• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Upea saldo – työhyvinvointihaasteeseen tarttunut jo 80 työnantajaa

19.12.2019 - 12.44 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ:n työhyvinvoinnin lukuvuosi 2019–2020 on vasta puolivälissä, ja jo 80 työnantajaa on ottanut vastaan työhyvinvointihaasteen. Se tarkoittaa, että ympäri Suomea tehdään paljon tekoja opettajien hyvinvoinnin parantamiseksi kaikilla kouluasteilla.

Sen jälkeen, kun Savonia-ammattikorkeakoulu otti kesällä vastaan OAJ:n työhyvinvointihaasteen, on tapahtunut esimerkiksi seuraavaa.

Syksyllä käynnistyi pyöräilykampanja, jossa pyöräilyä työmatkalla tuetaan, ja kannustimena on muun muassa arvottava sähköpyörä. Lisäksi työnantaja maksoi kuukauden ajan kaupungin Vilkku-sähköpyörien käyttömaksun.

Taukoliikuntaa on ollut työaikana kaksi kertaa viikossa. Fysioterapeuttiopiskelijat ovat avustaneet henkilöstön työergonomian mittauksissa. Työhyvinvoinnin asioista kerrotaan podcasteilla.

Työyhteisö on mukana Great Place to work -kampanjassa, jossa kehitetään työpaikalle hyvää toimintakulttuuria.

Raivataan työhyvinvoinnin esteitä

Työhyvinvointihaaste on poikinut hyviä tekoja ympäri maata, sillä sen on ottanut vastaan yhteensä 80 työnantajaa. Mukana on varhaiskasvatusyksikköjä, peruskouluja, lukioita, ammatillisia oppilaitoksia ja korkeakouluja.

– On ilo seurata sitä, kuinka työhyvinvoinnin tärkeys nähdään tärkeänä osana nykyistä työelämää, tulosta kommentoi työmarkkina-asiamies Sari Melkko OAJ:stä.

Haasteen poikimat teot kertovat oikeudenmukaisuuden ja toimivan vuorovaikutuksen tärkeydestä työhyvinvoinnissa.

Laurea-ammattikorkeakoulussa korostetaan henkilöstön yhdenvertaista kohtelua. Espoon kaupunki järjestää säännöllistä työnohjausta sekä rehtoreille että opettajille. Vantaan kaupungilla on kiinnitetty entistä enemmän huomiota uhka- ja väkivaltatilanteiden ennaltaehkäisyyn #ollaanihmisiksi -kampanjalla.

Ammattiopisto Luovissa luodaan hyvää mieltä kiittämällä ja antamalla myönteistä palautetta onnistumisista. Pielaveden kunnassa järjestetään juhla, jossa henkilöstöä kiitetään tehdystä erinomaisesta työstä.

Hyväkuntoinen opettaja jaksaa

Moni hyvinvointiteko tähtää liikunnan lisäämiseen.

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa pyritään vähentämään istumista. Iitin kunnassa elvytetään opettajia tyky-jumpalla, johon saa osallistua työaikana. Keravan kaupungin jokaisella kaupungin työntekijällä on koneellaan taukojumppaohjelma.

Hankasalmen kunnan kiky-tunneista 12 tuntia on kohdennettu liikuntaan lukuvuoden 2019–2020 aikana.

Ulvilan kaupungin henkilökunnalle annetaan mahdollisuus suorittaa kuntotesti ja kehonkoostumusmittaus, ja saada niiden pohjalta ohjausta kunnon kohottamisesta ja oikeanlaisesta ravitsemuksesta.

Aapiskujan koulussa Vimpelissä on vietetty mindfulness-aamuja, joiden harjoitteet auttavat palautumaan myös työpäivän aikana.

Työhyvinvointi opettajankokousten asialistalle

Työhyvinvointia edistää jo se, että asiaan kiinnitetään säännöllisesti huomiota. Joensuun steinerkoulussa työhyvinvointi löytyy jokaisen yhteisen opettajainkokouksen asialistalta.

Hyvä sisäilma on jaksamisen edellytys. Siilinjärvellä työhyvinvointia on parannettu tekemällä mittavat sisäilmakorjaukset kunnan eri kouluilla.

Työhyvinvoinnin vastaanottajat ymmärtävät hyvän johtamisen merkityksen. Esimiesten tulee oppia kiinnittämään huomiota työhyvinvoinnin puutteisiin entistä paremmin.

Kankaanpään kaupungissa esimiehet suorittivat Työturvallisuuskeskuksen työhyvinvointikorttikoulutuksen. Valkeakosken kaupungissa kehitetään koulu- ja päiväkotiyksiköiden esimiesten työkykyosaamista ja yhteistyötä työterveyshuollon kanssa.

Petäjäveden kunta on tarjonnut työntekijöilleen mahdollisuuden osallistua THL:n kanssa järjestettävään 'Työn imua työtä tuunaamalla' hankkeeseen.

Tartu rohkeasti haasteeseen

– OAJ:n työhyvinvoinnin lukuvuoden verkkosivuilta näet, ketkä työnantajat ovat jo mukana ja mitä työhyvinvointitekoja he ovat tehneet. Haastan kaikki muutkin opetusalan työnantajat kautta maan mukaan tähän projektiin, jossa laitetaan hyvät käytänteet kiertämään, Sari Melkko kehottaa.

Haasteeseen tarttuneet työnantajat saavat OAJ:lta materiaalia työhyvinvoinnin tueksi. Syksyn aikana heille on jaettu tietoa esimerkiksi perehdytyksestä sekä hyvän päiväkoti-, koulu- ja oppilaitosrakennuksen kriteerit.

Ensi keväänä työnantajille jaetaan OAJ:n lakimiesten tekemä julkaisu Ei hätää - ennakoinnin eväät, josta opettajat saavat toimintaohjeita hankaliin tilanteisiin.

Työhyvinvointi on vahvasti esillä myös opetus- ja kasvatusalan tapahtuma Educassa Helsingin Messukeskuksessa 24.–25.1.2020.

Teksti: Tiina Tikkanen

 

Työhyvinvoinnin lukuvuosi 2019–2020

  • Lukuvuonna 2019–2020 OAJ:n viestintäkanavissa nostetaan esiin erilaisia työhyvinvointiin vaikuttavia teemoja ja tarjotaan konkreettisia välineitä ja jäsenetuja hyvinvoinnin tueksi.
  • Verkkosivujen juttusarjassa haastatellaan asiantuntijoita, jotka kommentoivat teemoja ja antavat konkreettisia eväitä työhyvinvoinnin lisäämiseksi.
  • Seuraa OAJ:tä Facebookissa ja tutustu lukuvuoden varrella kasvavaan työhyvinvointipakettiin!

    Työhyvinvoinnin lukuvuosi