• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ ja AMKE: Valtiovarainministeriön budjettiesityksellä ei osaajapulaa ratkaista

20.08.2019 - 13.38 Uutinen
Kuvituskuva

Valtiovarainministeriön budjettiesitys ei tarjoa ratkaisuja yritysten pulaan ammattiosaajista, toteavat Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ kannanotossaan.

Antti Rinteen hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin tällä hallituskaudella. Suomessa on yli 50 000 avointa työpaikkaa, samaan aikaan pula osaavista työntekijöistä on yritysten suurin kasvun este.

Vain riittävästi rahoitetulla ammatillisella koulutuksella voidaan saavuttaa työllisyystavoite. Valtiovarainministeriön ammatilliselle koulutukselle esittämällä 13 miljoonan euron lisärahoituksella ei kuitenkaan OAJ:n ja AMKEn mielestä ratkaista kasvavia työvoiman saatavuuteen liittyviä haasteita.

– Teknologiatollisuus on laskenut, että pelkästään tekniikan alan koulutukseen tarvitaan 30
miljoonan euron vuosittainen lisäpanostus, AMKEn toimitusjohtaja Veli-Matti Lamppu muistuttaa.

Työllisyyden nosto vaatii pikaisia satsauksia

Opetus- ja kulttuuriministeriö esittää omassa budjettiesityksessään 139 miljoonan euron, eli valtiovarainministeriön esitykseen verrattuna kymmenkertaista, lisäpanostusta ammatilliseen koulutukseen.

Esitys lähtee opiskelijakohtaisen rahoituksen lisäämisestä koulutuksen laadun ja vaikuttavuuden turvaamiseksi. Lisäksi ministeriö esittää merkittävää lisäystä opiskelijamääriin osaajapulasta kärsiville aloille sekä jatkuvaan oppimiseen.

– OKM:n budjettiesityksessä on ymmärretty hyvin minkä mittaluokan rahoituskuilusta ammatillisessa koulutuksessa on kyse. Ei riitä, että osaaminen ja koulutus ovat hallitusohjelmassa ja puheissa vahvasti esillä, jos ne rahanjaossa unohdetaan, koulutusasianpäällikkö Nina Lahtinen OAJ:stä toteaa.

Ammatilliseen koulutukseen on OAJ:n ja AMKEn mukaan muodostunut yli 300 miljoonan euron rahoitusleikkausten ja samaan aikaan nopeasti kasvaneiden opiskelijamäärien seurauksena vähintään 100 miljoonan euron vuosittainen vaje.

Ammatillisen koulutuksen rahoituksessa on vähintään 100 miljoonan euron vuosittainen vaje.

Opetushenkilöstön palkkaukseen hallitusohjelmassa sovittu 235 miljoonan euron tulevaisuusinvestointi kolmelle vuodelle käsitellään budjettiriihessä. 

 

Kuva: Leena Koskela