• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Työhyvinvointi on avain varhaiskasvatuksen nousuun – satsaus maksaa itsensä takaisin

10.05.2019 - 10.00 Uutinen
Kuvituskuva

Jos varhaiskasvatuksen opettajat voivat työssään hyvin, myös alan houkuttelevuus kasvaa. Näin uskoo OAJ:n varavaltuutettu Samuli Ranta, joka odottaa maan tulevan hallituksen korjaavan varhaiskasvatukseen tehdyt heikennykset.

Työhyvinvointi vaikuttaa moneen asiaan. Siihen liittyvät vahvasti muun muassa työn arvostus, kysymykset ammatti-identiteetistä ja yleinen hyvinvointi.

— Jos työ on tarpeeksi houkuttelevaa, rekrytointi helpottuu ja opettajien työrauha paranee, toteaa  varhaiskasvatuksen opettaja ja tohtorikoulutettava Samuli Ranta, joka on OAJ:n varavaltuutettu Rovaniemeltä.

Hyvä mittari varhaiskasvatuksen opettajien työhyvinvointiin olisi Rannan mielestä sairauspoissalojen määrä. 

— Hyvinvoinnin parantaminen vaatii rahaa, mutta toisaalta se maksaa työnantajalle itsensä takaisin, kun poissaolot vähenevät.

Opettajapulaan pitää varautua

Sijaispula varhaiskasvatuksessa on valtakunnallinen ongelma, joka Rannan mukaan näkyy tulevina vuosina entistä voimakkaammin.

— Kun tämä tiedetään, siihen on myös varauduttava. Meidän on varmistettava, että varhaiskasvatuksessa riittää jatkossa on päteviä opettajia.

Ranta muistuttaa, että pula pätevistä sijaisista, koulutettavien määrä ja työn houkuttavuus kulkevat käsikkäin ja limittäin työhyvinvoinnin kanssa. Tästä hän toivoo maan uuden hallituksen ottavan kopin. Uutta varhaiskasvatuslakia pitää puskea eteenpäin, jotta varhaiskasvatuksen opettajan työn arvostus nousee muutenkin kuin paperilla.

— On hankala kuvitella, että varhaiskasvatuksen sisältöjä ja tavoitteita tunnetaan, jos puhutaan edelleen päivähoidosta. On merkittävää millaisia termejä puheessa käytämme. Aletaan puhumaan varhaiskasvatuksesta.

Koulutusta myös Rovaniemelle ja Kainuuseen

Lain edellyttämään henkilöstörakenteen muutokseen on Rannan mielestä varauduttava jo nyt kouluttamalla varhaiskasvatuksen opettajia enemmän myös maakuntien yliopistoissa.

— Jos koulutuspaikkoja tulisi Rovaniemelle ja Kainuuseenkin, hakijoita saataisiin lisää.

Rovaniemellä luokanopettajille ei aina löydy töitä. Ranta toivookin, että koulutusta jalkautettaisiin useampiin yliopistoihin ja muuntokoulutusta kehitettäisiin. 

Heikennykset on peruttava

Uuden hallituksen on Rannan mielestä ensi töikseen peruttava Sipilän hallituksen tekemät rajaukset ja heikennykset varhaiskasvatukseen. 

— Osa kunnista on rajannut varhaiskasvatusoikeutta ja kasvattanut ryhmäkokoja. Se asettaa lapset eriarvoiseen asemaan. Rovaniemellä rajauksia ei onneksi ole tehty.

Ranta haluaa edistää myös työrauhaa päiväkotien arjessa ja on tukemassa kansalaisaloitetta, jossa vaaditaan tarkempaa määritelmää varhaiskasvatuksen suhdelukuihin. Kansalaisaloite on kuukaudessa kerännyt lähes 10 000 allekirjoitusta.

Vaikka uudella hallituksella on paljon korjattavaa, sillä on Rannan mukaan kaikki edellytykset saada varhaiskasvatus nousuun. Syksyllä voimaan tullut varhaiskasvatuslaki viitoittaa suuntaa, jolla hänen mielestään kannattaa nyt pysyä.

Lue lisää varhaiskasvatuslaista ja OAJ:n linjauksista täältä

OAJ:n 150-jäseninen valtuusto kokoontui kevätkokoukseensa Akava-talolle Helsinkiin 8.-10. toukokuuta.

Teksti: Riitta Korkeakivi
Kuva: Jarkko Mikkonen