• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Vaikuttaako käräjäoikeuden tuomio kiky-työajasta OAJ:n jäseniin? Lakimies vastaa

08.11.2019 - 15.30 Uutinen
Kuvituskuva
OAJ:n johtava lakimies Erkki Mustonen toteaa, että käräjäoikeuden päätös ei koske kunnissa ja valtiolla työskenteleviä virkasuhteisia opettajia.

Tällä viikolla on puhuttanut käräjäoikeuden tuomio, jonka mukaan kiky-sopimuksella ei voi pidentää työntekijän työsopimukseen kirjattua työaikaa. Voiko päätöstä soveltaa myös OAJ:n jäseniin? OAJ:n johtava lakimies vastaa.

Tällä viikolla Yle uutisoi Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomiosta, jonka mukaan kilpailukykysopimuksella ei voi pidentää työntekijän työsopimukseen kirjattua työaikaa. Jos työsopimukseen kirjattu työaika on työehtosopimuksen mukaista työaikaa lyhyempi, sovelletaan edullisemmuussäännön mukaan työsopimuksessa sovittua työaikaa.

Ei vaikuta virkasuhteisiin opettajiin

Moni jäsen on ollut OAJ:hin yhteydessä ja kysynyt, koskeeko asia myös heitä. OAJ:n johtavan lakimiehen Erkki Mustosen mukaan päätöstä voidaan mahdollisesti soveltaa sellaisiin OAJ:n jäseniin, jotka työskentelevät työsuhteessa ja joiden työaika on sovittu omassa työsopimuksessa.

Oikeuden päätös ei sen sijaan koske tapauksia, joissa työsopimuksessa on työajan osalta vain viitattu työehtosopimukseen.

– Päätös ei koske kunnissa ja valtiolla työskenteleviä virkasuhteisia opettajia mukaan lukien tuntiopettajat, Mustonen sanoo.

Käräjäoikeuden päätöksessä on kyse työsopimuslain tulkinnasta. 

Edessä ehkä pitkä tie

Päätös ei ole vielä lainvoimainen, joten on mahdollista, että se etenee valituksen kautta hovioikeuteen ja sen jälkeen vielä korkeimpaan oikeuteen.

–Päätöksen mahdolliset laajemmat vaikutukset voivat siis olla vielä pitkän polun päässä.

 

Teksti: Laura Klefbohm

Kuva: Leena Koskela

Jaa