• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Työhyvinvoinnin dosentilta 7 lomavinkkiä – ”Olennaista on huomata hyvä”

29.05.2019 - 13.11 Uutinen
Kuvituskuva

Monella häämöttävät jo mielessä ensimmäiset lomapäivät. Aivot eivät kuitenkaan aina toimi kalenterin mukaan, vaan työstä irtautuminen voi tuntua vaikealta. Mikä edistäisi lomamoodiin siirtymistä? Työhyvinvoinnin dosentin Marja-Liisa Mankan olennaista on kiinnittää huomiota siihen, mikä on hyvin, ja löytää omat keinot elpyä.

Suurella osalla opettajista alkaa lukuvuosi olla paketissa. ”Vihdoin,” ajattelee heistä moni. Esimerkiksi Kevan työhyvinvointibarometrin mukaan yli 90 prosenttia opettajista pitää työtään tärkeänä ja merkityksellisenä. Silti työ on tutkitusti myös henkisesti kuormittavaa, ja paineet voivat olla kovat.

Kuinka sitten pääsisi työajatuksista irti, kun tauko koittaa? Kuinka saisi akut ladattua syksyn töitä varten? 

Työhyvinvoinnin dosentti Marja-Liisa Manka korostaa, että jokaisella on omat tapansa elpyä ja palautua töistä. Kokosimme Mankan haastattelun pohjalta seitsemän vinkkiä, jotka auttavat. 

1. Löydä omat juttusi

Tovi sitten Marja-Liisa Manka jututti alle kouluikäisiään naapuripoikiaan siitä, mitä he aikovat lomalla tehdä. Vanhempi poika luetteli innoissaan erilaisia suunnitelmia laivareissuista uintiin ja huvipuistoon.

– Sanoin hänelle, että on se hienoa, että elämässä on juhlaa, noin paljon kaikkea kivaa tiedossa.

Mankan mielestä on tärkeää löytää ja tunnistaa asioita, jotka juuri itsestä tuntuvat hyvältä ja ovat elvyttäviä. Itse hän nauttii kesäisin esimerkiksi marjastamisesta mutta painottaa, että jokaisella on vähän erilaiset tavat purkaa paineita ja päästellä höyryjä. 

– Tärkeintä on löytää sellainen tapa viettää lomaa, joka antaa itselle elpymistä ja tuo voimia tulevaan syksyyn. 

Tärkeintä on löytää sellainen tapa viettää lomaa, joka antaa itselle elpymistä ja tuo voimia tulevaan syksyyn. 

 

2. Etsi hyvää

Manka puhuu paljon kiitollisuuden ja myönteisyyden merkityksestä hyvinvoinnille. Siitä, että löytää positiivisia asioita sellaisistakin hetkistä, jolloin on tylsää tai asiat eivät mene putkeen. 

Mankan mielestä myös lomalle sopivat hyvin ohjenuorat, jotka ovat peräisin Eliisa Leskisen kouluiloa koskevasta väitöstutkimuksesta: olennaista on hymyillä, etsiä hyvää ja olla kiinnostunut läheisistään.

– Lomailua kannattaa lähestyä myönteisten tunteiden ja ilon kautta. Olennaista on huomata hyvä. Se ei poista sitä, että joskus on tylsää ja ikävää ja epätäydellistä. Mutta silloinkin voi etsiä niitä asioita, jotka ovat hyvin. Kiitollisuutta voi löytää olosuhteista, lähipiiristä ja vaikka siitä, että on mahdollisuus tehdä asioita, joita ei ehkä työn tuiskeessa ehdi. 

Kiitollisuutta voi löytää olosuhteista, lähipiiristä ja vaikka siitä, että on mahdollisuus tehdä asioita, joita ei ehkä työn tuiskeessa ehdi. 

 

3. Päästä irti suorittamisesta

Työelämässä arki saattaa olla tarkkaan aikataulutettua ja suorituspaineiden raskauttamaa. Manka kannustaa päästämään lomalla irti turhasta suorittamisesta ja vaikka vähän revittelemään.

–Tutkijat puhuvat kevytmielisestä flow’sta. Lomalla pitää olla sellaista aikaa ja tekemistä, jossa ei ole tulostavoitetta vaan jolloin voi ihan vaan hurvitella. Ja vaikka eksyä jonnekin!

Lomalla pitää olla sellaista aikaa ja tekemistä, jossa ei ole tulostavoitetta.


4. Varaa aikaa myös ihan vaan itsellesi

Lomalla moni odottaa yhteistä aikaa perheen ja sukulaisten kanssa. Myös Marja-Liisa Manka odottaa kovasti lastenlastensa kanssa peuhaamista ja heidän juttujensa kuuntelemista. 

Hän huomauttaa kuitenkin, että erityisesti palautumistutkijat korostavat oman ajan merkitystä.

– Yhdessäolo esimerkiksi ystävien tai perheen kanssa on monelle tärkeää. Silti vastapainoksi tarvitaan yksityistä omaa aikaa. Sellaista aikablokkia, jonka käytöstä päättää itse, ja jolloin voi keskittyä siihen, mikä juuri itsestä tuntuu kivalta ja elvyttävältä.

Vastapainoksi yhteisöllisyydelle tarvitaan yksityistä omaa aikaa. Sellaista aikablokkia, jonka käytöstä päättää itse.

 

5. Löydä kivoja tapoja liikkua

Manka muistuttaa myös liikunnan merkityksestä. Liikunta tutkitusti auttaa palautumaan. 

Mutta kuten muutenkin lomalla, myös liikunnassa kannattaa välttää suorituskeskeisyydestä. Kaikkien ei ole pakko juosta kesällä maratonia, ei edes puolikasta.

– Liikunnassa ei kannata mennä äärimmäisyyksiin, vaan siinäkin kannattaa löytää juttuja, joista tykkää.

 

6. Kokeile erilaista ympäristöä

Etenkin, jos tuntuu, ettei loman alussa jaksa mitään ja on työvuoden jäljiltä ihan naatti, kannattaa ensin satsata elpymiseen. Pienikin maisemanvaihdos voi auttaa löytämään uusia näkökulmia omaan tilanteeseen ja lomailuun.

– Monelle tuo uusia näkökulmia automaattisesti, jos siirtyy johonkin uuteen ympäristöön, Manka sanoo.

Lentokentälle ei ole pakko suunnata, vaan saman asian voi ajaa vaikka lähimetsä tai puisto.

– Tutkitusti metsä ja luonto elvyttävät, ja kun on rauhassa palautunut paineista, jaksaa suunnata ajatuksia myös muihin kivoihin juttuihin. 

Kun on rauhassa palautunut paineista, jaksaa suunnata ajatuksia myös muihin kivoihin juttuihin. 

 

7. Muista elpyminen myös syksyllä

Kun lomalla on ensin palautunut töistä ja levännyt kunnolla, saattaa kuin huomaamatta syntyä myös uusia ajatuksia siitä, miten omaa työtään voisi kehittää ja vaikkapa organisoida uudella tavalla. 

– Jos on väsynyt, vaatii aikaa, että siitä pääsee irti ja rentoutuu. Kun se sitten tapahtuu, niin usein löytää uutta hyvää myös työstään. Elpyneenä ja rentoutuneena näkee työnsä ja tilanteensa kaiken kaikkiaan uudella tavalla.

Uudet ideat saattavat unohtua, kun työ imaisee syksyllä taas mukaansa. Se on ihan ookoo.

Sen sijaan yhdestä asiasta Manka kannustaa pitämään kiinni – nimittäin siitä, että satsaa omaan palautumiseen läpi vuoden. Mikään loma ei riitä lataamaan akkuja koko vuodeksi. 

– Työelämässäkin mikroelpyminen on tärkeää. Kannattaakin miettiä, mitkä asiat tuovat itselle piristystä, ja pitää näistä asioista kiinni läpi vuoden. Se auttaa ehkäisemään totaalista uupumista syksyn ja talven aikana, Manka sanoo.

Lue myös

Ensi lukuvuosi on OAJ:lle työhyvinvoinnin lukuvuosi!

  • Hyvinvoiva opettaja takaa sen, että hän viihtyy työssään. OAJ tekee jatkuvasti töitä sen eteen, että koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaiset voivat mahdollisimman hyvin työssään.
  • Lukuvuosi 2019–2020 on OAJ:ssä työhyvinvoinnin lukuvuosi. Pitkin lukuvuotta OAJ painottaa työhyvinvointia ja tarjoaa konkreettisia välineitä ja jäsenetuja hyvinvoinnin tueksi. Tärkeää on jo se, että löydetään keinoja puhua työhyvinvoinnista luontevasti

Jäseneduista virkistystä kesään!

 

Teksti: Heikki Pölönen

Kuva: 123RF

Jaa