ihmiset pitävät työstään, auttavat toinen toistaan ja työpaikalla on usein myös hauskaa. Meillä ei ole eväitä ymmärtää hyvinvointia, jos puhutaan vain ongelmista, Hakanen toteaa.

Hänestä kuoriutui työhyvinvointitutkija, joka toi suomalaiseen keskusteluun työn imun käsitteen.

– Nyt työstä puhutaan onneksi jo monipuolisemmin ja myös positiivisen kautta. Kunnioitus ja arvostus ovat työelämän suuria asioita.

Nautiskele positiivisesta palautteesta

Suomalaisilla riittää Hakasen mielestä edelleen työsarkaa esimerkiksi kyvyssä antaa ja vastaanottaa palautetta.

– Palaute synnyttää työhyvinvointia, palautteen puute hapertaa sitä. Jos et saa riittävästi palautetta, mene pyytämään sitä esimieheltä. Ja kun saat hyväksyvää palautetta, ota se nautiskellen vastaan äläkä kiirehdi  vaihtamaan puheenaihetta, Hakanen neuvoo.

Positiivinen vuorovaikutus ja tuleminen lähelle toista ihmistä eivät Hakasen mielestä kuulu vielä riittävästi suomalaisten vahvuuksiin. Työyhteisössäkin jaetaan herkästi kaikki kielteinen, ja pomon haukkuminen on totuttu ja nopea tapa synnyttää yhteisöllisyyttä.

– Entä, jos alettaisiin puhua myönteistä esimiehestä ja omasta työstä, miten se vaikuttaisi? Hakanen miettii.

Tuunaa työsi vähemmän kuormittavaksi

Hakanen kertoo tutkimuksesta, johon osallistui 35 000 työntekijää ympäri Eurooppaa. Eniten työn imua koettiin opetusalalla sekä sosiaali- ja terveysalalla.

– Niissä työn merkitys on joka päivä läsnä, ja näkee kättensä jäljet. Opettajat suhtautuvatkin työhönsä pääosin innostuneesti ja kunnianhimoisesti.

Työterveyslaitoksen slogan on Hyvinvointia työstä. Slogan on monimerkityksinen ja oivaltava, koska sillä viitataan myös hyvinvoinnin työstämiseen. Se tarkoittaa, että hyvinvointi ei tule itsestään, vaan sen eteen on tehtävä työtä.

Jos työstä tulee pelkkää reagoimista ja aikataulujen perässä juoksemista, se nakertaa työn mielekkyyttä.

– Työhyvinvointi on tasapainotila innostavien ja voimaannuttavien sekä kuormittavien ja turhauttavien elementtien välillä. Uskon, että opettajakin voi tuunata työtään niin, ettei kuormitu tai rutinoidu liikaa.

Työhyvinvointikeskustelu juuttuu Hakasen mielestä turhan herkästi siihen näkökulmaan, että töitä on liikaa, ja ongelma ratkeaisi,  jos töitä vähennettäisiin.

– Joskus asia menee toisin päin. Jos lisäätkin työsi haastavuutta vapaaehtoisesti, se lisää työn imua ja vähentää työuupumuksen riskiä.

Hakasen tuunausvinkit työyhteisölle

1. Muistuttakaa toisillenne aika ajoin, mikä on työnne ydin.
2. Miettikää porukkanne voimavaroja.
3. Hakekaa sitä, missä kukin on hyvä.
4. Pohtikaa, mitkä asiat antavat työyhteisölle energiaa. Lisätkää niitä.
5. Rakentakaa vahvuuksien varaan.
6. Huomatkaa onnistumiset.
7. Keskittykää enemmän hyvän edistämiseen kuin huonon korjaamiseen.

Kuka Jari Hakanen?

  • Tutkimusprofessori Työterveyslaitoksella ja sosiaalipsykologian dosentti Helsingin yliopistossa.
  • Tutkimusalueita erityisesti positiivinen psykologia, työ ja perhe, työhyvinvointi, työn imu ja työuupumus.
  • Toimii tutkijana, tutkimushankkeiden johtajana ja kouluttajana kotimaassa ja kansainvälisesti.
     

Teksti: Tiina Tikkanen
Kuva: Juha Tuomi, Maija Kauppila

 

Työhyvinvoinnin lukuvuosi 2019–2020

  • Lukuvuonna 2019–2020 OAJ:n viestintäkanavissa nostetaan esiin erilaisia työhyvinvointiin vaikuttavia teemoja ja tarjotaan konkreettisia välineitä ja jäsenetuja hyvinvoinnin tueksi.
  • Verkkosivujen juttusarjassa haastatellaan asiantuntijoita, jotka kommentoivat teemoja ja antavat konkreettisia eväitä työhyvinvoinnin lisäämiseksi.
  • Seuraa OAJ:tä Facebookissa ja tutustu lukuvuoden varrella kasvavaan työhyvinvointipakettiin!

    Työhyvinvoinnin lukuvuosi 

Työhyvinvoinnin lukuvuosi

OAJ tarjoaa työkaluja työssäjaksamiseen läpi lukuvuoden. Koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden ongelmiin vastataan kuukausittain vaihtuvin teemoin. Tutustu vinkkeihin ja hyvinvointietuihin!

Työhyvinvointivuosi